SPORDA DEĞİŞİM ŞART!

Bir önceki yazımızda dile getirmiştik. Bireysel birkaç branş dışında Diyarbakır sporda tarihinin en başarısız ve çöküş dönemini yaşıyor. Bilakis takım sporlarında yerlerde sürünüyor. Futbolda profesyonel liglerde iki takımımız ve küçük çaplı kıpırdanmaların dışında kente sportif anlamda kattıkları bir değer yok. Son 10 yılda Amedspor yerinde saydı, Diyarbekirspor ise sadece bir kez lig çıkabildi. Şampiyonluklar kazandırmadıkları gibi sporcu yetiştirme adına da başarıları yok. Diyarbekirspor’un alt yapısı da yok zaten. Gençler kategorisinde liglere katılmıyor. Kulübün tesis sorunu can yakıcı bir noktaya gelmiş vaziyette. 2.Lig’de mücadele eden bir takımın kendi kentinde kalabileceği yeri yok. Yeni sezon öncesinde bu sorun nasıl çözülecek o da belli değil.

Her yıl Diyarbakır’dan onlarca genç futbolcu başka şehirlere, üst liglerdeki takımların alt yapısına gidiyor. Ki bunların içinde geleceği çok parlak olan isimler var. Diyarbakır’da dünya çapındaki kulüplerin adına açılan futbol okulları var. Her biri büyük ilgi görüyor. Demek ki sorun çocuklarımızın yeteneklerinde ve halkın futbola olan ilgisinde değil. Sorun bu potansiyele cevap verebilecek kalibrede yönetim bakış açısının olmamasındandır. Elin İtalyan’ı Diyarbakır’a kadar izleme ekibi gönderiyorsa ve sen evinin önündeki mücevheri göremiyorsan sorun sendedir. Yani sorun bizde bir futbol aklının olmamasıdır. Kişisel hesaplar, günü kurtarmaya yönelik çırpınışlar ve farklı rant hesapları (ki bunun içinde maalesef bahis denilen kumar da var) maalesef bu kentin hem üst liglerde temsil edilmesini, hem de özdeğerlerini yetiştirmesini engelliyor.

Futboldaki başarısızlığın bir o kadarı diğer takım sporlarında da var. Bugün profesyonel liglerde voleybol,basketbol,hentbol gibi branşlarda temsilcisi olmayan bir kent sporda gelecekle ilgili hayaller kurabilir mi?

Öte yandan bu kadar başarısızlık karşısında koltuklar hep aynı isimler tarafından işgal ediliyor. Spor taban birliklerinden kulüplere kadar işleyiş aynı. Aynı filmin tekrarını yıllardır izlemeye devam ediyoruz. Sanırsın bu başarısızlığın sebebi bunlar değil de yıllardır hasretle başarı bekleyen bu mazlum halktır.

Diyarbakır’ın sporda çıkış yakalayabilmesi için tepeden tırnağa değişim şart. Bunu sağlayacak bir irade ise ne yazık ki mevcüt konjektörde mümkün görünmüyor. İnşallah yeni dönemde artık usandığımız aynı başarısızlık, sahipsizlik ve vizyonsuzluk filmini izlemek zorunda kalmayız. Bu iş meşhur Brezilya dizilerini geçti. Ya değişim ya da aynı yerde uyuklamaya devam. Tercih senin Diyarbakır’ım