"Kızılay Kart" sevinci

Türkiye'de yaşayan bir milyon sığınmacıya dağıtılacak ve kişi başı her ay 100'er liranın aktarılacağı "Kızılay Kart" için başvuran Suriyeliler, yetkililere teşekkür etti.

AB İnsani Yardım Komisyonunun 348 milyon avro maddi kaynak sağladığı ve Türk Kızılayı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı iş birliğinde yürütülen "Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı" kapsamında, kamplar dışında bulunan Suriye vatandaşı ve İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne kayıtlı diğer sığınmacılara her ay kişi başı yüzer lira nakdi yardım yapılacak.

Göç İdaresi İl Müdürlüğüne Kızılay Kart almak için yoğun bir şekilde başvuran Suriyeli sığınmacılar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) çalışanları tarafından kayıt altına alınıyor.

Batman Valisi Ahmet Deniz, Suriyeli sığınmacılara Türkiye'nin kucak açtığını, Suriye'den savaştan kaçan komşulara kucak açmanın çok önemli ve insani bir davranış olduğunu söyledi.

Türkiye'nin dünyada insani davranışı ile örnek gösterilen bir ülke olduğuna dikkati çeken Deniz, ülkenin bugüne kadar 3 milyona yakın Suriyeli için kendi bütçesinden 13 milyar dolar harcama yaptığını bildirdi.

Kentte sığınmacılara devletin imkanları ölçüsünde yardımların devam ettiğini kaydeden Deniz, Batman'da 3 bin aile yaklaşık 15 bin kişinin ikamet ettiğini, vakıf imkanlarıyla periyodik olarak desteklemeye çalıştıklarını, Kızılay'ın öncülüğünde yeni bir çalışmanın bulunduğunu aktardı.

Bu çalışma çerçevesinde yürütülen Yabancılara Sosyal Uyum Projesi kapsamında SYDV aracılığıyla başvurular alınarak listeler oluşturulduğunu ifade eden Deniz, "Kızılay tarafından verilecek 'Kızılay Kartı' ile hesaplarına ödeme yapılacak. Ayda kişi başına 100'er lira aylık ödeme olacak." ifadelerini kullandı.

- "Her şey düzenli bir şekilde yapılıyor"

Suriye'nin Kamışlı kentinden 4 yıl önce savaştan kaçarak Batman'a gelen Suriyeli Imad Ahmed de devletin SYDV, Göç İdaresi ve AFAD üzerinden Suriyelilere yardımlarının sürdüğünü, bundan her zaman büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Yardımların Suriyeliler için çok önemli olduğunu dile getiren Ahmed, şöyle konuştu:

"Savaştan kaçan Suriyelilerin durumları çok kötü. İsteğimiz güzel bir yardımın olması. Kayıtlar devam ediyor. Her şey düzenli bir şekilde yapılıyor. Yetkililer yakından ilgileniyor. Bu da bizi mutlu ediyor. İsteğimiz bu şekilde devam etmesidir. Kızılay Kartı geldiğinde paralar verilecek. Bugüne kadar yapılan yardımlardan dolayı Türk devletine teşekkür ediyoruz. Yardım için kayıtlar düzenli bir şekilde devam ediyor."

Vefa Halil ise yardım için kayıt yaptıklarını, çok mutlu olduklarını aktararak, "Kart sayesinde kişi başına 100 lira alacağız. Türk devletinin bu iyiliğini unutmayacağız." dedi.

Göç İdaresi İl Müdürlüğünde süresiz olarak kayıtlar devam ederken, kayıt altına alınan Suriyeli aileler SYDV elemanları tarafından ziyaret edilerek, ailede kaç kişi olduğu tespit edilecek. Aileler ile ilgili hazırlanacak formlar Ankara'ya gönderilecek.

Bütçe tutarı 348 milyon avro olan projede, Ankara'da onaylanan liste kapsamında Kızılay Kart çıkarılacak ve ödemeler Ocak 2017'de başlayacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler