'Depremlerle uğraşacağımıza binalarla uğraşalım'

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, Marmaris'te meydana gelen 200'den fazla depremin ''büyük depremin habercisi'' şeklinde nitelendirilemeyeceğini söyledi.

'Depremlerle uğraşacağımıza binalarla uğraşalım'

Prof. Dr. Akçığ, yaptığı açıklamada, Marmaris'in Bozburun beldesi açıklarında 24 Kasım'dan bu yana çok sayıda deprem meydana geldiğini, bölgede bir hareketlilik olduğunu anımsattı.

Marmaris'teki depremlerin normal faylanma mekanizması yapısı gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Akçığ, ''ana şokların hepsinin hemen hemen aynı yerde, aynı odaktaymış gibi gözlendiğini, artçıların da bu odak etrafında dairesel özellik gösterdiğini'' ifade etti.

Prof. Dr. Zafer Akçığ, bölgedeki 3,5 şiddetinden küçük olan depremlere artçı denilemeyeceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

''Kimi arkadaşlar ''deprem fırtınası'', kimileri ''deprem yoğunluğu'' diyor. Şöyle bakmak lazım. Acaba geçen yıl bu dönemde benzer bir olay gözledik mi? Gözlememiştik. Yani bölgede hareketin olduğu kesin. Bazı arkadaşlar diyor ki ''doğum sancıları''... Buradaki gibi alt dalma zonlarında büyük deprem olması uzak olasılık değil. Ama ''olacak'' diye de bir şey söylenemez.'' 

'BİNALARLA UĞRAŞALIM'

Marmaris'teki depremlerin yıkıcı boyutta olmadığını ancak binaların yapısal durumunun yıkım noktasında etkili olması nedeniyle dikkatli olunması gerektiğine dikkati çeken  Akçığ, ''Bu depremler ''büyük depremin habercisi'' demek milleti, halkı provoke etmek olur. Benzerini Seferihisar'da 2007'de yaşadık. İki gün içinde 150-200 tane deprem olmuştu ama arkasından bir şey gelmedi. Öte yandan Seferihisar deprem üretir mi, elbette üretir'' diye konuştu.

TEDBİR ALMAMIZ GEREK

Prof. Dr. Akçığ, Türkiye'de hemen hemen her 10 yılda bir yıkıcı deprem meydana geldiğini, bundan sonra da depremin olacağını, bu nedenle ''tedbir''in önem arzettiğini vurguladı.

Vatandaşların binalarını depreme dayanıklılık açısından kontrol ettirmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Akçığ, ''Vatandaş depremlerden haklı olarak korkuyor ama depremlerle bu kadar çok uğraşacağımıza binalarla uğraşalım'' dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz