İkili eğitim de seneye bitiyor

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "2019 yılı sonunda eğitimin kalitesinin artırılması adına ikili eğitime Türkiye'de son vereceğiz" dedi.

İkili eğitim de seneye bitiyor

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, 24 Haziran seçimlerine değinerek, "Bu aziz millet bu zamana kadar hep sağduyuyla, en doğru şekilde karar verdi. 24 Haziran'da da bir önceki seçimlerden daha büyük bir sorumlulukla, evlatlarının geleceği için, Türkiye'nin geleceği için çok doğru, yerinde, sağlıklı bir karar vereceklerine inanıyorum." dedi.

Bakan Yılmaz, AK Parti 300'ün üzerinde milletvekili ile temsil edileceğine inandıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:  "Cumhur İttifakı yani MHP'den gelen milletvekilleriyle çok rahat bir şekilde Mecliste Sayın Cumhurbaşkanımıza destek olacak, yasaları çıkartacağız diyoruz."

"Türkiye eğitime Almanya'dan fazla kaynak aktarıyor"

AK Parti hükümetinin döneminde, 16 yıllık dönemde en büyük reformların eğitimde yapıldığını belirten Yılmaz, "58 bin derslik ihtiyacımız var. 47 bin dersliği şu anda planlıyoruz, yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, 2002'den önce eğitime ayrılan kaynak bakımından Türkiye'nin AB ülkeleri arasında sonuncu sırada olduğunu belirtirken, şimdi ise eğitime Almanya'dan daha fazla kaynak aktardıklarını söyledi.

"İkili eğitime son verilecek"

Bakan Yılmaz, 2019 yılı sonunda eğitimin kalitesinin artırılması adına ikili eğitime son verileceğini bildirdi.

Yılmaz, şöyle devam etti: "Muhalefet partileri, kaliteli eğitimden bahsediyorlarsa bu AK Parti'nin eğitimdeki başarısıdır."

Öğretmen ve öğrencilere bilgisayar müjdesi

Fatih Projesi kapsamında sınıflarımızı 430 binin üzerinde akıllı tahta ile donatıldığının altını çizen Yılmaz, "Öğretmenlerimize her 4 yılda bir, öğrencilere de 5. ve 9. sınıflarda yeni bilgisayar vereceğiz." diye konuştu.

Liselere giriş sınavı

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, liselere giriş sistemi kapsamında yapılan merkezi sınavda kesinlikle müfredat dışı hiçbir soru sorulmadığını belirterek, sınav sorularının PISA sınavındaki sorularla eş değer olduğunu kaydetti.

Yılmaz, şunları aktardı:

"Özellikle zor olsun, kolay olsun diye sormadık. Ancak soruların aşama aşama bir zorluk derecesi olacak ki 1 milyon öğrenciyi 120 bine indiresin."

Bakan Yılmaz, öğrencinin istemediği okula yerleştirilmeyeceğini bildirdi.

Türkiye'nin bugün eğitim alanında da diğer alanlarda da kat kat daha iyi olduğunu söyleyen Yılmaz, "Yeni yetişen neslimizle, evlatlarımızla çok daya iyi noktalara ulaşacağız." dedi.

Yılmaz, liselere giriş sistemi kapsamında, gelecek yıl temeli aynı kalmak kaydıyla tercih edilecek okullara yenilerinin ekleneceğini açıkladı.

100 bin öğretmen ihtilacı var

Yılmaz, "Bakanlık olarak ne kadar öğretmen ihtiyacınız var, yeni öğretmen ataması yapacak mısınız?" şeklindeki soruya, "Yaklaşık 100 bin öğretmen ihtiyacımız var. Bu yıl 25 bin öğretmen ataması gerçekleştireceğiz. Ancak aradaki farklar, öğrencilerimizin öğretmensiz kaldığı anlamına gelmiyor. Ücretli öğretmenlikle istihdam ederek her bir öğrencimizin hangi alanda öğretmen ihtiyacı varsa karşılayabiliyoruz" diye konuştu.

Öğretmen alımlarında sözleşmeli sistemin kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin soru üzerine Yılmaz, bunun ihtiyaçtan doğduğunu vurguladı.

Yılmaz, 2014-2018 yıllarını kapsayan Onuncu Kalkınma Planı'na göre, bölgeler arasındaki hem beşeri hem de fiziki eşitsizliğin giderilmesi gerektiğini söyleyerek, "Yani İstanbul'da, Ankara'da ne varsa, Bitlis'te, Siirt'te, Hakkari'de, Şırnak'ta da o olsun." ifadesini kullandı.

Beşeri eşitsizliğin giderilmesi

Fiziki eksikliklerin önüne geçmek için yeni okullar yaptıklarını belirten Yılmaz, beşeri eşitsizliklerin giderilmesi için de doğu bölgelerindeki öğretmen sayılarının artırılması gerektiğini vurguladı.

Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine atanan yaklaşık 170 bin öğretmenden 120 bine yakınının bir yıl sonra o bölgeden ayrıldığının altını çizerek, Hakkari'ye yaptığı ziyarette bir okul müdürünün kendisine "iki öğretmenler toplantısını aynı öğretmenlerle yapmadım" dediğini, öğretmenlerin aile bütünlüğü gibi mazeretler nedeniyle bu bölgelerde kalmadığını belirtti.

Öğretmenlerin, tüm öğrencilerini bir yıl içinde yeterince tanıyamayacaklarını söyleyen Yılmaz, öğretmenlerin, öğrencilerinin ailelerini, ev ortamlarını ve yaşamlarını bilmelerinin önemine dikkati çekti.

Yılmaz, sözleşmeli öğretmenliği kaldırmaları halinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde öğretmen tutamayacaklarını söyleyerek, uygulamayı ihtiyaç sebebiyle sürdürdüklerini kaydetti.

 Öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğretmenlerin emeklilik ek göstergelerinin 3600'e çıkartılacağını bildirdi. Konuya ilişkin Bakanlıkta çalışma başlattınız mı?" sorusu üzerine Yılmaz, ek göstergenin sadece öğretmenlere değil, bunun polis, din görevlisi ve sağlık çalışanlarına da verileceğini kaydetti.

Yılmaz, bir milyon öğretmen bulunduğunu dile getirerek, "Şu anda emekli olmuş öğretmenlerimiz de bu haktan faydalanacaklar. Çok büyük bir imkandı, hayaldi çünkü herkesi genel müdür yardımcısı seviyesinden emekli ediyorsunuz. Türkiye'nin bu ekonomik birikimi, seviyesi olmasa  mümkünatı yok." diye konuştu.

- "Her yıl mutlaka engelli atıyoruz"

Engelli öğretmenlere ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, "2002 yılına kadar kamuda istihdam edilen engelli sayısı 5 bin, şimdi bizim dönemimizde 50 bin. Bakın 80 yılda yapılanın bir, iki, üç, dört katı değil, 80 yılda yapılan kadar da demiyoruz. 80 yılda yapılanın yaklaşık on katı kadar biz engelli atadık. Şimdi 500 öğretmen, geçen yıl da bin 500 öğretmen ataması yaptık. Dolayısıyla her yıl mutlaka engelliyi atıyoruz ama geçmiş dönemlerle kıyaslanamayacak kadar bir atama."  ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz