Üçüncü Cemre Düştü mü?

Baharın müjdecisi son cemre düştü mü?

Üçüncü Cemre Düştü mü?

Baharın müjdecisi  üçüncü cemre düştü mü? Cemre toprağa ne zaman düşecek?
İlk olarak havaya, ikincisi suya ve üçüncü cemre düşmesi toprağa şeklinde olduğuna inanılan sürecin son evresine geldik. Cemre, havaya ve sonrasında suya düştü.

Peki, üçüncü cemre ne zaman toprağa düşecek?

Doğanın uyanışı, canlanışı ve baharın gelişi olarak kabul edilen, kelime kökeni Arapçadan gelen ve "ateş", "kor" anlamına gelen cemre, baharın başlangıcını simgeler. Cemre, soğuk havanın giderek kış mevsiminin geride kaldığının habercisi olarak bilinir. Şubat ayının son günlerinden başlayarak yedi gün arayla önce havaya, sonrasında suya son olarak da toprağa düştüğüne inanılan bu olay dizisi, halk arasında ‘cemre düşmesi’ olarak tanımlanıyor.

"Cemre düşmesi", bahar bayramı olan nevruzun yaklaştığını da gösterir. Her yıl şubat ayının sonlarına doğru 19 ila 20 Şubatta havaya düştüğüne düşen ilk cemreden hemen hemen yedi gün sonra yani 26 ila 27 Şubat aralığında cemre niyahat suya da düştü. Halk arasındaki genel inanışa göre, ilk cemrenin düşmesiyle birlikte hava, su ve toprak ısınmaya, doğa bereketle canlanmaya başlıyor. üçüncü cemrenin ise 6 ila 7 Mart tarihinde toprağa düşeceğine inanılmakta.

Ayrıca, "Cemre düşmesi" hayvancılıkla uğraşanlar için, soğuk havalar sebebiyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma vaktinin yaklaştığını, çiftçiler için de toprağın işlenme dönemine girildiğini ifade ediyor. Üçüncü cemrenin ardından baharın geldiği kabul ediliyor. Baharın gelişi ise 21 Mart olarak kabul ediliyor.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz