Selimiye Camiine 16 yıl sonra mahya asıldı

Edirne’de Mimar Sinan’ın 'Ustalık eserim' dediği Selimiye Camii minarelerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 16 yıl aradan sonra 'Kutlu Doğum Haftası' nedeniyle 250 ampul kullanılarak mahya asıldı. Kentin en yüksek tepesindeki camiye asılan mahyalar Edirne’ye sınır olan Yunanistan ve Bulgaristan’da görünüyor.

Selimiye Camiine 16 yıl sonra mahya asıldı
Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü istemi üzerine genel müdürlüğün mahya ekibini tarafından Selimiye Camii’ne 250 ampul kullanılarak üzerinde ‘Alemlere Rahmetsin’ yazılı mahya asıldı. 'Kutlu Doğum Haftası' nedeniyle asılan ve yerden 60 metre yükseklikteki mahyanın daha önce minarelere zarar verdiği gerekçesiyle asılamadığı belirtildi. Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, mahyanın genel müdürlükten gelen ekip tarafından 1 haftada hazırlandığını belirterek şöyle dedi:
"Vakıflar Genel Müdürlüğü mahya ekibi bir haftadır çalışıyor. Kutlu Doğum Haftası kapsamında, Ramazan ayından önce bir deneme yapmak istedik. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenmiş yazılardan bir tanesi asıldı. Kutlu Doğum Haftası kapsamında da bu yazı burada duracak. Daha sonra Ramazan ayında da tekrar yazmayı düşünüyoruz."

250 AMPUL KULLANILDI

Mahyadaki yazı için 250 ampul kullandığını belirten Vakıflar Genel Müdürlüğü mahya ekibi ustası Kahraman Yıldız, Mimar Sinan gibi büyük bir ustanın yapmış olduğu bir esere mahya asmanın özel bir durum olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Daha önceki yıllarda 1975’ten 1999 yılına kadar 25 sene Selimiye daima mahya kuruluyordu. Her önemli dini ve milli günlerde, haftalarda mahya astım. Şimdi ise bölge müdürümüzün talebi üzerine Kutlu Doğum Haftası’nda ‘Alemlere Rahmetsin’ diye peygamber efendimizi anımsatmak amacıyla bir yazı asıyoruz."
Havanın kararması ile deneme amaçlı olarak ışıkları açılan mahya insanların büyük ilgisini çekti. Mahya Kutlu Doğum Haftası süresince asılı kalacak. Selimiye Camii’ne en son 16 yıl önce asılan mahya, daha sonra minarelere zarar verdiği gerekçesiyle asılamamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz