Şevval Orucu Ne Zaman Tutulur?

Şevval orucu başladı mı, kaç gün tutulur? Şevval orucu fazileti nedir?

Şevval Orucu Ne Zaman Tutulur?

Ramazan ayının sona ermesiyle bayramın da son gününe ulaşıldı. 30 gün boyunca oruç tutarak ibadetlerini yerine getiren İslam alemi şimdi de Şevval orucunu araştırmaya başladı. Şevval ayı, İslam  dünyası için önemli aylardan bir tanesidir. Bu dönemde isteyenler oruç tutabilir. Şevval orucu ne zaman tutukur?, Kaç gün tutulur? Şevval orucu başladı mı? Detaylar haberimizde…

Ramazan ayının sonrasında gelen aya Şevval ayı denir. Şevval, Hicri takvime göre senenin 10’uncu ayıdır. Ramazan Bayramı'nın ilk günü itibariyle Şevval ayı başlar. Peki, bu yıl Şevval orucu ne zaman başlıyor?

2024 Şevval Orucu Ne Zaman Tutulur, Başladı mı?

Şevval ayı, bu yıl 10 Nisan Çarşamba günü başladı. Şevval ayının ilk günü Ramazan Bayramı'nın 1’incii günü idrak ediliyor. 8 Mayıs günü ise sona eriyor. Fakat Şevval ayının ilk üç günü Ramazan Bayramı ve bayramın birinci günü oruç tutmak dinimizce mekruh olduğu için 6 günlük şevval orucu bayramdan sonra tutulabilecek.

Şevval orucu kaç gün tutulur?

Bayramdan sonra tutulması uygun kabul edilen Şevval orucu, Şevval ayının sonrasına bırakılmaması gerekiyor. Ramazan'dan sonraki Şevval ayında altı gün oruç tutmak sevaptır. Hz. Peygamber (S.A.V.), “Kim ki Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün daha ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” buyurmuştur. Bu oruç, art arda tutulabileceği gibi ara verilerek de tatbik edilebilir.

Şevval ayında nâfile tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmiyor. Yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi gerekiyor. Bir oruçta hem kaza hem de nâfile yerine niyet edilemeyeceği gibi, Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekiyor. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan ayında tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olarak tutulmuş sayılır.

6 Gün Şevval Orucunda Art Arda mı Tutulur? Ara Verilir mi?

6 günlük Şevval ayı orucunu ister art arda, istenirse ara verilerek te tutulabilmektedir. Bu ay içinde toplamda 6 gün oruç tutmak önemlidir.

Şevval ayı orucu fazileti nedir?

Şevval ayı orucunun faziletini bildiren bazı hadis-i şeriflerin anlamı şu şekildedir:

  • Ramazan’dan sonra Şevval ayında 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız sayılır. Taberanî
  • Ramazan orucuyla Şevval ayında da 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi olur. İbni Mace
  • Ramazan ayı orucu 10 aya, ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur. İbni Huzeyme

Kaynak: Diyarbakır Söz