''Mukaddes Yolculuk'' sergisi

Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Prens Faysal Bin Abdullah Bin Mohammed Al Saud'un 17 ülkeden 26 sanatkara yaptırdığı 31 eserden oluşan ''Mukaddes Yolculuk'' sergisi, Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde açıldı.

''Mukaddes Yolculuk'' sergisi

İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin (IRCICA) ev sahipliğinde düzenlenen serginin açılışına, konuk bakan Al Saud ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı Orta Doğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk de katıldı.

İslam'ın üç kutsal mescidi olan Kabe, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa'yı konu alan sergide, farklı kültürlerden ve dinlerden sanatkarların dokunuşlarından oluşan resimler yer alıyor.

Sergi, üç mukaddes mescidin resimleri ile üç Türk hattatın bu üç mescit üzerine inen ayetleri yazdıkları hatlardan oluşuyor.

Resimlerin yanında sanatçılar ve resimler hakkında bilgi veren videolar da bulunuyor.

''MÜSLÜMANLARIN TEMSİLCİSİ VE İFTİHAR KAYNAĞI''

Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Prens Faysal Bin Abdullah Bin Mohammed Al Saud, açılış konuşmasında, üç kutsal mabedin ve bunların sanat ile resmedilmesinin önemine vurgu yaptı.

Al Saud, ''Bugün burada sanatla iç içe olan şehir İstanbul'da beraberiz, bu farklı milletlere de yayılmıştır. Mimar Sinan'ın eserlerini farklı yerlerde görüyoruz. Mimari gelişim bilimsel gelişime de neden olmuştur'' diye konuştu.

Sergide yer alan üç mukaddes mescidin, Müslümanların temsilcisi ve iftihar kaynağı olduğunu vurgulayan Al Saud, şöyle devam etti:

''Bunlar; Müslümanların yöneldiği kıble yani Kabe, yeryüzüne yayılan İslam davetinin çıkış yeri yani Mescid-i Nebevi, peygamberlerin buluşma noktası ve Peygamber Efendimizin Mirac'a çıktığı Mescid-i Aksa'dır. Hadis-i şerifte şöyle buyuruyor; 'Yolculuk ancak şu üç mescite yapılır; Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa'. Ziyaret edilecek bu üç mescit, Müslümanların gönlünde müstesna bir yere sahip mekanlardır. Farklı ülkelerden sanatçıları, Müslümanları birleştiren unsurları kendi sözleri, hayal güçleri ve yaratıcılıklarıyla ifade edebilmeleri için özgür bıraktım.''

MİLLİ EĞİTİM BAKANI DİNÇER

Milli Eğitim Bakanı Dinçer de yaptığı açıklamada, üç aylarda bulunulduğunu hatırlatarak, ''Bu, tüm Müslümanların gözünde çok önemli bir zaman dilimi. Yine tüm İslam dünyasının önemsediği mekanlar hakkında resim sergisi açıldı. Eserlerde modern ve geleneksel sanatlar birleştirilerek sergi oluşturulmuş'' dedi.

Dinçer, serginin önemine işaret ederek, ''Bu tür sergiler, aslında ülkeler arasındaki kültürlerin benzerliklerini tanımamıza yardım ediyor ve aradaki bağları güçlendiriyor'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından davetliler sergiyi gezdi.

Konuk Bakan Al Saud, Cumhurbaşkanı'nı temsilen Erşat Hürmüzlü'ye üç mukaddes mescidin minyatürünü hediye etti.

Sergi, 16 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz