Bırakın Vatandaş Konuşsun

Bayrama sayılı günler kala Diyarbakır esnafı iş yapamamaktan şikayet etti. Diyarbakır’ın yer altı çarşılarında ise in cin top oynarken, son haftalardaki Dolar kurundaki artış, esnafı etkilemeye başladı.

Bırakın Vatandaş Konuşsun

Diyarbakır esnafının dört gözle beklediği bayram için hazırlıklar sürerken, çarşılarda az da olsa hareketlilik başladı. Dolar kurunda yaşanan artışla birlikte birçok ürüne zam gelirken, esnaf iş yapamadığını ve eski bayramları aradığını söyledi.

Yer altı çarşılarında ise siftahsız günler geçiren esnaflar, duruma çare bulunmasını istedi. Bayrama sayılı günlerin kaldığı Diyarbakır’da esnaflar, Diyarbakır Söz Gazetesi ekibine şunları söyledi;

“DEVLETTEN ESNAFA YARDIM BEKLİYORUZ”

Burhan Bağca, “7yaşlarında bu işe başladım. Hiç böylesi kötü bir dönem yaşamadım. Buradaki esnaf arkadaşlarımızın çoğu siftahsız dükkanı kapatıp eve gidiyor. İş yapamıyoruz. Devletten esnafa yardım bekliyoruz, bize sahip çıkmasını bekliyoruz. Doların yükselmesiyle ilgisi var ama genel olarak baktığımızda ekonomide bir daralma mevcut. Onun için bu sancıları çekiyoruz. Vatandaşlar gelip bakıyor ama imkansızlıklardan dolayı alamıyor, sadece fiyatları sormak için geliyor müşteri. Türkiye’de tekstil iflasın eşiğinde olduğu için fiyatlarımız da uygun oysaki.

“BENİ KURTARMASADA ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM”

Elif Aykaç, “Esnaflara ev yemekleri yapmak için çarşıda dükkân kiraladım ama ne gelen oluyor ne giden. Kimse kazanmadığı için yemek de yemiyor. Esnaflar burada oldukça zor durumda, onlarında yaptığı bir iş yok. Yemek fiyatı sabit on iki lira ama buna rağmen gelen yok dolayısıyla bende iş yapamıyorum. Ekonomik bir kriz var doların sürekli yükselmesi hayatı zorlaştırıyor. Masrafım bayağı pahallı oluyor buna rağmen yemekleri on iki liraya veriyorum beni kurtarmasa da çalışmak zorundayım. Kiramızı bile ödeyemiyoruz. Bir kaç kişi geliyor ama o da bizi kurtarmıyor.”

“FIRSATÇILIK YAPANLAR DEVLETE İHANET EDEN KİŞİLERDİR”

Mesut Kılıç, “Çarşı esnafı perişan in cin top oynuyor dükkanlarımızda. Doların yükselmesi, belirsizlik Diyarbakır ekonomisini etkiledi. Üniversitede paralı okuyan bir çocuğum var yirmi beş bin ödemem gerekirken doların artmasına bağlı olarak kırk sekiz ben ödüyorum. Ben küçük bir esnaf olmama rağmen beni bu şekilde etkiliyorsa dövizle iş yapan insanlara da Allah yardım etsin diyorum. İnşallah düzelir temennimiz bu doğrultuda bu ülke hepimizin batarsa hepimiz batarız. Temel tüketeceğimiz her şeye zam gelmiş mesela düne kadar beş kg salça yirmi beş lira iken bugün kırk beş lira olmuş. Gelirimiz yok gideri de karşılayacak kazancımız yok. Dövizdeki yükselmeleri sebep gösterip fiyatları katlayan fırsatçılarda piyasayı karıştırıyor. Fırsatçılık yapanlarda bana göre bu devlete ihanet eden kişilerdir. Fırsatçılar zannetmesin ki para kazanacaklar bu işin yarını da var bu gemi su alır batarsa hepimiz batarız.”

“HALKIMIZ SUR ESNAFINA DUYARLI DAVRANIYOR”

Tayfur Birtane, “Dükkanlarımız yapıldı çok şükür işlerimiz iyiye gidiyor. Çarşı yeniden işlek olmaya başladı. Bazı esnaflarımız iş yapamıyor onlarında Allah yardımcıları olsun. Bayram dolayısıyla da alışverişler iyi gidiyor. Halkımız Sur esnafına duyarlı davranıyor yaralı olduğumuzu bildikleri için bizimle pazarlığa girmiyor ve fiyatın fazlasını da veren oluyor.”

Kaynak: Diyarbakır Söz