Polis kusursuz iddiası!

Menice ve Şeyhmus Yılmaz çiftinin köpekli işkenceye maruz kalmasına dair açılan davada hazırlanan bilirkişi raporunda, sanık polisin “kusuru olmadığı" iddia edildi.

Polis kusursuz iddiası!

Diyarbakır’da 31 Mayıs 2020'de polis Atakan Arslan’ı öldüren Muhammed Emin Cura’nın yakalanması için başlatılan operasyon sırasında evleri basılan Menice ve Şeyhmus Yılmaz çifti, polis köpeği tarafından ısırılarak yaralandı. Sonrasında köpek belletmeni polis Serdar Gök hakkında “kamu görevini kötüye kullanarak kasten yaralama” suçundan dava açıldı. Son duruşmada olaya dair bilirkişi raporu istendi. Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nin Nevşehir Jandarma At Ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı’ndan istediği bilirkişi raporunda, belletmenin "kusursuz olduğu", köpeğin ise “tahrik edildiği" iddia edildi. 

Biri jandarma üsteğmen, biri jandarma astsubay üst çavuş ve biri de uzman jandarma kıdemli çavuş olmak üzere 3 köpek eğitmeni tarafından hazırlanan ortak raporda, tarafların soruşturma aşamasındaki beyanlarına yer verildi. Raporda, polis Serdar Gök’ün soruşturma aşamasında “Menice Yılmaz’ın köpeğe tekme atması ve eşi Şeyhmus Yılmaz’ın köpeğe vurmasıyla köpeğin saldırdığı…” iddiasına yer verildi. Raporda, Yılmaz çiftinin köpeğin saldırısı sonrası kimsenin köpeğe müdahale etmediğini yönündeki beyanları da yer aldı. 

‘KUSURU YOK TAKDİR MEHKEMENİZİN’

Raporda, "operasyon köpeklerinin şüpheli şahısların etkisiz hale getirmek maksadıyla kullanıcı olan personelin komutuyla ya da şahısların silah kullanma teşebbüsünde bulunması, tahrik edilmeleri, fiziki müdahalede bulunma gibi durumlarda komut beklemeksizin ısırmak için eğitildikleri" kaydedildi. Raporda, söz konusu köpeklerin şüpheli şahıs tarafından yönlendirilememesi maksadıyla ısırma anında herhangi bir şekilde verilen komutları yapmamak üzere eğitildikleri belirtildi. 

Raporda, sanığın herhangi bir kusurunun olup olmadığı hususunda kesin bir kanaate varılmadığı belirtildi. Aynı zamanda “kusur yok” denildi. Değerlendirmede şu ifadeler yer aldı: “Olayın oluş şekli ile ilgili olarak tarafların beyanları incelendiğinde, sanığın herhangi bir kusurunun olup olmadığı hususunda kesin bir kanaate varılamamakla birlikte operasyon köpekleri, idareci personelin komutuyla ya da komut beklemeksizin şüpheli şahsa saldırarak etkisiz hale getirmek üzere eğitildiklerinden, korkuya bağlı ani refleks gösteren ve yüksek sesle bağırmak suretiyle tahrik eden şahıslara köpeğin saldırması olağandır. Bu hususlar topyekûn değerlendirildiğinde sanık Serdar Gök’ün idareciliğini yaptığı operasyon köpeğinin kullanılma esaslarıyla ilgili herhangi bir kusurunun olmadığı değerlendirilse de takdir mahkemenizindir.” 

Kaynak: Diyarbakır Söz