DEDAŞ'la uzlaşma süreci başlatılıyor!

Güneydoğu illerinde krize yol açan DEDAŞ borçları hükümet zirvesinde ele alınırken, Arınç, "İyi niyetle ödeme yapmak isteyen bütün vatandaşlarımıza yardımcı olunacak. Borç yapılandırması yapılacak" dedi.

DEDAŞ'la uzlaşma süreci başlatılıyor!

DİYARBAKIR- DEDAŞ ile Yerel Yönetimler arasında eski borçların ödemesine ilişkin yaşanan kriz etkisini devam ederken, önceki gün Bakanlar Kurulu'nda sorun masaya yatırılarak görüşüldü. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç toplantı sonrasında kameraların karşısına geçerek, açıklama yaptı.

Arınç, başka bir gazetecinin, "Enerji Bakanının bir sunumu olduğunu söylediniz, özellikle Diyarbakır’ın da içinde olduğu çok sayıda ilin 255 milyonu aşan ciddi borcu var, DEDAŞ’a. Bu konuda hükümet olarak bir karar aldınız mı, nasıl bir çalışma yapılacak? Bazı belediyeler, Batman başta olmak üzere borcunu yapılandıracağını açıkladı ama diğer belediyelerin henüz böyle açıklamaları yok. Ödenmeyecek gibi kamuoyunda algı oluştu. Nasıl bir formül düşünülüyor" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Sadece bugün için değil epey bir zaman öncesinden bu yana elektrik ve su borcunun ödenmemesiyle ilgili sıkıntılar var. Bu sıkıntılar zaman zaman ara çözümlerle bugüne kadar halledildi. Bu konuda, Bakanlığımızın ve özelleştirme sonrası bu işi üstlenen firmaların, iyi niyetli yaklaşımları olduğunu biz biliyoruz. Ancak ne var ki bir hizmeti tüketen insanların veya kurumların bunun bedelini ödememek gibi anlaşılmaz ısrarları var. Bu durum karşısında da şüphesiz yasalardan kaynaklanan imkanların kullanılması da gerekiyor."

BELEDİYELERİN BORÇLARI

Bölgede, 6 ilin belediyelerine ait hizmet binaları, içme suyu, atık su arıtma ve ticari aboneliklerine ait 255 milyon lira borcu bulunduğunu bildiren Arınç, şöyle devam etti: "DEDAŞ’ın tüm çabalarına rağmen bu borçların ödenmesine yönelik bir gelişme sağlanamamıştı. Bunun üzerine DEDAŞ, 20 Ocak 2015 günü söz konusu belediyelerin borcu olan aboneliklerin elektriklerini kesti. Bunun üzerine de belediyeler bir direnişe başladılar. Hoş olmayan tavırlar, tutumlar içerisinde maalesef konu kamuoyunun gündemine geldi. Şimdi ben sadece tartışmaların ötesinde bugün Sayın Bakanımızın da sunduğu bir son durumu sizlere arz etmek isterim: yani 255 trilyon  (milyon) borçları bulunan belediyelere ait, Diyarbakır’da belediyelerin 87 milyon liralık borçları bulunmaktadır. Bu borçların ödenmesiyle ilgili Valilik kanalıyla uzlaşma yolları aranmaktadır. Tabii bu 87 milyon 151 bin 020, Yenişehir, Silvan, Sur, Kayapınar, Ergani diye devam ediyor, belediyelerimize ait borçlar."

Şanlıurfa’da 76 milyon liralık borçlarla alakalı, Büyükşehir Belediyesi ile İller Bankası arasında protokol yapılarak tahsil edilmesi için görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Arınç, "Olumlu sonuçlanacağını umuyoruz. Şanlıurfa Belediyesi geçmişten biriken borçlarını iyi niyetle ödemeyi taahhüt etti" diye konuştu.

Arınç, Mardin Belediyesinin de 42 milyon lira  borcu bulunduğunu, bunun ödenmesiyle ilgili Valilik kanalıyla uzlaşma yolları arandığını kaydetti.

-"BATMAN BELEDİYESİNE, TEŞEKKÜR EDİYORUM"-

Batman Belediyesinin de 22 milyon liralık elektrik borcu bulunduğunu aktaran Arınç, bu borçla ilgili Batman Belediyesi ile İller Bankası arasında protokol yapıldığını ifade ederek, “Batman Belediyesine, gösterdiği duyarlılıktan dolayı ben huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Ziyaret ettiğimiz sırada da bu konu gündeme gelmişti. Onlar, ‘borcumuz borçtur, biz bunu ödeyeceğiz’ dediler. Ben, örnek olmasını diliyorum, diğer belediyeler açısından” şeklinde konuştu.

Siirt’te de Belediyenin 1 milyonun üzerinde borcu olduğunu, bu borcun ödendiğini anlatan Arınç, Şırnak’ta da belediyelerin 25,7 milyon liralık borcu olduğunu kaydederek, "Ama ödeme taahhüdü alındı ve yapılandırma olacak. Şırnak Belediyesi de olumlu bir yaklaşım gösterdi" ifadesini kullandı.

Arınç, "DEDAŞ bölgesindeki 6 ilin belediyelerindeki aboneliklerde  şu an itibarıyla herhangi bir elektrik kesintisi yoktur. Bildiğiniz gibi bu arada kararlar çıktı, mahkemelerden. Belki ara çözüm olarak o mahkeme kararlarının da olumlu etkisi olduğunu söylemeliyim. Borcu olan belediyelerin ödemelerine ilişkin görüşmeler, devam etmektedir" bilgisini verdi.

-"İYİ NİYETLE ÖDEME YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZA DA YARDIMCI OLUNACAK"-

Şirketler özelleştirildikten sonra, mevcut borçların artı para istendiğini göstermediğini, sadece kullanılan elektriğin parasının istendiğini dile getiren Arınç, şöyle devam etti:

"Bu her yer için geçerlidir. Türkiye’nin her yerinde bu hizmeti tüketenlerin, bu mal ve hizmet alımı yapanların bunun karşılığı olan ücretleri ödemesi gerekir. Bu konuda kamuya, kurumlarımıza özel sektöre, insanımıza vatandaşımıza elbette önemli görevler düşüyor. Bu konuda yapılan çalışmaların olumlu anlamda devam ettiğini, Sayın Bakanımız ifade ettiler. İyi niyetle ödeme yapmak isteyen bütün vatandaşlarımıza da yardımcı olunacak. Borç yapılandırması yapılacak. Ancak hiçbir şey ödemem denirse bu kesinlikle doğru değil, yasalar da bunu kabul etmiyor. Hangi siyasi görüşten olursa olsun, belediyelere, çiftçilerimize vatandaşlarımıza ayrım yapmaksızın hizmet götürmeye devam ediyoruz ve şüphesiz her şartta devam edecektir. Ben konunun çok yakın planda uzlaşmayla sonuçlanacağını umuyorum, en azından belediyeler ve bazı kurumlarımız açısından. Vatandaşlarımızla ilgili olarak da şirketle vatandaşlar arasında Bakanlığımız zaman zaman aracı rolü oynamakta ve tahsilatın daha çok yapılmasına yardımcı olmaktadır."

Toplantıda, borçların ödenmesine ilişkin bir takvimin konuşulup konuşulmadığının sorulması üzerine Arınç, "Borçlarla ilgili yeni yasal düzenlemeye ihtiyaç yok. Yasal düzenlemelerin hepsi yapıldı. Sadece vatandaşın mağdur olmaması ve bu kurumlarla olan ilişkilerin de uzlaşmayla sonuçlanabilmesi tek amacımız" yanıtını verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz