Manastırda define kazısı

Tarihi manastırda define kazısı yapan 3 kişi yakalandı.

Manastırda define kazısı

Batman’ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Yenipınar Köyü'nde 11'nci  yüzyıldan kalma Ermeni manastırında kaçak kazı yapan defineciler, çevreyi delik deşik etti. Ayakta kalan sütunların dibinde 3 metre derinliğinde çukur açan 3 defineci, gece kaçak kazı yaparken suçüstü yakalandı.

TARİHİ MANASTIRDA DEFİNE KAZISI

Beşiri'nin Yenipınar Köyü'nde 11'nci yüzyıldan kalma  manastır, definecilerin kaçak kazısı sonucu harabeye döndü. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü'nün talimatıyla çöplerden temizlenen manastır, bu kez de definecilerin hedefi oldu. Önceki gece manastırın zemin katında sütunların dibinde kazı yapan E.K., C.A. ve O.S., gece yarısı jandarma tarafından yakalandı. Savcılığa çıkartılan 3 defineci tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

ERMENİLERE AİT BİR MANASTIR

Ermeniler'in zaman zaman ziyaret ettiği manastırın definecilerin hedefi haline geldiğini belirten Yenipınar Köyü sakinleri, manastırın turizm amaçlı restorasyon edilmesini beklediklerini söyledi. Manastır koruma altında olmadığı için definecilerin hedefi haline geldiğini belirten köylüler, "Koruma altına alınmaması halinde ayakta kalan bir kaç duvar ve sütunlar da yerle bir olacak. Zaten yıkılma tehlikesi var. Bir de defineciler dadandı, her tarafı kazıyorlar" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz