Polis tutuklandı aile biliyorduk!

Nihat Kazanhan'ın ölümüyle ilgili bir polis tutuklandı. Baba Kazanhan, çocuğunun ölümünden polisin sorumlu olduğunu ilk günden bildiklerini söyledi.

Polis tutuklandı aile biliyorduk!
Cizre'de 14 Ocak'ta vurularak öldürülen Nihat Kazanhan'ın ölüm anına ait görüntüler, olayla ilgili resmi açıklamalardaki çelişkileri ortaya çıkardı. Şırnak Emniyeti ve İçişleri Bakanlığı'nın açıklamalarının aksine, olay anında polislerin müdahalesi söz konusu. Nihat Kazanhan'ın ölümüyle ilgili bir polis tutuklandı. Baba Mehmet Emin Kazanhan, çocuğunun ölümünden polisin sorumlu olduğunu ilk günden bildiklerini söyledi.

VURULMA ANI GÖRÜNTÜLERİ FOX TV'nin yayınladığı ve polis kamerası tarafından kaydedilen görüntülerde, boş bir arsada bulunan ve çocuklardan oluşan yaklaşık 10 kişilik bir grup, yolun karşısında bulunan zırhlı polis aracına ve aracın çevresinde bulunan polislere taş atıyor. Polis de biber gazıyla karşılık veriyor. Biber gazlı müdahalenin artmasıyla çocuklar kaçmaya başlarken Nihat Kazanhan yere yığılıyor. Polis kamerasının çektiği görüntüler, Nihat'ın oradan geçen bir kamyonete bindirilmesiyle son buluyor.

GÖRÜNTÜLER VE AÇIKLAMA Nihat kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Nihat'ın vurulmasından 10 dakika önce, gösteri devam ettiği sırada, bölgedeki bir MOBESE kamerası da polis aracının ve polislerin olduğu yeri kaydediyor. Ancak Nihat'ın vurulduğu anın görüntüleri yok.

Nihat Kazanhan'ın öldürüldüğü akşam, Şırnak Emniyet Müdürlüğü'nün açıklamasında, ilçede o gün herhangi bir toplumsal olay yaşanmadığı ve polisin de hiçbir şekilde müdahalede bulunmadığı belirtiliyordu. İçişleri Bakanı Efkan Âlâ da, aynı yönde bir açıklama yaparak, polisin silah ya da biber gazı kullanmadığını söyledi.

BAKANLIK MÜFETTİŞLERİ Ancak, görüntülere göre, Nihat'ın vurulduğu anda toplumsal bir olay da vardı, biber gazı kullanan polisler de. Polisin bu olayda kusurlu olduğu İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından da belirtildi. Cizre'ye giden müfettişlerin ön tespitleri, 20 Ocak'ta Bakanlığın internet sitesinde şu ifadelerle yer aldı: "Bakanlığımız tarafından olayın aydınlatılması için mülkiye müfettişleri görevlendirilmiştir. Müfettişlerin ilk tespitlerine göre, olay yerinde bulunan aracın içindeki güvenlik görevlilerinden bazılarının olayda kusurlu olabileceği değerlendirilmektedir. Konu ile ilgili soruşturma her türlü ihtimal dikkate alınarak bütün yönleri ile devam etmektedir."

BİR POLİS MEMURU TUTUKLANDI İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişlerinin yürüttüğü soruşturma sonunda Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Hareket Şube Müdürlüğü'nde görevli ve olay günü geçici görevle Cizre'ye gelen ekipte yer aldığı bildirilen H.B., olayın şüphelisi olarak adliye sevk edildi. Nöbetçi mahkemede hakim karşısına çıkan H.B. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor

AV TÜFEĞİ Mİ, GAZ TÜFEĞİ Mİ? Nihat Kazanhan'ın nasıl bir silahla öldürüldüğü ise henüz netlik kazanmış değil. Nihat'ın otopsisinde başından çıkarılan cisim, bir gün sonra, incelenmek üzere Polis Kriminal Laboratuvarı'na gönderildi. 16 Ocak tarihli polis kriminal raporuna göre, 12 yaşındaki çocuğun ölümüne, bir av tüfeğinden çıkan kurşun neden oldu. Raporda, "Emniyet kuvvesinde bu tür bir silah ve malzemesi bulunmamaktadır" ifadesine yer verildi.

BABA BİZ ZATEN BİLİYORDUK Cizre'de öldürülen Nihat Kazanhan'ın vurulma anının görüntülerinin medyada yayınlanması ve bir polisin tutuklanmasının ardından, baba Mehmet Emin Kazanhan da konuştu. Baba Kazanhan, çocuğunun ölümünden polisin sorumlu olduğunu ilk günden bildiklerini söyledi. Çocuğu katledilirken tüm görgü tanıklarının polislerin ateş açtığı yönündeki beyanları olduğunu söyleyen Kazanhan, "Zaten ilk gün biliyorduk polisler tarafından katledildiğini. Çünkü herkes görmüştü. Ama bir türlü devlet ve hükümet yetkilileri bunu kabul etmek istemiyorlardı. Yetkililer, Nihat'ın katledildiği saate polislerin orada görevli olmadığını, gaz bombalarının atılmadığını ve ateş edilmediğini belirtiyorlardı. O zaman bu ne? Her şey ortada değil mi? Polisler de orada, gaz bombaları da atılmış ve Nihat da kurşunla katledilmiş. Biz bunu kabul etmiyoruz. Sorumlular yargılanmadığı, cezalandırılmadığı sürece biz davamızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

"ARINÇ GERÇEKLERİ ÇARPITTI" Görüntülerin ortaya çıkması üzerine HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın olayın hemen ardından, polisin gaz bombası kullanmadığı, böyle bir saldırı olmadığına ilişkin açıklamayı hatırlatarak, "İçişleri Bakanı Ala şimdi ne diyecek? Bülent Arınç da, 'Cizre'de dindarlara ait bir mahale yakıldı' demişti. Bir gerçeklik bu kadar çapıtılır, hakikatlik bu kadar mı çarpıtılır?" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler