‘Sıfır ihtimal’ canlandı

Sarılık nedeniyle komaya giren küçük Can hastaneye yetiştirildiğinde beyin fonksiyonları durmuştu.

‘Sıfır ihtimal’ canlandı

Doktorlarının yaşam şansı vermediği Can'a, annesi karaciğerini, ağabeyi iliğini verdi. Can herkesi şaşırtarak sağlığına kavuştu.

Adapazarı’nda yaşayan 7 yaşındaki Can Özüsaliç, geçen yıl sarılık nedeniyle bir anda komaya girdi, bilinci kapandı. Sağlık Bakanlığı devreye girdi. Can, ambulans helikopterle İzmir’deki Kent Hastanesi’ne getirildi. Beyin fonksiyonlarının tamamen durduğu tespit edilen Can için zamanla yarış başladı. Yoğun bakıma alınan Can’ın kan grubunun annesi Hatice Özüsaliç’le uyduğu tespit edilince, bir saat içinde anne ve çocuğu ameliyata hazır hale getirildi. Anneden alınan karaciğer parçası Can’a nakledildi. Ameliyat başarılı geçse de, bir ay kadar sonra bu kez kemik iliği yetersizliği baş gösterdi. Aile bireyleri yeniden tarandı ve ağabeyinden kemik iliğinin alınabileceği anlaşıldı. Can ve ağabeyi Hasan hemen ameliyata hazırlandı. Kemik iliği nakliyle yaşama tekrar 'merhaba' diyen Can, enfeksiyon riskine karşılık yoğun bakımda bir süre kaldıktan sonra taburcu edildi.

YÜZDE 1 ŞANSI BİLE YOKTU

Can Özüsaliç’i ameliyat eden Çocuk Gastroloji Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Arıkan, “Can, hastaneye getirildiğinde durumuna bakarak hayatta kalabileceğini söylemek çok zordu. ‘Yaşam şansı yüzde kaçtı’ diye sorsanız, hiç olmadığını söylerdim. Ancak Can hepimizi yanılttı.

İki başarılı nakil geçirdi şimdi bağışıklık sistemini baskılamak için tek bir ilaçla takip ediliyor" diye konuştu.

Hepatit A aşısını ihmal etmeyin

Bebeklerde görülen sarılıkla çocuklarla görülen sarılığı birbirine karıştırmamak gerektiğini anlatan Çocuk Gastroloji Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Arıkan, “Çocuklar için hepatit A aşısını ihmal etmemek gerekiyor. Karşılaştığımız vakaların yüzde 90’ı bu aşının ihmal edilmesi nedeniyle gerçekleşiyor" diye konuştu.

Kaynak: BUGÜN

Kaynak: Diyarbakır Söz