Görüş Bildir

''İnsana duyulan sevginin temelini adalet oluşturur''

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Vali'yi Anma etkinliklerinde açıklamalarda bulundu.

''İnsana duyulan sevginin temelini adalet oluşturur''
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Vali'yi Anma etkinliklerinde yaptığı konuşmada, insana duyulan sevginin temelini adaletin oluşturduğunu belirterek, "Hacı Bektaş Veli, hatalardan arınmanın yolunun özeleştiriden geçtiğini bizlere öğretmiştir. Sorunları nefretle ve öfkeyle değil, sevgi ve adaletle çözmüştür" dedi. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da gönderdiği mesajda, Hacı Bektaş gibi gönül erlerinin manevi mirasının devam ettiğini belirtti, "İnanıyorum ki son günlerde yakaladığımız bu milli mutabakat ve kardeşlik iklimi güçlenerek devam edecek'' ifadelerine yer verdi.


53'üncü ulusal, 27'nci Uluslararası Hacıbektaş Veli Anma Töreni'ne ilçede yaklaşık 30 bin kişi katıldı. İlçenin Çilehane Mevkii'nde bulunan Kemal Kılıçdaroğlu Salonu'nda yapılan açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Vali İlhami Akbaş, CHP Genel Başkan Yardımcıları, CHP milletvekilleri, eski Turizm Bakanı ve bu yılki 'Hacıbaktaş Ödülü' sahibi Alev Coşkun, Arnavutluk'tan gelen Alevi Dedesi Edmond Brahimaj, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, alevi dedeleri, alevi dernek, vakıf ve federasyon temsilcileri ve alevi vatandaşlar katıldı. Salonda Türk bayrağı dışında herhangi bir parti flaması açılmaması istendi. Uyarı üzerine salonda Türk bayrağı dışında hiçbir partinin flaması açılmadı. 


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, salona birlikte girerek halkı birlikte selamladı. Salondakiler de, Kılıçdaroğlu'na 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganlarıyla karşılık verdi. Salondakiler sık sık 'Türkiye laiktir, laik kalacak' sloganı atıldı.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, alkışlar eşliğinde çıktığı kürsüde yaptığı konuşmada, ''Erenlerimiz, pirlerimiz, aşıklarımız bize Anadolu'yu yurt yaptılar. Onlar bu ülkeye bir tarla gibi bakıp sevginin, hoşgörünün, dostluğun tohumlarını ektiler" dedi.
İnsana duyulan sevginin temelini adaletin oluşturduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her şeye hakkıyla davranmak gerekir. Adalet beşeri ilişkinin temelidir. Hacı Bektaş Veli'nin, bu prensipleri, öğretileri bize rehber olmalıdır. Kadın ve erkek arasında da eşitlik ve adalet gerekir. Hacı Bektaş Veli, hatalardan ve kötülüklerden arınmanın yolunun, özeleştiriden geçtiğini bizlere öğretmiştir. Hacı Bektaş Veli, sorunları nefretle ve öfkeyle değil, sevgi ve adaletle çözmüştür. Nefret ve öfkeyi düşünmemiştir bile. Hacı Bektaş Veli'nin 13'üncü yüzyılda ortaya koyduğu bu prensipler, günümüzde de yolumuzu aydınlatmaktadır. Bu prensipler üzerinde yürüdüğümüz takdirde, geleceğimiz de aydınlık olacaktır. Sevginin, kardeşliğin, dostluğun öğreticisi Hacı Bektaş Veli'dir.''


Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Hacı Bektaş Veli'nin Anadolu'yu Türkleştirenlerden ve Müslümanlaştıranlardan olduğunu belirterek, ''Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin öğretileri, Anadolu'da başlayıp, Rumeli'yi de sarmıştır" dedi.


Hacı Bektaş Veli'nin 'İncinsen de incitme' öğretisine bugünlerde daha da çok ihtiyaç duyduklarını kaydeden Bakan Avcı, "Bir olarak, iri ve diri olarak bir ay önce hep birlikte bayrağımıza sahip çıktık. Bundan sonra da özellikle eğitim ve kültür hayatımızda genç kuşaklara olabildiğince sade olarak çaba göstermemiz gerekiyor'' diye konuştu.


Bakan Avcı, salonda atılan sloganlara değinerek sözlerini şu şekilde sürdürdü...


"Salona girerken, sizlerin 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganlarınızı duyunca, sayın Kılıçdaroğlu'na 'Size söylüyorlar' dedim. Yerimize oturduğumuzda ise 'Türkiye laiktir, laik kalacak' sloganlarını duyunca da 'Bakın bu sefer bana söylüyorlar' dedim. Sayın Kılıçdaroğlu da, 'Alınganlık yapmayın. Hepimize söylüyorlar' karşılığını verdi.'' Bakan Nabi Avcı'nın bu sözlerini salondakiler alkışladı.


Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmahpakoğlu da, Türkiye'nin içinden geçtiği süreçte, 15 Temmuz darbe girişimiyle ne durumlara geldiğimizin bir kez daha görüldüğünü, Hacı Bektaş öğretilerinden ders alınması gerektiğini ve Atatürk devrimlerinde yoldan gidişte sapmamanın ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gördüklerini söyledi.


Bunun acısının 15 Temmuz'da yaşandığını belirten Selmanpakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü...


"Her iki önderimizin de özellikle üzerinde durduğu laiklik ve adalet olmazsa cemaatlerin, dini kötüye kullananların nasıl filizlendiklerini ve bağımsızlığını yitiren yargının bunları görmezden gelip zamanında sorgulamadıklarının acısını yaşadık. Bunlar olmayınca demokrasinin de olmayacağı kesindir. Hacı Bektaş Veli ocağının aşk ateşinden yararlanmamışların nasıl insana kıydığını Menemen'de, Kahramanmaraş'ta, Çorum'da, Madımak'ta tekrar tekrar yaşandı. 15 Temmuz'da bu kafaların neler yaptığına tanık olduk. Gerçekleri söyleyenlere, belgeleyenlere yeteri kadar kulak vermeyerek makam ve mevki için susup yalnız 'evet efendim' diyenlerin etkisini, acıyı yaşayarak gördük. Yenikapı'daki milyonların sesinin ve birlikteliğinin TBMM'ye taşınarak her konuda araştırıp, tartışıp ülke çıkarlarını, bağımsızlığını, yurt ve ulusun birliğini ve gelişip kalkınmasını ve huzurunun sağlanmasını, akıl ve bilime dayalı kararlar vermenin önemi için yeni bir ders oldu. Çağdaş laikliğin uygulandığı, ordunun ve yargının siyasallaşmadığı, yargının bağımsız olduğu toplumlarda demokrasi gelişir, terör olmaz, darbe yapmaya heveslenenler kalmaz.''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir mesaj göndererek, "Milli mutabakat ve kardeşlik iklimimiz devam edecek" dedi. Saygı duruşunun ardından okunan Erdoğan'ın mesajında, bu toprakların Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Mevlana gibi görül erlerinin ilmiyle irfanıyla, hikmetiyle mayalandığı yan yana kardeşlik ikliminin hüküm sürdüğü bir coğrafya olduğu vurgulandı.


Recep Tayip Erdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi...


"Hacı Bektaş Veli de Anadolu coğrafyasında sevgi, saygı, hoşgörü, kardeşlik ikliminin yeşermesinde birlik ve beraberliğin tesisinde çok önemli katkılar sunmuştur. Bu gönül erlerimizin bizlere bıraktığı manevi miras, günümüzde de bizlere ilham kaynağı olmaya devam etmektedir. Bunun en güzel örneği 15 Temmuz darbe girişimiyle mücadele esnasında milletimiz iradesine, istiklal ve istikbaline sahip çıkmak için canını hiçe sayıp tankların önüne dikilmiştir. 15 Temmuz'dan bu yana aziz milletimiz, milli birlik ve beraberliğimizi pekiştirecek şekilde, aynen Hacı Bektaş Veli'nin belirttiği gibi bir olmayı, iri olmayı, diri olmayı kendine şiar edinmiştir. İnanıyorum ki son günlerde yakaladığımız bu milli mutabakat ve kardeşlik iklimi güçlenerek devam edecek, ülkemiz ve milletimiz dünyada hakkı olan müstesna yeri alacaktır. Bu uğurda bize düşen Hacı Bektaş Veli gibi gönül mimarlarımızın bizlere bıraktığı hazineden en iyi şekilde istifade etmek, bu eşsiz değerleri gelecek nesillere taşıyarak, tüm insanlığın hizmetine sunmaktır.''

2016 Yılı Hacı Bektaş Veli Ödülü'ne layık görülen eski Turizm ve Tanıtma Bakanı Alev Coşkun'a ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı verdi.


Bakan Avcı, eski bakan Alev Coşkun'a ayrıca köstekli bir saat hediye etti.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi