İHD, Ankara merkezli çalıştaya hazırlanıyor

Diyarbakır’da sivil toplum örgütleriyle bir araya gelen İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, insan hakları alanın genişlemesi ve sorunlara güncel cevaplar bulmak için Ankara'da merkezi bir çalıştay düzenleyeceklerini belirtti.

İHD, Ankara merkezli çalıştaya hazırlanıyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, "İnsan Hakları Mücadelesinde Yeni Yol Arayışları ve Yöntemler Çalıştayı”nın ilk günkü programını önceki gün gerçekleştirdi.Dün de devam eden çalıştayın ilk gününde, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kadın haklarına, ekolojiden kent ve çevre haklarına, mülteci sorunundan toplumda yükselen özgürlük ve demokrasi taleplerine kadar birçok konu üzerinden tartışmalar gerçekleştirildi. Konuşmacılardan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, çalıştayla amaçlananlar ve derneğin önümüzdeki dönem yol haritasına dair değerlendirmelerde bulundu. 

YENİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle çalıştayın tarihin ertelendiğine dikkat çeken Türkdoğan, çalıştayda “Daha iyi nasıl mücadele edilebilir?" ve “Beklentileri nasıl karşılayabiliriz?” sorularına cevap aradıklarını aktardı. Türkdoğan, "Bu soruları İHD örgütünün bütününde de sorduk ve geçtiğimiz genel kurulda bu yönlü bir karar aldık. Bunu bütün şubelerimizde gerçekleştiriyoruz. Kendimizi masaya yatırmak istiyoruz. İnsanlar bizi eleştirsin. Biz de konuya özeleştirel bir şekilde yaklaşıp, daha sonra nerede hata yaptık, kullandığımız araçlar elverişli mi değil mi, yeni mücadele yöntemleri ve yolları var mı sorularını sorduk" dedi.

Ülkede insan hakları alanının giderek daraldığını ve 2015’ten bu yana bir otoriterleşme sürecini yaşadıklarını ifade eden Türkdoğan, çatışmalı sürecin yeniden başlaması, Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamaları, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yaşanan ihraçları söz konusu otoriterleşmeye örnek gösterdi.

ÖZEL YARGILAMA SİSTEMİ

Ülkenin "OHAL düzenine" geçtiğini söyleyen Türkdoğan, tutuklamalar, gözaltılar ve sürgünlere işaret ederek, "Buna karşı insan hakları hareketinin hem Türkiye’de hem de dünya çapında ciddi bir direngenliği var. Buna dayanarak da mücadelesini sürdürüyor” dedi. “İfade özgürlüğü alanlarındaki ihlaller giderek yaygınlaşıyor” diyen Türkdoğan, "Örneğin kayyım atamaları... Avrupa Konseyi defalarca kez uyarmasına rağmen gerçekleşiyor. AİHM kararları bağlayıcı değil. 90’lı yıllarda kimse Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamayacağını düşünemezdi. Şimdi AİHM Büyük Daire kararları uygulanmıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

ANKARA MERKEZLİ ÇALIŞTAY

Tüm yaşanan ihlallere karşı demokrasi mücadelesinin yükseltilmesi gerektiğinin altını çizen Türkdoğan, siyasi ve toplumsal muhalefetin daha fazla bir araya gelmesi gerektiğini ifade etti. Türkdoğan, “Bu bir zorunluluktan kaynaklanıyor” dedi. Türkdoğan, insan hakları mücadelesinin dünyanın her tarafında daraltılmaya çalışıldığını ve bu alanın hak siyasetiyle aşılacağını söyledi.

Çalıştay sonuçlarını toplayarak, Ankara merkezli bir çalıştay düzenleyeceklerini aktaran Türkdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte orada alınacak kararlara göre gerekirse tüzük değişiklikleri yapılacak ve daha sonra tüm şubelerden başlamak üzere genel merkez, genel kurullar yenilenecek. Dolayısıyla burada konuşulanlar yabana atılmayacak, ciddiye alınacak ve bu öneriler hayat bulacak. Burada asıl olan çalışmalar, kullanılan araçlar, yol ve yöntemlerin yenilenmesidir. Ne kadar yenileyebilirsek o kadar iyi olur.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler