Sahur Yapmadan Oruç Tutanlar Dikkat!

Ramazan başladı. Bazen uyku tatlı geliyor ve sahur atlanıyor. Kimi kişiler o gün için oruç tutmazken bazı kişiler ise oruç tutmaya devam ediyor. Ancak bu durum ciddi olarak sıkıntılı. Sahuru atlayarak oruç tutanlar için dikkat çeken uyarı!

Sahur Yapmadan Oruç Tutanlar Dikkat!

Sahur Yapmadan Oruç Tutanlar Dikkat! Sağlıklı bir ramazan geçirmek için bilmeniz gerekenler; Ramazan ayında, iftar ve sahur olmak üzere iki ana öğün bulunuyor. Genelde günde 3-4 öğünde tüketilenler bu dönemde beslenme düzeninin değişmesiyle birlikte iki öğüne düşmektedir. Çoğu insanın sahuru atlayarak tek öğünle oruç tuttuğunu ifade eden uzmanlar, sahurun atlanmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Sahur Yapmadan Oruç Tutanlar Dikkat!

Ramazan ayında öğün sayısı ikiye düştüğü, halde günlük alınması gereken vitamin, protein ve mineral oranlarının değişmemesini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanları "Dengeli ve yeterli beslenmenin devam etmesi için günün oruçlu olunmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir’’ diyerek sahuru atlamamak gerektiğine dikkat çektiler.

Sıvı elektrolit dengesinin korunması için, iftar ve sahur arasında kalan zaman diliminde yeterli sıvı alımının tamamlanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ’’Günde ortalama en az 2 ya da 2,5 litre su içmek gerektiğinin ve ayrıca Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda, ayran vb. içeceklerin çok sık tüketilmesi önerilmektedir.’’ diyerek sıvı alımına dikkat çekiyorlar.

Tek seferde yüksek miktarlarda su tüketimi değil, önerilen aralıklı olarak 2 ya da 2.5 litre su tüketimidir. Eğer yeterince su alınmazsa, vücut su oranı düşürmekte, su-tuz dengesi bozulmakta, bununla beraber, depresyon, halsizlik, uyuklama, hazımsızlık, konsantrasyon güçlüğü, mide ağrısı, tansiyon düşmesi gibi bir çok sağlık problemi yaşanabilmektedir.
Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek için doğru ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan uzmanlar, oruç tutanlar için beslenme önerilerini şu şekilde sıraladı:

Sahurda, yavaş sindirilen ve besleyici değeri yüksek olan gıdalardan oluşmalıdır ve protein değeri yüksek olan gıdalar, midenin boşalma süresini uzatıp acıkmayı geciktirir. Bu anlamda karşımıza çıkan en iyi ve en kaliteli protein kaynağı yumurtadır. Sahurda süt, yumurta, yoğurt, peynir, tam buğdaylı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif  bir kahvaltı yapılabilir. Sahuru yaptıktan sonra tekrar yatmak için en az 45 dakika beklenmelidir. Uzun bir açlıktan sonra, iftar öğününde de hızlı başlangıç yapmamak yemek sonrası yaşanan hazımsızlık açısından önemlidir.

İftarda kan şekeri de çok düştüğünden kısa süre içerisinde çok miktarda besin tüketme talebi doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de budur. Bu durum hem sağlık açısından risk teşkil edebilir hem de ilerleyen zamanlarda kilo alımına zemin hazırlayabilir. İftarda, yağlı ve aşırı şerbetli tatlılar yerine; sütlü ya da meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
Yemekler hızlı yenmemeli, iyice çiğneyerek ve yavaş yavaş tüketilmelidir. Susama hissi olmasa bile iftar ve sahur arasında mutlaka sık sık su içilmelidir. 

Suya ek olarak, kafein içeren içecekler yerine de, taze sıkılmış meyve-sebze suları, süt, sade soda, ayran, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları da tercih edebilir. Ancak çay, kahve, limonata, gazoz gibi içecekler suyun yerini alamazlar.
Bu içeceklerin çok fazla tüketimi aksine su içme isteğini bastırabilir. İftardan 1-2 saat sonra hafif spor yapmak sindirime yardımcı olacaktır. Beslenme düzenindeki değişiklikle oluşabilecek kabızlığı önlemek için de sıvı tüketimine çok dikkat edilmelidir. Hazmı kolay, sindirim sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren meyve, sebze ve tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.

Kaynak: Diyarbakır Söz