Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adıyaman'da nehir kenarında yetişen meyan bitkisinden yoğun emekle hazırlanan şerbet, ilkbaharın gelmesiyle tezgahtaki yerini aldı. Diyarbakır'daki şerbetçiler, yüzyıla aşkındır Sur ilçesindeki tarihi Gazi caddesinde özel hazırladıkları küplerde meyan şerbetini satışa sunuyor.
Birçok faydası bulunduğu belirtilen meyan şerbeti, ramazan ayının da vazgeçilmez lezzeti arasında yer alıyor. Ramazanla birlikte yoğun satılan şerbetten kentte her gün 5 bin litre tüketiliyor.
İFTARI MEYAN ŞERBETİYLE AÇIYORLAR'
Yarım asırdır meyan şerbeti satan Cemil Batubay (70), şerbetin özellikle ramazan ayında daha çok tüketildiğini belirterek, sadece ilkbahar ve yaz aylarında meyan şerbeti sattıklarını söyledi.
Meyan şerbetini 1,5 litrelik pet şişede 5 liraya sattıklarını anlatan Yılmaz Pala (43) ise, kentte günde 5 bin litre meyan şerbetinin satıldığını aktardı. Pala, "Meyan kökünü genelde ilkbaharda topluyoruz. Bunları evde kurutup, çekiçle eziyoruz. Yaz boyunca da satışa çıkartıyoruz. Sabah 5'de kalkıyoruz, demliyoruz. Sağlığa faydası çoktur. Mide, böbrek ve bağırsak için çok faydalıdır. Burada insanların çoğu iftarını meyan şerbetiyle açıyorlar" dedi.
'DAMLA DAMLA AKITARAK PEKMEZ ŞEKLİNE GETİRİYORUZ'
Çocukluğundan beri meyan şerbeti sattığını kaydeden Seyfettin Batubay (52) da mesleği babası Sadık Batubay'dan öğrendiğini ifade ederek, "Meyan kökünü Dicle Nehri kıyısından topluyoruz. Kökü eve götürüp orada hazırlıyoruz. Damla damla akıtarak pekmez şekline getiriyoruz. Bu, baba mesleğidir. Babam 40 yıl boyunca yaptı. O artık yaşlandı. Sıra bize geldi" diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz