Virüs tehdidine karşı yabancılara aşı

Van İl Sağlık Müdürlüğü, yabancı uyruklu vatandaşlara kızamık aşısı yapma uygulamasını sürdürüyor

Virüs tehdidine karşı yabancılara aşı

Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'nde gerçekleştirilen muayenelerde 78 kişi kızamık aşısı olurken, ikinci basamak sağlık hizmetine ihtiyaç duyulan kişiler de hastaneye sevk edildi.

Van Halk Sağlığı Müdürü Yakup İmren, dünyanın yurtdışı kaynaklı virüs tehdidi altında olduğunu belirterek, 2008 - 2011 yıllarında yaşanan vakaların tamamının yurtdışı kaynaklı olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'nde gerçekleştirilen bu uygulamada geçen hafta 76 kişiye aşı yapılırken, bu hafta da 78 kişi kızamık aşısı oldu. Van İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'nde bulunan yabancı uyruklu 350 kişiden 78 kişi tercüman eşliğinde genel olarak sağlık muayenesinden geçirildi. 20-35 yaş arası 41 kişiye kızamık, kızamıkçık, kabakulak, menenjit, polio aşısı yapıldı. 35 yaş üzeri 29 kişiye menenjit ve polio, aşısı yapılırken, 0-4 yaş arası 3 çocuğa kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşıları uygulandı. Halk sağlığına bağlı aile hekimleri tarafından yapılan genel muayenelerde ikinci basamak sağlık hizmetine ihtiyaç duyulan kişiler tespit edilerek hastaneye sevk edildi.

"2008-2011 YILLARINDA YAŞANAN KIZAMIK VAKALARININ TAMAMI YURTDIŞI KAYNAKLIDIR"

Van İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Kızamık Eliminasyon Programı ile 2011 yılı kızamık aşılama oranının yüzde 91 olduğunu, son yıllarda yürütülen yoğun aşılama kampanyaları ve yüksek rutin aşılama oranları ile kızamık vaka sayılarında çok büyük düşüşler kayıt edildiğini söyledi. İmren, 2008-2011 yıllarında görülen vakaların tamamının yurtdışı kaynaklı olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

"DÜNYAMIZ YURTDIŞI KAYNAKLI VİRÜS RİSKİ ALTINDADIR"

Dr. İmren şunları kaydetti: "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Avrupa Bölgesi'nde kızamık salgınları devam etmektedir. 2012 yılında da, Romanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, İngiltere, İrlanda ve sınır komşularımız olan İran, Irak ve Suriye başta olmak üzere birçok ülkede salgınlar görülmeye devam etmektedir. Ülkemiz, bulunduğu konum ve günümüzde artan insan hareketleri nedeniyle importasyon (yurtdışı kaynaklı virüs) riski altındadır. Bu nedenle ilimize yerleşen yabancı uyruklu kişilere Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Sağlık Hizmeti verilmeye başlandı. Toplamda 350 kişi olan yabancı uyruklu kişilere, tercüman eşliğinde genel sağlık muayenesi yapılmıştır ve yapılmaya da devam edilecektir" dedi.

SIĞINMACILAR UYGULAMADAN MEMNUN

Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'nde aşı olan İran uyruklu Muhsin Ajacili uygulamadan memnun olduklarını söyledi. İnsan hayatını ilgilendiren bu tür çalışmaların faydalı olacağını söyleyen Ajacili, aşı uygulamasının sürmesinin önemine işaret ederken, yine İranlı olan Hajizadeh, Van'a yeni gelerek sığınma başvurusunda bulunduğunu ve kışın çok sert yaşandığına dikkat çekti. Hajizadeh, "Bu nedenlerle bizim için bu aşılar çok önemli. Bu aşılarla hastalıkların önüne geçiliyor. Çok memnun olduk" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz