MESLEK SEÇİMİ

Meslek seçimi hayat yolculuğu boyunca vereceğiniz iki önemli karardan biridir. Küreselleşen dünyada genç çağlarda meslek seçmek önceki yıllara göre daha dikenli bir hal aldı.

Çoğu genç yanlış kararlar alıyor. Ülkede ki üniversiteli işsiz oranlarına bakınca bu sonucu görüyorsunuz.

Üniversite okumayı meslek edinme ile eşdeğer görüyoruz. Üniversite bitirip meslek edinemeyince duvar gerçeklerle yüz yüze kalınca anlıyoruz.

Ülke şartlarını savunacak değilim ama sorun biraz da bizim gençlerin seçimlerinde değil mi?

Her sene atanamayan memur, öğretmen, avukat, hatta mühendis sorunsalı varken gidip tekrardan aynı bölümleri okumak bekleyen kuyruğa dahil olmak yanlış bir tercih değil mi?

Farkındaysanız ülkemizde artık marangoz, tesisatçı, kaloriferci, sanayi, fabrika ve tarım işçisinin sayısı yok denecek kadar azaldı.

El ve bilek üretimi, zanaat alanında kalifiye elemanımız yok. Yok ki Suriyeli ve afgan mülteciler şimdilik bu açığımızı kapatıyor.

Sonra da diyoruz ki ülkeyi Suriyeliler bastı, e sen üniversite okumuşsun alt basamak işleri kendine layık görmüyorsun kim çalışacak?

Bana sorsan alet edavat makine tamir etmek, alt segment bir iş değildir hele 10 yıl sonra üst seğmen bir alan olacak çünkü yetişeni çok az.

Demiyorum ki üniversite okumayın, bir yere taş bile dizecek olsanız eğitim şart. Ama baktınız okuduğunuz üniversite ekmek sağlamıyor beklemek manasız.

Hayat bekleme yapmaya gelemeyecek kadar hızlı akıyor. Mesleki sertifikalarla veya bir yılınızı bir ustaya verip meslek öğrenecek kadar kendinizi geliştirebilirsiniz.

Sevdiğimiz işi yapamıyoruz maalesef hayat şartları, ekmek mevzusu “acaba hangi alan bana göre sorusunu sordurtmuyor. Doğa fotoğrafçısı olmak isteyen bankacı olmak zorunda kalabiliyor.

Masa başı memurluğun çağı artık bitti. Bundan sonra işimiz ya tıp ile ya da bilişim ile. Marangozluk işleri bile artık bilgisayar destekli ilerliyor.

Meslek seçiminde ailelere ve rehberlik eden eğitimcilerin rolü çok büyük.

Çocuk ve gençlerimizi bu son dönemlerde gelişen Avrupa ve Amerika ya gitme çabası furyasından vazgeçirip mantıklı tercihler yapmaya yönlendirmeliyiz.

Teknik, tarım ve zanaat alanında her yıl onlarca yeni bölüm açılıyor.

Siber Güvenlik Analistliği

Bağcılık ve Bağ Ürünleri Fakültesi

Kenevir Dokuma Tezgâhtarlığı

Bıçakçılık ve El Aletleri Üretimi

Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik Teknolojisi

Diş protez teknolojisi

Ve bunlar gibi onlarca yeni bölüm var.

Tabi bizde şöyle bir durum var revaçta olan bölümlere yığın halinde yöneliyoruz. Orada bir mezun birikintisi yaratıyoruz.

Akabinde o bölümde işlevsiz hale geliyor.

Çünkü kolayı tercih edip ön lisans okuyup hayata atılmak istiyoruz.

Tıp ta, ya da uzay bilimler de yığın oluşturmuyoruz. Zoru sevmiyoruz.

Keşfetmeyi araştırmayı sevmiyoruz. Toplumca bu zihniyetteyiz.

Oysa zoru seçip muvaffak olmayanı daha görmedim.

Toparlayacak olursam gençlere tavsiyem toplum nereye doğru gidiyorsa siz tam tersi yolu izleyin. Kravat, beyaz gömlek, masa başı işlerden artık vazgeçmeniz gerekiyor.

Elinizi ve kafanızı kullanabileceğiniz işleri tercih edin. Zanaat işlerini küçük görmeyin, işleri büyük hale getirmek sizin elinizdedir