Hocalı katliamında ölenler Hollanda'da anıldı

Hocalı katliamında hayatını kaybedenler, 20. yıldönümünde Hollanda’nın Lahey şehrinde anıldı.

Hocalı katliamında ölenler Hollanda'da anıldı

Hocalı katliamında hayatını kaybedenler, 20. yıldönümünde Hollanda’nın Lahey şehrinde anıldı. Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği tarafından düzenlenen etkinlik Hocalı Soykırım Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Çok sayıda vatandaşın iştirak ettiği anma programına Azerbaycan Lahey Büyükelçi Fuad İskenderov, Türkiye Lahey Büyükelçilik Müsteşarı Bleda Kacar, Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, Şair-Yazar Orhan Aras, sanatçı Ahmet Yenilmez de katıldı.

Törende konuşan Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, soykırımın işlendiği yerde çok sayıda kişinin öldüğünü ve o toprakların hala işgal altında olduğunu söyledi. Aşkın “Bilindiği gibi 26 Şubat 1992 yılından bu yana 20 sene geçti. Geçen 20 senenin acısı Türk milleti için hala çok tazedir. 83’u çocuk 106’si kadın ve 7’den fazla yaşlı olmak üzere 613 Hocalı halkı hunharca katledilmiş, 1275 kişi rehin alinmiş ve 150 kişi kaybolmuştur. Kayıp ve rehinlerden 20 senedir hala haber alamadıklarımız mevcuttur. Dünyada esi benzeri görülmemiş işkence yöntemleri ile katledilen halkımız maalesef dünya basınında gerekli ilgiyi görmemektedir. Emperyalist emellerle çizilen asilsiz Ermeni senaryoları maalesef günümüzde Türkiye’de kanıtlanmış olan Hocalı soykırımından çok daha fazla ilgi görmektedir. Azerbaycan ve Türkiye’de dahil ülke parlamentolarında bu Hocalı soykırımın kabul edilmesi için mücadele edeceğiz.” dedi.

Hocalı soykırımının uluslararası arenada gerekli ilgiyi görmesi için çalışmalarının devam edeceğini ifade eden İlhan Aşkın, “Bu hususta basın da çok etkili bir araçtır. Bugüne kadar bizleri çalışmalarımızda yalnız bırakmadığınız için tüm Türk halkı adına müteşekkiriz. Kendilerinin soykırım yaptığı halde bizleri yapmış olarak gösteren ve yandaş ülkelerinin de desteklediği bu komplo gündemi her gün daha etkili işgal etmektedir. Bu hususta sivil toplum örgütlerinin çok daha fazla mesai vermeleri gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Lahey Azerbaycan Büyükelçisi Fuad İskenderov ise konuşmasında “Benim gördüğüm o ki tüm Türkleri Hocalı’nın benzeri sorunların içine çekmek istiyorlar. Bu gün hepimiz birlik olmak zorundayız. Birlik olmak ve birbirimize destek olmak zorundayız. Yeni yetişen nesillerimize Hocalı’yı unutturmayıp onların zihinlerinde bunu canlı tutmalıyız.” dedi.

Sanatçı Ahmet Yenilmez de “Bu Ermeniz sözde soykırımında en çok zorumuza giden millet-i sadıka olarak Osmanlı bünyesinde kabul görmüş Ermeni toplumunun bize cephe alması ve bize yönelmesidir. Bu bizim en çok zorumuza gidendir. Bu acıları Hollandalı dostlarımızı Allah yaşatmasın. Bu Lahey’de olabilirdi. Avrupa’nın diğer şehirlerinde de olabilirdi. Buradaki dostlarımızın dini, dili ve mezhebi ne olursa olsun bütün dinlerin tarifini yaptığı yaratılmışların en güzeli insanın çektiği zulüm açısından bakmalarını istirham ediyorum.” şeklinde konuştu.

Şair-Yazar Orhan Aras ise şu ifadeleri kullandı: “Bizleri her yıl buraya koşturan, burada güzide toplulukları burada buluşturan ve aynı duyguları paylaşmamıza sebep olan bir tek şey var. O sadece buraya toplanıp Hocalı’da katledilen insanların şehit edilmesi değil. Acılarının bütün dünyaya taşacağının bir işaretidir.”

Konuşmaların ardından Lahey’de bulunan Hocalı Soykırım Anıtına yaklaşık 500 kişi tek tek kırmızı karanfil bıraktı.

Kaynak: Diyarbakır Söz