Haluk Koç: Bu tür kazalarda sabıkamız var!

Eti Bakır Samsun İşletmesi Gübre Tesisleri’nde 5 kişinin hayatını kaybettiği olay yerinde incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Türkiye’nin bu tür kazalarda sabıkalı olduğunu söyledi.

Haluk Koç: Bu tür kazalarda sabıkamız var!

Eti Bakır Samsun İşletmesi'ni hedef alarak konuşmak istemediğini belirten Koç, "Teknik olarak bir soruşturma ve inceleme yapılacak. Eti Bakır A.Ş.'nin verdiği iş çerçevesinde taşeron bir firmanın amonyak deposunun kapağının monte edilmesi söz konusu. Tabi ki bir soruşturma konusudur. Hem teknik, hem hukuki, hem de idari soruşturma gerçekleştirecektir. İş Güvenliği ve Sağlığı Yönetmeliği çerçevesinde fabrikanın tümünün bağımsız denetimden geçtiğini öğrendik. Türkiye, bu şekilde iş kazalarıyla ilgili sabıkalı bir ülke. Bir olay üzerine bunları söylemek acı ama biz gerçeklerle, illa o acıları yaşayınca yüzleşmek zorunda kalıyoruz." dedi.

Bu olay vesilesiyle Türkiye’nin gerçeklerle yüzleşmesi gerektiğini ifade eden Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "4857 sayılı İş Yasası 2003 yılında yasalaştı. Yasaya bağlı olarak daha sonra İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetmeliği 10 yıl boyunca çıkartılmadı. Geçen haziran ayında İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetmeliği, işçi adı çıkartılıp İş Sağlığı ve Güvenliği olarak çıkartıldı. Türkiye, Avrupa'da iş kazalarında kaybedilen hayatlar bakımından maalesef birinci sırada. Dünyada da Çin'den sonra ikinci sıradayız. Yılda ortalama bin 500 kadar kaybımız var. Onun için kurallı iş hayatı ve kurallı bir işçi sağlığı ve iş güvenliği kurumunu mutlaka uygulamada, kağıt üzerinde kalmayarak hayata geçirmeliyiz."

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler