Cizre’deki sokağa çıkma yasağı 5 güne girdi

Şırnak’ın Cizre ilçesinde cuma günü ilan edilen sokağa çıkma yasağı 5 gündür devam ediyor. Telefon ve internetin kesik olduğu ilçede elektrik ve su yok.

Cizre’deki sokağa çıkma yasağı 5 güne girdi

Yasağın uzun sürmesi sebebiyle mahallelerde gıda ve ilaç sıkıntısının kendini hissettirdiği belirtiliyor. HDP Milletvekili Leyla Güven, 5 gündür diyalize giremeyen 73 diyaliz hastasının hayati riskle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Sokaklara kazılan hendekleri kapatmak ve bölgedeki PKK'lıları yakalamak amacıyla cuma günü saat 20.00’de sokağa çıkma yasağıyla birlikte operasyon başlatan güvenlik güçleri, şehre giriş çıkışlara izin vermiyor. Operasyonlar özellikle Cudi, Yafes ve Nur mahallelerinde yoğunlaşıyor. Silah ve patlama seslerinin susmadığı ilçede PKK'lılar, polisleri taşıyan 2 zırhlı araca roketatarlı saldırı düzenledi. Olayda 8 polis yaralandı. 3 Özel Harekat polisinin şehit olduğu yönündeki haberler ise Şırnak Valiliği tarafından yalanlandı.

İŞYERİNDE MAHSUR KALDILAR

Çatışmaların devam ettiği ilçede, birçok kişi bulunduğu yerden çıkamıyor. Sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinde ilçe dışında bulunan yaklaşık 20 kişi, şehir girişindeki Konak Mahallesi’nde bulunan bir iş yerinde mahsur kalmış durumda. Bunlardan biri de gazeteci Nazmi Karca. Polisi arayarak durumu anlattıklarını, eve gitmek için izin istediklerini; ancak bu isteğin reddedildiğini belirten Karca, “Ne evimize gidebiliyoruz, ne de geri dönebiliyoruz. 20 kişiyiz. Burası şantiye gibi bir yer. İşçiler yiyeceklerini bizimle paylaşıyor. Ama gıda malzemesi tükenmek üzere. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Her tarafta keskin nişancılar var. Can güvenliği olmadığı için sokağa adım atamıyoruz. Bırakın Silopi’ye gidelim diyoruz, o da kabul görmüyor.” dedi.

İş yerinde mahsur kalanlardan biri olan Yusuf Çağırga da büyük üzüntü yaşıyor. Yeğeni Cemile Çağırga’nın olaylarda hayatını kaybettiğini ancak kendisinin cenazenin yanına gidemediğini anlattı. Mahsur kalanlardan Kasım Çaglı ise olaylarda vefat eden 18 yaşındaki Osman Çağlı’nın abisi. O da diğerleri gibi dışarı çıkamıyor.

CENAZELER 4 GÜN SONRA MORGA KALDIRILDI

Cizre’deki sokağa çıkma yasağı sebebiyle hasta ve yaralılar hastaneye götürülemiyor, hayatını kaybedenler toprağa verilemiyor. Evlerinin önünde vurularak hayatını kaybeden 10 yaşındaki Cemile Çağırga’nın cesedi 3 gün ailesi tarafından derin dondurucuda saklandıktan sonra dün nihayet morga götürülebildi.

Olaylar sırasında ölen Sait Çağdavul (19) ve Osman Çağlı (18) ile evinde rahatsızlanan ancak hastaneye götürülemediği için hayatını kaybeden 35 günlük bebek Muhammed Tahir Yaramış'ın cenazesi de devlet hastanesi morguna kaldırıldı. Dün akşam bacaklarına isabet eden kurşunlarla yaralanan çocuklar Murat Babayiğit (9) ile Botan İmrağ (12) hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

VALİLİK: AMAÇ PKK'LILARI YAKALAMAK

Şırnak Valiliği ise yazılı bir açıklama yaparak sokağa çıkma yasağının devam edeceğini duyurdu. Açıklamada şöyle denildi: "Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini ve kamu düzenini tehdit eden ve çocuk, kadın, erkek, asker, polis demeden etrafa patlayıcı, roket ve uzun namlulu silahlarla saldıran PKK mensuplarını yakalamak amacıyla güvenlik kuvvetlerimiz hukuk düzeni içerisinde vatandaşlarımıza herhangi bir zarar gelmemesi için çalışmalarını özenle sürdürmekte olup, bu çerçevede vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için sokağa çıkma yasağı devam etmektedir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler