Tarihe ışık tutacak

BATMAN'daki Oymataş Köyü yakınlarında dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olduğu belirtilen Kuriki Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında part Roma dönemine ait sanduka mezarlar ile mezarlar içinde bilezik, kolye gibi eşyalar bulundu.

Tarihe ışık tutacak

Batman'da Köriki Höyüğü'ndeki kazılarda Helenistik ve Part dönemlerine ait mezarlar, ocak ve çanak çömlek ortaya çıkarıldı.

Kazı Başkanı Yrd. Doç. Elif Genç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ilısu Baraj Projesi HES kurtarma kazıları kapsamında Batman merkeze bağlı Oymataş köyü Koriki Höyüğü'nde 3 yıl önce başlatılan kurtarma kazılarının bu yılki bölümünün başladığını söyledi.

TARİHE IŞIK TUTACAK

Batman Müze Müdürlüğü başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Kurulu'nun izni ve DSİ Genel Müdürlüğünün desteğiyle yapılan kazıda 90 işçinin çalıştığını belirten Genç, dördüncü yılına giren kazı çalışmalarında idari yapısı önemli bir yerleşim alanı ile bir mezarlık ortaya çıkarttıklarını, buluntuların ''Helenistik'' ve ''Part'' dönemlerine ait olduğunu bildirdi.

Genç, günlük hayatta kullanılan eşyalar olan çanak çömlek ve tespit edilen diğer parçaları restorasyon çalışmalarıyla tümleyerek müzeye teslim ettiklerini ifade ederek, şöyle dedi:

ELDE EDİLEN KALINTILAR

''Kazıda; çanak çömlek, tandırlar, ocaklar tespit ettik. Ayrıca mezarlık alanda taştan sanduka mezarlar ortaya çıktı. Bazıları tekli, bazıları ikili olarak gömülü bulduk. Bazı mezarlarda kişiye ait küpe, bilezik ve kolye gibi eşyalar da vardı. Ayrıca 19-20 metreölçeğinde büyük bir yapıya rastladık. Bu yapının Dicle Nehri ile Batman Çayı'nın birleştiği tepenin tam üstündeki noktada konuşlandırılmış olmasındaki amacın, teorik olarak Batman Çayı ile Dicle Nehri'nin ticaret güzergahını kontrol eden bir istasyon, bir kontrol merkezi olarak kullanılmış olabileceğini tahmin ediyoruz. Yapının, milattan önce birinci bin yılın sonlarına Helenistik dönemden sonraki 'Part' dönemine ait olduğunu tahmin ediyoruz.''

Kaynak: Diyarbakır Söz