Onlar savaş mağdurları!

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Diyarbakır'a yerleşen Suriyeli Halil ve Berken, öğretmenlik ve tamircilik olan mesleklerini sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor.

Onlar savaş mağdurları!

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Diyarbakır'a yerleşen Suriyeli Macit Halil ve Mohamed Berken, öğretmenlik ve tamircilik olan mesleklerini sürdürüyor.

Suriye'nin Lazkiye kentinden Türkiye'ye gelen Halil, 16 yıl Suriye'de öğretmenlik yaptığını, Esed rejiminden dolayı ailesi ile 4 yıl önce ülkesini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Türkçe bilmediği için başka işlerde çalışamadığını dile getiren Halil, ülkesinde daha önce öğretmenlik yaptığı için Diyarbakır'da da Suriyeli öğrencilere tahsis edilen okulda ders vermeye başladığını belirtti.

Halil, "Öğretmenlik mesleğimi şu anda Türkiye'de yapmaktayım gururluyum, çok memnunum. Türkiye'yi çok sevdim. Bize ve Suriyeli öğrencilere bu imkanı sunan Türk devletine teşekkür ediyorum.'' diye konuştu.

SAVAŞ MAĞDURU

Suriye'nin Halep kentinden kaçarak kente bir yıl önce gelen Mohamed Berken (26) de Organize Sanayi Bölgesinde bir atölyede araç tamirciliği olan mesleğini devam ettiriyor.

Berken, ailesini hayatta tutmak için çalıştığını, aylık 800 lira ile onların geçimini sağladığını anlattı.

Türkçe bilmediği için uzun süre iş aramak zorunda kaldığını, ülkesinde mesleği olan araç tamir işini sürdürmek istediğini dile getiren Berken, bir hayırseverin desteğiyle Organize Sanayi Bölgesinde bulduğu iş bulduğunu söyledi.

Kendi işini yaptığı için mutlu olduğunu belirten Berken, "Çok şükür buradaki komşularımız da bize yardım ediyor. Suriye'de savaş olduğu için dönemiyoruz. Evliyim. Türkiye'ye geldik. Güven içinde yaşıyoruz, istediğimiz yere gidip gelebiliyoruz. Yeni arkadaşlar edindim. Çalıştığım iş yerinde aldığım ücret yetmiyor, ama çok şükür idare ediyorum. Buna da razıyız.'' sözlerine yer verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz