'Evren'i yargılasanız ne olur, yargılamasanız ne olur?'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Kenan Evren'in yargılanma süreciyle ilgili açıklamalar yaptı

'Evren'i yargılasanız ne olur, yargılamasanız ne olur?'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ''12 Eylül'ün getirmiş olduğu yasalar devam edecekse, (Kenan) Evren'i yargılasanız ne olur, yargılamasanız ne olur?'' diyerek tüm partilere, 12 Eylül'ün getirmiş olduğu antidemokratik uygulamaları kaldırma çağrısı yaptı.

Tekin, partisinin Yunus Emre Konferans Salonu'nda düzenlenen il kongresinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de son 30 yıla bakıldığında, 12 Eylül de dahil olmak üzere demokrasi ve özgürlük konusunda ciddi tahribatlar yapıldığının görüleceğini söyledi.

Turgut Özal 1983'te başbakan olduğunda ilk taahhüdünün 12 Eylül'ün getirdiği tüm yasaları değiştirmek olduğunu ifade eden Tekin, şöyle konuştu:

''Sonraki tüm iktidarlara baktığımızda aynı taahhüt söz konusuydu. Yani 'antidemokratik olan yasaların tümü değişecek' diye taahhüt edilmişti. Değişti mi acaba? Niye değişmiyor? Hayatta her şey değişiyor. 12 Eylül ile hesaplaşacaksınız, 28 Şubat ile hesaplayacaksınız, 27 Nisan ile hesaplaşacaksınız ama onların getirmiş olduğu bütün antidemokratik uygulamaların da üstüne oturacaksınız. Böyle bir çelişki olabilir mi? Eğer siz 12 Eylül dönemini yargılamak istiyorsanız, 12 Eylül dönemindeki paşaları yargılayacaksanız, yapacağınız tek bir şey var. Onların getirdikleri antidemokratik uygulamaların tamamını kaldırırsanız, işte o zaman yargılamış olursunuz. Yoksa 12 Eylül'ün getirmiş olduğu yasalar ayakta devam edecekse, 100 yaşındaki Evren'i yargılasanız ne olur, yargılamazsanız ne olur?''

-''28 Şubat'ta bir mağduriyet var''-

Tüm siyasi partilere de çağrı yapan Tekin, ''Gelin 12 Eylül'ün getirmiş olduğu antidemokratik uygulamaları bir gece yarısı hep beraber kaldıralım. Bizim buradan İktidara çağrımız şu; 2010 yılı da dahil olmak üzere CHP'nin 15'e yakın kanun teklifi var. Bu kanun tekliflerinin tamamı Evren döneminde getirilen antidemokratik uygulamalar. Diyoruz ki gerçekten bu konuda bir rahatsızlığınız varsa gelin bunları değiştirelim. Ama ne yazık ki bunların tamamı iktidar tarafından reddedildi ya da genel kurula indirilmedi'' dedi.

''28 Şubat'ta bir mağduriyet var'' diyen Tekin, ''Gerçekten millet iradesi gasbedilmiş. Buna hiç itiraz yok. Ama burada gasbedilen, zulüm gören sadece rahmetli Erbakan ve arkadaşlarıydı. Keşke sayın Erbakan yaşadığı dönemde 28 Şubat ile hesaplaşabilseydik. O zaman daha net anlaşılırdı. Sayın Erbakan yaşarken neden 28 Şubat açılmadı? Onu da sizin takdirinize bırakıyorum'' diye konuştu.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz