Tuvalette Sakın Bunu Yapmayın!

Halka açık yerlerde tuvalete giriyorsanız, sakın bunu yapmayın!

Tuvalette Sakın Bunu Yapmayın!

Neredeyse herkes halka açık tuvaletleri zaman zaman kullanmak zorunda kalıyor. Birçok kişinin kullandığı bu tuvaletlerin hijyeninden şüphe duyanlar, klozetin üstüne peçeteler seriyor. Hijyen sağlamak için yapılan bu hareketle ilgili uzmanlardan çok ciddi uyarılar geldi: Tuvalette Sakın Bunu Yapmayın!

Halka açık yerlerde tuvalete girildiğinde, mikroplardan korunmak amacıyla yapılan şeylerden biri klozete tuvalet kağıdı serip oturmaktır. Hijyenden korunmak için yapılsa da uzmanlara göre bu hareket oldukça hatalı. Aslında klozetler üretilirken üzerinde bakteriyi barındırmayacak şekilde üretiliyor.

Uzmanlar Uyardı: Tuvalette Sakın Bunu Yapmayın!

Yapılan araştırmalar, klozetlerin idrar yolları hastalıkları ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların  taşınması konusunda riskli olduğu düşüncesini çürüttü.
Tabii ki bu durum, klozetlerin üzerinde hiç bakteri barınmadığı anlamına gelmiyor. Bulaşıcı hastalıklar uzmanlarına göre, derimiz zaten koruyucu bariyer görevi görüyor. Ancak insanlar halka açık tuvaletlere girdiğinde, ilk önce sifonu çekip sonrasında klozetin üzerine tuvalet kağıtları yerleştirdiğinde asıl tehlike başlıyor. Sifonun çekilmesiyle birlikte tuvaletteki bakteriler ortama yayılıyor. Klozetin üzerine tutunamayan bakteriler için tuvalet kağıdı da iyi bir mekandır.

Hastalıkların yayılmasının asıl nedeni, ellerimizdir. Klozetin üzerine tuvalet kağıdı serdiğimizde, mikroplarla temas eden ellerimiz sebebiyle hastalıklara yakalanma riskimiz çok daha yüksek oluyor. Bundan dolayı ellerimizi çok sık yıkamamız gerekiyor. Ellerimizi sabunlayıp, en az 20 saniye ovaladıktan sonra iyice yıkamak hastalıkları yüzde 50 önlüyor.

Tuvalette bu şekilde oturmak kansere sebep oluyor

Kanser, birçok risk faktörü ile gelişir ve genellikle, sigara, kötü beslenme ve obeziteden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, kötü tuvalet alışkanlıklarının da kansere neden olan önemli kanıtları mevcut.

Bağırsak kanseri, giderek yaygınlaşan bir hastalık. Oldukça farklı risk faktörleri olan bu hastalıkta, özellikle aşırı kilo ve fiziksel hareketsizlik, hastalığın iki ana nedenini oluşturuyor. Ama uzmanlara göre, tuvalete gitme sırasında yanlış şekilde oturmak da bağırsak kanseri riskinin önemli nedenlerinden biri.

Uzmanlar, çok sayıda çalışmanın kronik kabızlığın bağırsak kanseri için önemli bir risk faktörü olduğunu belirtiyor. Oturarak tuvalete çıkmanın çok daha fazla kabızlığa sebep olduğunu belirten uzmanlar, aslında çömelerek tuvalete çıkmanın çok daha doğal bir pozisyon olduğunu vurguluyor.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz