Gıda fırsatçısına göz açtırılmıyor!

Diyarbakır'daki bazı işletmelerde "tek tırnaklı" et kullanıldığı yönündeki iddialar büyük tüketiçide büyük tedirginlik yaratırken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından sert bir dille tepki gösterildi.

Gıda fırsatçısına göz açtırılmıyor!

Son günlerde Diyarbakır'daki bazı işletmelerle ilgili sosyal medya hesapları üzerinde yapılan spükelasyonlar, özellikle "tek tırnaklı" hayvanlara ait etlerin kullanıldığı yönündeki iddialar bir çok işletmeyi sıkıntıya sokarken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, iddialara sert tepki gösterirken, vatandaşların resmi açıklamalara itibar etmelerini istedi. Buarada, geçen yıl 26 iş yerine  Gıda, tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 167 bin 715 lira idari para cezası kesildiği bildirildi.

GÜVENLİ GIDA TÜKETİMİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar tüketiciye güvenilir gıdanın arzı, tüketicinin daha iyi bilgilendirilmesi ve gıda endüstrisinin geliştirilmesi amacıyla gıda kontrol hizmetlerinin yürütüldüğünü belirtti. Güvenli gıda üretmek kadar tüketicilerin de gıdaları güvenli bir şekilde nasıl tüketeceklerini bilmeleri ve bu yönde bilinçlendirilmeleri gerekliliğine işaret eden Atalar, şöyle konuştu:

CEZA KESİLEN İŞLETMELER

"Aksi halde sadece güvenli gıdaları üretmek ve tüketiciye bu gıdaları ulaştırmak için her türlü yasal düzenlemeleri yapıp bunları harfiyen uygulamak ve denetimini yapmak, gıda kaynaklı hastalıkları önlemede tek başına yeterli olmaz. İl genelinde 2016'da 10 bin 434 denetim gerçekleştirilmiştir. Yapılan denetimlerde, 418 numune alınmıştır. Yapılan işlemler sonucunda 5 iş yerine Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu olmak üzere 31 işletmeye idari yaptırım uygulanmıştır. Bunlardan 26 iş yerine 167 bin 715 lira idari para cezası kesilmiştir."

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN

Atalar, öte yandan son günlerde sosyal medya hesapları üzerinden ve mesaj yoluyla kentte faaliyet gösteren bazı gıda işletmeleri hakkında spekülasyonların yapıldığını aktararak, üretici ve tüketicilerin bakanlık ve müdürlükleri dışında yapılan hiçbir açıklamayı dikkate almamaları gerektiğini vurguladı. Atalar şöyle dedi;

RESMİ AÇIKLAMALAR

"Son günlerde sosyal medya üzerinden ve mesaj yoluyla Diyarbakır ilimizde faaliyet gösteren bazı gıda işletmeleri hakkında spekülasyonlar yapılmaktadır.  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ve Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz bu konuda son derece büyük bir titizlikle çalışmalarını yürütüyor, üreticilerimiz ve de tüketicilerimizin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ve Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz dışında yapılan hiçbir açıklamayı dikkate almamaları gerektiğini belirtmek istiyoruz."

SAYAR BÜYÜK TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan, iddiaların işletmeler üzerinde yarattığı büyük etki nedeniyle sıkıntılı günler yaşanırken, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğünün bu yönde sürekli kontrolleri olduğu ve resmi açıklamaların dışında, hiç bir iddiaya itibar edilmemesi istedi. Sayar şöyle dedi;

"Sürekli istişare de olduğumuz Tarım İl Müdürlüğü ve diğer ilgili kamu kurumlarının resmi açıklamaları haricinde bu tür haberleri dikkate almayalım. Asılsız haberleri yayarak ilimiz ekonomisine, istihdamına ve tanıtımına olumsuz katkı yapanlar hakkında gerekli hukuki işlemler de başlatılacaktır."

Kaynak: Diyarbakır Söz