Dikkat! Yaz saati uygulaması bugün başlıyor, memurların saati değişecek mi?

Yaz saati uygulaması bu gece, başlıyor. Saatler bir saat ileri alınacak. Sakın unutmayın Pazar sabahına yeni bir gün ve saatle başlayacaksınız.

Dikkat! Yaz saati uygulaması bugün başlıyor, memurların saati değişecek mi?

Beklenen yaz saati uygulaması geldi çattı. Yaz saati uygulamasına, 27 Mart 2016 Pazar günü geçiliyor. Yani Cumartesi'ni Pazar'a bağlayan gece saat 03.00'da saatler 1 saat ileri alınacak. Saat 04.00 olacak. Akıllı telefonlar kendisini otomatik olarak ayarlayacak. Memurların çalışma saatlerinde değişikliğe gidilecek. İşe başlama saati 08.00 olan memurlar 08.30 da iş başı yapacak. Akşam saat 17.00'de işten çıkacak.

MEMURLARIN MESAİ SAATLERİ DE DEĞİŞİYOR

1 Kasım 2015 tarihindeki kış saati uygulamasının ardından memurların mesai saatleri 08.00 – 12.00, 12.30 – 16.30 olarak belirlenmişti. Yaz saati uygulamasının hayata geçmesiyle birlikte memurların mesai saatinde de değişikliği gidilerek 08.30 – 12.30, 13.00 – 17.00 şeklinde olacak.

İSTANBUL VALİLİĞİNDEN RESMİ AÇIKLAMA

“Bakanlar Kurulu’nun 16 Mart 2016 tarih ve 2016/8589 sayılı Kararı gereğince 27 Mart 2016 tarihinden itibaren ülke genelinde ileri saat uygulamasına geçilecektir. Vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alabilmeleri amacıyla trafik yoğunluğu da dikkate alınarak, ilimizde mesai saatleri, 28 Mart 2016 Pazartesi gününden itibaren 08:30-12:30, 13:00-17:00 olarak uygulanacaktır”

VATANDAŞIN DİKKATİNE!

Telefonlarınızın tarih – saat ayarlarına girerek “Otamatik ayarla” kısmını kontrol ediniz. Bazı mobil telefonlar yaz saati uygulamasına otomatik olarak geçmektedir. Bu otomatik geçiş birçok vatandaşımız için karışıklığa sebep olmakla birlikte işe geç kalmalara da sebep oluyor. Bu yüzden “Yaz – Kış saati ayarla” kısmı otomatik olan vatandaşlarımızın saat ayarları ile oynamaması germektedir.

İLK BENJAMİN FRANKLİN BAŞLATTI

Benjamin Franklin’i hepimiz Amerikan dolarındaki görseliyle tanıyoruz. Oysa o “Erken yatıp erken kalkmak, kişiyi sağlıklı, zengin ve akıllı yapar” özdeyişinin sahibiydi. Franklin, Amerika Birleşik Devletleri’nden Fransa’ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması için imzasız bir mektup yayımladı.

1784 yılındaki bu vergi, panjurları vergilemek, mumları karneye bağlamak ve insanları gün doğumu sırasında kilise çanları ve top ateşiyle uyandırmak gibi öneriler içermekteydi. Sonradan da saatlerin kışın geri alınmasıyla gün ışığından daha çok faydalanılacağını ispatlayarak bu işin mucidi olarak tarihe geçti.

YAZ SAATİ UYGULAMASINA NE ZAMAN GEÇİLECEK?

2015 senesinde kış saati uygulamasına Türkiye seçimler nediyle diğer ülkelerden sonra girmişti. 1 Kasım’da gerçekleşen seçimler nedeniyle ertelenen kış saati uygulaması da bazı karışıklıklara neden olmuştu.

Ancak bir çok dünya ülkesi gibi Türkiye de gün ışığından daha fazla yararlanabilmek için yaz saati uygulamasına geçecek. Konuyla alakalı yapılan açıklamaya göre Türkiye yaz saati uygulamasına 27 Mart 2016 Pazar günü saat gece 03:00’da geçecek. Böylelikle saatler 1 saat ileri alınmış olacak. Aynı zamanda gündüzler daha uzun olacağı için güneş ışığından da kışa oranla daha fazla faydalanmış olacağız.

İlkbahar’da başlayan yaz saati uygulaması Sonbaharın ortasında sona erecek ve kış saati uygulamasına geçilecek. Buna göre yaz saati uygulaması Türkiye’de 7 ay boyunca geçerli olacak.

MEMURLARIN MESAİ SAATİ DEĞİŞECEK Mİ?

Yaz saati uygulamasına geçilmesiyle beraber saatler de 1 saat ileri alınacak. Saatlerin ileri alınması memurların mesai saatlerinde de düzenleme yapılmasını gerektiriyor. İstanbul Valiliği kış saati uygulamasına geçilmesiyle beraber memurların mesai saatlerinin 08:00 – 12:00 ve 12:30 – 16:30 olarak belirlendiğinin bilgisini vermişti. Yaz saati uygulaması ile beraber ise 28 Mart 2016 Pazartesi gününden itibaren memurların mesai saati 08:30 – 12:00 ve 13:00 – 17:00 olarak değişecek.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması bir ülkede veya bölgede gün ışığından sabahları daha az öğleden sonra ise daha fazla yararlanmak üzere saatlerin değiştirilmesi işlemine verilen isimdir. Yaz saati uygulaması genellikle ilkbahar başlangıcında bir saat ileri alınarak gerçekleştirilmektedir. Sonbaharda ise kış saati uygulamasına geçilmekte ve saatler 1 saat geri alınmaktadır.

Yaz saati uygulaması ilk defa 1985 senesinde Yeni Zelandalı böcekbilimci George Vernon Hudson tarafından önerilmiştir. O tarihten sonra ise bir çok ülke yaz saati uygulamasını benimsemiş ve kullanmaya başlamıştır. Ancak yaz saati uygulaması ülkeler arasında farklılık gösterebilmektedir.

TELEFONUNUZUN OTOMATİK SAAT AYARINI KONTROL EDİN!

27 Mart Pazar günü gece 03:00’da saatler 1 saat ileri alınacak. Genellikle işe giden vatandaşlar alarmlarını telefonlarından kurmaktadır ve eğer telefon otomatik olarak saati ileri almazsa bazı karışıklıklar yaşanabilir. Bu nedenle de telefonunuzda otomatik saat ayarının aktif olup olmadığını kontrol etmeniz iyi olacaktır. Bunun için;

iPhone işletim sistemine sahip telefonlar için şu adımlar izlenmelidir;

Ayarlar>Genel>Tarih ve Saat> bölümüne girdikten sonra "Otomatik Ayarla" özelliğinin aktif olup olmadığını kontrol edin. Aktif değilse aktif hale getirin.

Android işletim sistemine sahip telefonlar için şu adımlar izlenmelidir;

Ayarlar>Tarih ve Saat bölümüne girdikten sonra ekranda yer alan "Otomatik tarih ve saat" ile "Otomatik saat dilimi" ayarlarını kontrol edin. Aktif değil ise aktif hale getirin.

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır.[1] Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Yaz saati uygulaması tartışmalıdır. Gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesi satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar.Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek,trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır. Ne var ki, uygulamanın sağlık ve suç oranları üzerindeki etkisi daha az belirgindir. Her ne kadar uygulamanın ilk hedeflerinden biri akşam saatlerindeki aydınlatma enerjisi tüketimini kısmak olsa da, günümüzde çağdaş ısıtıcı ve serinletici cihazlarınyaygınlaşmasıyla birlikte bu amacından sapmaya başladı. Öyle ki, 20. yüzyıl başlarında elektrik temel olarak aydınlatmada kullanılıyordu. Teknolojik gelişmeler yeni elektrik kullanım alanları yaratınca buradan elde edilen tasarruf azaldı. Bu bakımdan bu uygulamanın kullanılması çelişkili ve tutarsız bir hâl almaya başladı.

YSU'da ara sıra meydana gelen kaymalar başka zorlukları da beraberinde getirir. Bundan dolayı, zaman kaydetmede ve görüşmelerle yolculukların ayarlanmasında, faturalandırma, arşivcilik gibi işlerde, tıbbi cihazların ve iş makinelerinin kullanımı ile uyku düzenindsorunlar meydana gelir. Yazılımlar genellikle bilgisayarların saatlerini otomatik olarak ayarlar. Ne var ki, bunun sınırları vardır ve özellikle YSU kuralları değiştiğinde hata olasılığı artar.

rılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun 'a dayalı olarak uygulanan yaz saati uygulaması, 27 Mart Pazar günü başlayacak.

Gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu sağlamak amacıyla saatler 27 Mart Pazar günü 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınacak.

Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. Böylece 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor.

Geçen yıl, kış saati uygulaması, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle iki hafta gecikmeli olarak 8 Kasım'da başlamıştı. 8 Kasım'da saatler 04.00’ten itibaren bir saat geri alınmıştı.

2016 yılında saatler ne zaman ileri alınacak (Yaz saati uygulamasına ne zaman geçilecek) soruları üzerine hazırlamış olduğumuz bu haberden en net bilgileri ve ayrıntılı açıklamaları görebilirsiniz. Bu yıl yaz saati uygulamsına 27 Mart 2016'da geçilecek. Bu tarihte saatler 03.00'yi gösterdiğinde bir saat ileri alınacak ve 04.00 yapılacak.

Yaz saati uygulaması bu ayın sonunda başlayacak. Güneş ışığından daha fazla faydalanmak için Türkiye de dünya ülkeleri ile birlikte saatleri 1 saat ileri alacak.

Hatırlanacağı gibi kış saati uygulamasına Türkiye diğer ülkelerden sonra girmişti. 1 Kasım seçimleri sebebiyle saatlerin geri alınması gecikmeli yapılmış bu da karmaşa yaşatmıştı.

2016 yılında yaz saati uygulaması Mart ayının son hafta sonunda gerçekleşecek. 21 Mart'taki gün dönümünün ardından ileri saat uygulamasına o hafta sonu geçilecek. Saatler 26 Mart 2016 cumartesiyi 27 Mart pazara bağlayan gece saat 03.00'da bir saat ileri alınacak.

MEMUR MESAİ SAATLERİ DE DEĞİŞECEK

Yaz saati uygulamasının başlaması ile birlikte 28 Mart sabahı memurların mesai saatleri de değişecek. İstanbul Valiliği 1 Kasım tarihinde kış saati uygulaması ile birlikte mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti. 28 Mart 2015 tarihinden itibaren yeniden eski saatlere dönülecek ve memurların mesai saati 08.30-12.00 ile 13.00-17.00 arasında başlayacak.

Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine paralel yapılıyor.

Yaz saati uygulaması (YSU) nedir?

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

YAZ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASI HAKKINDA BİLGİLER

Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin'e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır. Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir.

Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir.

Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklin'nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjamin'in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.

YAZ/KIŞ SAATİ UYGULAMASI KARIŞIKLIĞI

YSU nedeniyle yapılan saat değişikliklerinin karmaşıklık bakımından olumsuz yönleri de mevcuttur.

İnsanların saatlerini değiştirmeyi unutmaması gerekir ve bunun için fazladan bir zaman gerekir. Ayrıca mekanik saatlerin tam duyarlılıkla değiştirilmesi sorun yaratabilir. Saat içeren cihazlar arttıkça, bunları ayarlamak için harcanan zaman artmaktadır. Ayrıca iki saat dilimi arasında çalışıp oturan insanlar her iki YSU uygulamasının da izini takip etmek zorundadır. Öyle ki bazı saat dilimlerinde YSU uygulanırken diğerinde uygulanmayabilir. Bu da gün uzunluklarını değişken hale getirir. Yine görüşmeler, toplantılar, yolculuklar, yayınlar ve fatura sistemlerinde sapma ve bozulmalar görülebilir ve bu da pahalıya mal olabilir.Sonbaharda saatler 02.00'den 01.00'e alınırken saatler 01:00:00.0 ve 01:59:59.9 aralığını iki kez okuyacağından sorunlara yol açabilir.

William Willett'ın anıtındaki saat her zaman YSU'ya tabi tutulur.Kimi bilgisayar tabanlı sistemler saat değişikliklerinin ardından aksama yaşayabilir veya yeniden başlatılma gereği duyabilir. Bu tarz durumlara örnek olarak 1993'te bir Alman kuruluşunun gördüğü zarar örnek olarak gösterilebilir.Tıbbi cihazlar ise ters durumların ortaya çıkmasına neden olabilir ve bu da doktorların sorumluluğunu üstlendiği hastaların zarar görmesine yol açabilir. Bu sorunlar, YSU'nun kendi içinde yaşadığı değişikliklerle birleştiğinde 2007 yılı sorunu gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Yazılım geliştiricileri böyle durumlarda birçok yazılımı test edip düzenlemek zorunda kalır. Ayrıca kullanıcılar da yazılımların son sürümlerini indirip kurduktan sonra bilgisayarlarını yeniden başlatmak zorunda kalır.

Bazı saat değişikliği sorunları, saatleri sürekli ayarlamak suretiyle önlenebilmektedir. Bu ayarlamalar sürekli olmasa bile aşama aşama da yapılarak sorunlar çözülebilmektedir. Örneğin, Willett'ın ilk YSU önerisinde her hafta yirmişer dakikalık değişiklik yapma fikri yer almaktaydı. Ancak bu durum uygulamanın karmaşıklığı arttıracağı düşünülerek uygulamaya hiçbir zaman konmadı.

YSU standart zamanın dezavantajlarını taşır ve hatta artırır. Örneğin, kişiler güneş saatini okurken saat kuşağını ve doğal farklılıkları da hesaba katmalıdır. Ayrıca öğleni takip eden iki saat içinde güneşe çıkmaktan kaçınmak gibi güneşe maruz kalmaya ilişkin kurallar, yaz saati uygulanmaktayken doğruluk ve kesinliğinden kaybeder

Ülke / Bölge    Yaz saati başlangıç    Yaz saati bitiş

/ Queen Maud Land    07-11-2015 02:00    27-03-2016 01:59

/ South Pole    27-09-2015 02:00    03-04-2016 03:00

Aland Islands    27-03-2016 03:00    30-10-2016 04:00

Almanya    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Amerika Birleşik Devletleri / Nevada (exception)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Alabama    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Alaska    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Alaska (Aleutian Islands)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Arizona (Navajo Reservation)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Arkansas    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / California    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Colorado    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Connecticut    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Delaware    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / District of Columbia    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Florida    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Florida (far west)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Georgia    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Idaho (southern)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Idaho (northern)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Illinois    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Indiana    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Indiana (far west)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Iowa    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Kansas    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Kansas (exception)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Kentucky (eastern)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Kentucky (western)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Louisiana    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Maine    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Maryland    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Massachusetts    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Michigan    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Michigan (exception)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Minnesota    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Mississippi    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Missouri    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Montana    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Nebraska    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Nebraska (western)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Nevada    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / New Hampshire    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / New Jersey    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / New Mexico    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / New York    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / North Carolina    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / North Dakota    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / North Dakota (western)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Ohio    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Oklahoma    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Oregon    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Oregon (exception)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Pennsylvania    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Rhode Island    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / South Carolina    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / South Dakota (eastern)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / South Dakota (western)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Tennessee (western)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Tennessee (eastern)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Texas    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Texas (far west)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Utah    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Vermont    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Virginia    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Washington    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / West Virginia    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Wisconsin    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Amerika Birleşik Devletleri / Wyoming    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Andorra    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Arnavutluk    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Avustralya / Australian Capital Territory    04-10-2015 02:00    03-04-2016 03:00

Avustralya / Broken Hill    04-10-2015 02:00    03-04-2016 03:00

Avustralya / Lord Howe Island    04-10-2015 02:00    03-04-2016 02:30

Avustralya / New South Wales    04-10-2015 02:00    03-04-2016 03:00

Avustralya / South Australia    04-10-2015 02:00    03-04-2016 03:00

Avustralya / Tasmania    04-10-2015 02:00    03-04-2016 03:00

Avustralya / Victoria    04-10-2015 02:00    03-04-2016 03:00

Avusturya    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Azerbaycan    27-03-2016 04:00    30-10-2016 05:00

Bahamalar    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Batı Sahara    07-07-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Belçika    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Bermuda    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Bosna Hersek    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Brezilya / Distrito Federal    16-10-2016 00:00    19-02-2017 00:00

Brezilya / Espirto Santo    16-10-2016 00:00    19-02-2017 00:00

Brezilya / Goias    16-10-2016 00:00    19-02-2017 00:00

Brezilya / Mato Grosso    16-10-2016 00:00    19-02-2017 00:00

Brezilya / Mato Grosso do Sul    16-10-2016 00:00    19-02-2017 00:00

Brezilya / Minas Gerais    16-10-2016 00:00    19-02-2017 00:00

Brezilya / Parana    16-10-2016 00:00    19-02-2017 00:00

Brezilya / Rio de Janeiro    16-10-2016 00:00    19-02-2017 00:00

Brezilya / Rio Grande do Sul    16-10-2016 00:00    19-02-2017 00:00

Brezilya / Santa Catarina    16-10-2016 00:00    19-02-2017 00:00

Brezilya / Sao Paulo    16-10-2016 00:00    19-02-2017 00:00

Bulgaristan    27-03-2016 03:00    30-10-2016 04:00

Çek Cumhuriyeti    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Danimarka    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Estonya    27-03-2016 03:00    30-10-2016 04:00

Faroe Adaları    27-03-2016 01:00    30-10-2016 02:00

Fas    07-07-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Fiji    06-11-2016 02:00    15-01-2017 03:00

Filistin (Batı Şeria)    26-03-2016 00:00    28-10-2016 00:00

Filistin (Gazze Şeridi)    26-03-2016 00:00    28-10-2016 00:00

Finlandiya    27-03-2016 03:00    30-10-2016 04:00

Fransa    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Gibraltar    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Grönland / Greenland    26-03-2016 22:00    29-10-2016 23:00

Grönland / Ittoqqortoormiit, Nerlerit Inaat    27-03-2016 00:00    30-10-2016 01:00

Guernsey    27-03-2016 01:00    30-10-2016 02:00

Güney Kıbrıs    27-03-2016 03:00    30-10-2016 04:00

Haiti    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Hırvatistan    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Hollanda    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Holy See    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Isle of Man    27-03-2016 01:00    30-10-2016 02:00

İngiltere    27-03-2016 01:00    30-10-2016 02:00

İran    20-03-2016 00:00    20-09-2016 00:00

İrlanda    27-03-2016 01:00    30-10-2016 02:00

İspanya / Canary Islands    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

İspanya / Mainland, Baleares, Melilla, Ceuta    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

İsrail    25-03-2016 02:00    30-10-2016 02:00

İsveç    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

İsviçre    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

İtalya    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Jersey    27-03-2016 01:00    30-10-2016 02:00

Kanada / Alberta    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / British Columbia    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / British Columbia (exception 2)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Labrador    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Labrador (exception)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Manitoba    13-03-2016 03:00    06-11-2016 03:00

Kanada / New Brunswick    13-03-2016 00:01    06-11-2016 00:01

Kanada / Newfoundland    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Northwest Territories    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Nova Scotia    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Nunavut (Central)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Nunavut (Eastern)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Nunavut (Mountain)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Ontario    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Ontario (western)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Prince Edward Island    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Quebec    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Saskatchewan (exceptions - east)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Saskatchewan (exceptions - west)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Kanada / Yukon    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Karadağ    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti    27-03-2016 03:00    30-10-2016 04:00

Küba    13-03-2016 00:00    06-11-2016 01:00

Latvia    27-03-2016 03:00    30-10-2016 04:00

Liechtenstein    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Lituanya    27-03-2016 03:00    30-10-2016 04:00

Luksemburg    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Lübnan    27-03-2016 00:00    30-10-2016 00:00

Macaristan    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Makedonya    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Malta    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Meksika / Mexico State    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Zacatecas    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Yucatan    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Veracruz    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Tlaxcala    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Tamaulipas (Border Region)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Meksika / Tamaulipas    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Tabasco    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Sinaloa    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / San Luis Potosí    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Querétaro    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Puebla    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Oaxaca    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Nuevo León (Border Region)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Meksika / Nuevo León    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Nayarit (Exception)    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Nayarit    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Morelos    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Michoacán    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Jalisco    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Hidalgo    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Guerrero    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Guanajuato    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Durango    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Distrito Federal    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Colima    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Coahuila (Border Region)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Meksika / Coahuila    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Chihuahua (Border Region)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Meksika / Chihuahua    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Chiapas    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Campeche    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Baja California Sur    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Baja California (Border Region)    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Meksika / Baja California    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Meksika / Aguascalientes    03-04-2016 02:00    30-10-2016 02:00

Moldova    27-03-2016 00:00    30-10-2016 00:00

Monako    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Mongolya / (Central and Eastern)    26-03-2016 02:00    24-09-2016 00:00

Mongolya / (Western)    26-03-2016 02:00    24-09-2016 00:00

Namibia    06-09-2015 02:00    03-04-2016 02:00

Norveç    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Paraguay    04-10-2015 00:00    27-03-2016 00:00

Polonya    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Portekiz    27-03-2016 01:00    30-10-2016 02:00

Portekiz / Azores    27-03-2016 00:00    30-10-2016 01:00

Portekiz / Madeira Islands    27-03-2016 01:00    30-10-2016 02:00

Romanya    27-03-2016 00:00    30-10-2016 00:00

Saint Pierre and Miquelon    13-03-2016 03:00    06-11-2016 02:00

Samoa    27-09-2015 03:00    03-04-2016 04:00

San Marino    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Serbia    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Slovakya    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Slovenya    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Suriye    25-03-2016 00:00    28-10-2016 00:00

Svalbard and Jan Mayen    27-03-2016 02:00    30-10-2016 03:00

Türkiye    27-03-2016 03:00    30-10-2016 04:00

Ukrayna    27-03-2016 03:00    30-10-2016 04:00

Ürdün    25-03-2016 00:00    28-10-2016 01:00

Yeni Zelanda    27-09-2015 02:00    03-04-2016 03:00

Yeni Zelanda - Chatham Adaları    27-09-2015 02:45    03-04-2016 03:45

Yunanistan    27-03-2016 03:00    30-10-2016 04:00

Tipik bir saatlik uygulamada ilkbahar aylarında bir bölgedeki yerel zaman dilimi 2.00 iken, saatler bir saat ileri alınarak 03.00'a ilerletilir. Böylelikle o gün yirmi üç saat olur. Aynı şekilde, sonbahar aylarında saat ilerletilmiş halde iken 02.00'ı gösterdiğinde, saatler bir saat geri alınarak 01.00'ı gösterecek biçimde ayarlanır. Bu geri dönüşten sonraki gün yirmi beş saattir. Dijital göstergeli uygulamada yaz saati 02:00'yi tam olarak okumaz. Saat 01:59:59.9'a geldiği anda ya ileriye 03:00:00.0'e gider ya da geriye 01:00:00.0'e döner. Örneğin, UTC+10'daki standart yerel saat YSU'da UTC+11 olurken standart UTC−10 yerel saat, YSU'da UTC−9 olur.

Saat değiştirme haftasonu gecesi uygulanarak gün içindeki iş akışının bozulmasının önüne geçilir. Genelde değişiklik bir saat yapılmakla birlikte Avustralya'nın Lord Howe Adası yarım saat uygulamaktadır. Geçmişte yirmi dakikadan iki saate kadar değişen yaz saati uygulamaları yapılmıştır.

Değişiklik yapılacağı zaman komşu ülkeler arasındaki koordinasyonlar değişiklik gösterir. Avrupa Birliği üyelerinin hepsi aynı anda, saat 01:00 UTC'de değişikliğe giderler. Böylece, Doğu Avrupa Zaman Dilimi her zaman Orta Avrupa Zaman Dilimi'nın bir saat önünde kalmış olur. Farklı zaman dilimlerinde yer alan komşu ülkeler farklı bir yol izlediklerinde geçici olarak bir iki saat için başka bir zaman diliminin ötesine veya dilimine geçebilir. Kuzey Amerika genel olarak yerel saat 02:00'de saatleri değiştirir, böylece örneğin, Dağ Zaman Dilimi geçici olarak Pasifik Zaman Dilimi ile aynı zamanda yer alır veya onun 2 saat önüne geçer. Avustralya eyaletlerinin bir standardı yoktur. Hatta tarih olarak bile anlaşamazlar. Örneğin, 2008'e YSU uyumlu eyaletler 5 Ekim'de saatlerini değiştirirken Batı Avustralya 26 Ekim'de, yani 21 gün sonra saati değiştirmiştir.

Başlangıç ve bitiş tarihleri konuma ve yıla bağlı olarak değişir. 1996'dan beri Avrupa Yaz Saati, mart ayının son pazar gününden ekim ayının son pazarına kadar uygulanmaktadır. Önceleri Avrupa Birliği'nde kurallar tam olarak oturmamıştı. 2007'den başlayarak, Birleşik Devletler'in büyük bölümü ile Kanada'da YSU, martın ikinci pazarından kasımın ilk pazarına kadar, hemen hemen yılın üçte ikisinde uygulanmaktadır. 2007'de ABD'deki değişiklik 2005 Enerji Politikası Yasası'nın bir parçasıydı. 1987'dan 2006'ya kadar, başlangıç ve bitiş tarihleri nisanın ilk pazarı ile ekimin son pazarıydı ve Amerika Kongresi önceki tarihlerdeki uygulamayı devam ettirdi. Şimdi ise, bir enerji tüketim çalışması yapıldı.

Saatler ne zaman ileri alınacak 2016? Yaz saati uygulaması (YSU) ne zaman? İşte bu soruların yanıtını ve detaylı açıklamaları haberimizden görebilirsiniz. Vatandaşların en çok karıştırdığı konuların başında gelen saatlerin ileri ve geri alınma durumu hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Kış saatinden yaz saati uygulamasına (YSU) geçiş için az bir zaman kaldı. Peki Saatler ne zaman ileri alınacak 2016? Merak edilen tüm bilgileri buradan görebilirsiniz.

Kaynak: İnternetajans

Kaynak: Diyarbakır Söz