Sur çevresinde yıkıma başlandı

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki 5 bin yıllık Diyarbakır surlarının ortaya çıkarılması için surlara bitişik ve yakın olan yapıların yıkımına, 2'nci etap çalışmalarıyla başlandı. Kamulaştırma ve yıkım işlemleri 4 etaptan oluşuyor.

Sur çevresinde yıkıma başlandı

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan ve tahrip olmuş bölümleriyle ilgili restorasyon çalışmalarının devam ettiği 5 bin yıllık Diyarbakır surlarının dış kısmındaki surlara bitişik yapıların yıkımına başlandı.

220 YAPI YIKILACAK

Merkez Yenişehir ilçesinin Köşkler Mahallesi'ndeki tarihi surlara yapışık kaçak yapıların yıkımı için kamulaştırma çalışmalarını sürdürüyor.

Çalışma kapsamında ilk etapta surların dış çeperinde bulunan ve sur koruma bandı içerisinde kalan, çoğu tapusuz, gecekondu niteliğindeki kamulaştırılan 41 yapı yıkıldı. Aynı mahallede ikinci etap çalışmaları doğrultusunda kamulaştırılan 29 yapı için yıkım işlemi başlatıldı.

YEŞİL KUŞAK ALANI

Çalışmalar tamamlandığında Ben-u Sen Vadisi olarak adlandırılan bölge, kaçak yapılardan arındırılarak Hevsel Bahçelerine kadar uzanan "yeşil kuşak" oluşturulması hedefleniyor.

 4 ETAPTAN OLUŞUYOR

4 etaptan oluşan kamulaştırma ve boşaltılma çalışmasının tamamlanmasıyla surların etrafında kesintisiz olarak yürünebilecek. Yıkım işlemi başlarken, ikinci etapta 220 yapı yıkılacak. Yıkımı gerçekleşen yapıların birçoğunun sur taşlarıı kullandığı dikkat çekti. Yapılanıh yıkımından sonra finansman ayarlandığında 3 ve 4 etap çalışmasına geçilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz