Su tahliyesi uyarısı

DSİ 10. Bölge Müdürlüğü kapsamındaki barajlarda yüksek akımlar nedeniyle, yapılacak su tahliyesine karşı vatandaşlar uyarıldı. Dicle Nehri kıyılarında, oluşabilecek ani su yükselmelerin facialara neden olmaması için, dikkatli olunması istendi.

Su tahliyesi uyarısı

DSİ 10. bölge Müdürü Murat Dağdeviren, Bölge müdürlüğünün kapsamında inşatı biten barajlarda yüksek akımlar nedeniyle, yapılacak su tahliyesine karşı vatandaşlar uyarıldı.

Dağdeviren yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

SU TAHLİYESİ YAPILACAK

Bölge müdürlüğümüz sorumluluk alanında bulunan Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak ili sınırları içerisinde kurumumuzca inşa edilerek işletmeye açılan barajlarımıza 2016-2017 döneminde gelmesi yüksek akımlar nedeniyle baraj işletme programları çerçevesinde bazı barajlarımızdan zorunlu ve kontrollü olarak su tahliye edilmesi söz konusu olabilecektir.

Dicle ve Yöresi HES İşletme Müdürlüğünce idaremize gönderilen 07,10,2016 tarih ve 47958 sayılı yazı ile Dicle HES te santral mekanik ve elektrik tesisatında ya0pılacak rehabilitasyon çalışmaları nedeniyle 01.02.2017 tarihine kadar üretim gerçekleştirilemeyeceği belirtilerek, rehabilitasyon çalışmaları süresince baraj havzasına gelebilecek aşırı akımlara karşı gerekli tedbirlerin alınması talebinde bulunmuştur.

DİCLE BARAJI HAVZASI

Bu kapsamda; idaremize bağlı Dicle Baraj havzasına son günlerde düşen yoğun yağış nedeniyle baraj rezervuar alanına yüksek akımlarda suyun geldiği ve su seviyesinde de ani yükselmelerin meydana geldiği görülmüştür. Baraj depolama kapasiteleri üzerindeki suların, can ve mal kayıplarına yol açmadan güvenli ve kontrollü bir şekilde tahliyesi zorunlu olduğundan; ayrıca Dicle nehir yatağındaki doğal yaşam için can suyu ihtiyacının karşılanması için 31.10.2016 tarihinden itibaren 20 m3/s ile tahliye çalışmalarına başlanmış olup, yağış yoğunluğu ve rezervuara gelen akım miktarına göre tahliye edilecek su debisi yeniden güncelleştirilecektir. Yağışların kesilmesi veya enerji üretimi ile istenen baraj işletme programına uygun seviyeye ulaşılması halinde tahliye işlemine son verilecektir."

Kaynak: Diyarbakır Söz