Polisin trafikte yaz tedbirleri

Emniyet Genel Müdürlüğü, yaz mevsimi süresince ve sonrasında karayolu güzergahında yoğunlaşacak trafik akışının kesintisiz sürdürülmesi ve kazaları önlemek amacıyla çeşitli tedbirler alacak

Polisin trafikte yaz tedbirleri

Emniyet Genel Müdürlüğü, yaz mevsimi süresince trafik kazalarını önlemek amacıyla bir dizi önlemi hayata geçirecek.

Yaz mevsimi süresince ve sonrasında karayolu güzergahlarında yoğunlaşacak trafik akışının kesintisiz sürdürülmesi, muhtemel trafik kazalarını önlemek suretiyle can ve mal emniyeti ile trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı ve il emniyet müdürlükleri trafik birimlerince çeşitli tedbirler alınacak.

Önlemler kapsamında, otoyollar ve bölünmüş karayolları başta olmak üzere tüm karayollarında, radarla hız denetimleri etkin ve aksatılmadan yapılacak, atıl radar aracı bulundurulmayacak.

Polisin trafikte yaz tedbirleri

Emniyet kemeri, motosikletlerde koruma başlığı ve gözlüğü denetimlerine ağırlık verilecek. Trafik kontrollerinde araç ve sürücüler yeterlilik yönünden kontrol edilecek.

Denetlenen her araç, sürücü, yük ve bunlara ait belgeler fiziki olarak kontrol edildikten sonra PolNet bilgisayar veri tabanındaki kayıtları teyit edilecek.

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin trafik ekiplerince güzergahta denetlenmelerinin yanı sıra yol kenarı ortak denetim istasyonlarında da kontrolleri yapılacak.

Karayolu üzerinde ve otoyollarda, zorunlu haller ve belirlenen yerler dışında araçların duraklama yapmalarına ve yolcu indirip bindirmelerine müsaade edilmeyecek. Bulunulan yerde giderilme imkan bulunmayan veya uzun sürecek olan arıza hallerinde araçların çekici/kurtarıcı marifetiyle uygun alanlara çekilmesi sağlanacak.

Trafiğe çıkan motosiklet/motorlu bisiklet sayısında ve kullanımındaki artış dikkate alınarak, sürücüler kask, gözlük kullanmamak, sürücü belgesiz, küçük yaştaki çocuklar tarafından kullanılma, ışık donanımı gibi konularda bilinçlendirilerek denetimlerine ağırlık verilecek.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 128'inci maddesi gereğince tarım işlerinde kullanılmak üzere imal edilmiş ve genişliği 2,55 metre ile 3,05 metre arasında olan araçlar günün kararmasından itibaren gün aydınlanıncaya kadar karayolunda trafiğe çıkarılmayacak.

Kamyon, çekici ve traktörlerin arka kısımlarında özellikle gece görünürlüğün sağlanabilmesi bakımından hayati önemde olan geri yansıtıcı işaret levhaları kontrol edilecek ve bulundurulmaları sağlanacak.

Yapısı itibarıyla uzun, geniş ve yüksek olan kamyon, kamyonet, çekici türü araçlar ile bunların römorklarında arkadan ve yandan çarpmalarda araçların altına girmenin ve ölümcül kazaların önlenebilmesinde önemli bir işlevi yerine getiren koruma çerçevesinin bulunup bulunmadığı ile teknik şartlara uygun olup olmadığı denetlenecek.

- Denetimler 23.00-08.00 arasında yoğunlaşacak

Hava sıcaklığındaki artışlarla, özellikle yük taşımacılığı yapan araç ve sürücülerinin gece saatlerini tercih ettikleri, bu nedenle ağır taşıt trafiğinin gece saatlerinde yoğunlaştığı gözlemlendiğinden söz konusu araç şoförlerinin yorgunluk ve uykusuzluğu bağlı risklerinin önlenmesi amacıyla 23.00-08.00 arasında denetimlerine ağırlık verilecek.

Can ve mal emniyeti bakımından karayolu güzergahlarında yapılacak denetimlerde, "Trafik Denetimlerinde ve Trafik Kazalarında Alınacak Önlemlere İlişkin Yönerge" uyarınca kontrol şeridi oluşturularak gerekli önlemler alınacak.

Vatandaşların bu tedbirlere daha fazla riayet etmeleri sonucunda, başta hız ihlali olmak üzere yakın takip, fazla yolcu, uykusuz, yorgun araç kullanma ihlallerinin en aza indirilmesi sağlanacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz