Dünya çocukları geliyor

Cuma günü önemli bir kültür şölenine ev sahipliği yapacak. Dünyanın değişik coğrafyalarından gelen öğrenciler Atatürk Stadı’nda kültür ve müzik ziyafeti sunacak. Afrika ülkesi Gabon’dan gelecek bir öğrenci Kürtçe ‘Şemmame’ türküsünü seslendirecek.

Dünya çocukları geliyor

Dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye gelen öğrenciler, Cuma günü Dünya Çocukları Kültür Şöleni’nde Diyarbakırlılarla bulaşacak. ‘Bayram o bayram ola’ sloganıyla Diyarbakır Atatürk Stadı’nda yapılacak şölen için 20 bin davetiye dağıtıldı. Şölende orta Afrika ülkesi Gabon Cumhuriyeti’nden gelecek bir öğrenci Kürtçe parçalar okuyacak.

Bu yıl 10’uncusu yapılacak Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na 135 ülkeden bin 500 öğrenci şarkı, şiir, halk oyunları, güzel konuşma ve özel beceri gibi 20'ye yakın farklı kategorideki yarışmalarda ter döküyor. Olimpiyatlar İstanbul’da yapılırken Anadolu’da şölenler düzenleniyor. Diyarbakır’da ilk kez statta yapılacak şölen özelliğini taşıyan programın hazırlıkları devam ediyor. Dünya Çocukları Kültür Şöleni organizasyon heyeti Diyarbakır Özel Dicle Koleji’nde basın mensuplarıyla bir araya gelerek program hakkında bilgi verdi.

‘DİYARBAKIR’I DÜNYAYA TANITACAĞIZ’

Organizasyon heyeti adına açıklama yapan Dicle Lisesi Mezunları Derneği (DİCLEMDER) Başkanı Basri Konuşkan, şölenin Diyarbakır için büyük bir önem taşıdığını düşündüklerini söyledi. Konuşkan, “Şölen şehrimizin tanıtımına ciddi katkı sağlayacağına inandığımız büyük bir etkinliğin heyecanını yaşıyoruz. Ülkeler arası sınırların yok olmaya başladığı, zaman ve mekân kavramlarının kaybolduğu bir iletişim çağında yaşıyoruz. İnsanlar kilometrelerce uzaklıktaki başka bir insana bir adım ötesindeymiş gibi ulaşabiliyor bu çağda. Bizler Türkiye’nin dünyayla iletişim kurmasının zorunluluğunun farkındayız.” dedi.

20 ÜLKEDEN GELEN ÇOCUKLAR KATILACAK

Dünyanın iletişim çağında olduğunu ve kültürlerin birbirleri ile kaynaşması, farklı kültürlere sahip insanların birbirleriyle anlaşmasının büyük önem taşıdığını anlatan Konuşkan, “Dil, din, renk, millet farkı gözetmeksizin dünyanın her yerine sevgi, kardeşlik ve hoşgörüyü taşıyan gönüllüler, eğitim hizmeti için dünyanın dört bir yanına dağılmış Anadolu insanı, tarihe altın harflerle yazılacak bir destana imza atmaktadır. Dünyanın 20 değişik ülkesinden gelen 70’ e yakın olimpiyat çocukları, 1 Haziran Cuma akşamı saat 20:30’da Atatürk Stadyumu'nda Diyarbakır halkıyla buluşacak.” ifadelerini kullandı.

GABON’LU ÖĞRENCİ ‘ŞEMMAME’ SÖYLEYECEK

Diyarbakır’daki şölenin Dünya Çocukları Kültür Şöleninin sevgi ve kardeşlik dilinin en büyük göstergelerinden biri olacağını belirten Konuşkan, 20 farklı ülkeden gelen çocukların gönül diliyle bütün Diyarbakır’ı kucaklayacağını kaydetti. Konuşkan, “Irak’tan gelen çocukların yanı sıra Gabon’dan gelen siyahi bir öğrenci, seslendireceği Kürtçe şarkılarla Diyarbakırlılara büyük bir sürpriz yaşatacak. Şehir tarihindeki en büyük şölen olacağına inandığımız bu etkinlik, Diyarbakır’ın tanıtımına da büyük katkı sağlayacaktır. 20 ülkeden gelen çocuklar Diyarbakır’ın tarihi ve turistik yerlerini gezecek ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapan şehrimizi yakından tanıma imkânı bulacak. Şüphesiz bu çocuklar ülkelerine döndükleri zaman Diyarbakır’da gördükleri güzellikleri, misafirperverliği anlatacaktır.” dedi.

20 BİN KATILIMCI BEKLENİYOR

Konuşkan, Diyarbakır’da geçen yıl yapılan şölene Kuzey Irak’tan katılan Geylani’nin okuduğu Türkçe, Kürtçe ve Sorani parçalarla halkın gönlünü kazandığını hatırlatarak, “ Kendisini bu yıl da davet ettik. Kuzey Irak’tan gelecek arkadaşlarıyla birlikte konuğumuz olacak.” dedi.

Konuşkan, statta girişlerin davetiyle olacağını ve şuana kadar 20 bin davetiye Diyarbakır halkına dağıttıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz