Çözüm süreci ve restorasyon turizmi canlandırdı

Diyarbakır’da hem tarihi mekanların restore edilmesi hem de çözüm süreci, turizmi şahlandırdı. Kente gelen turist sayısında gözle görülür artışlar yaşandı. Diyarbakır’da, bir dönem ihmal ve ilgisizlik nedeniyle harabeye dönüşen ancak yakın zamanda restore edilen hanlar ve eski evler, turizmin odağı oldu.

Çözüm süreci ve restorasyon turizmi canlandırdı

DİYARBAKIR -Diyarbakır’da bir taraftan çözüm sürecinin oluşturduğu huzur ortamı sayesinde kent turizminde olumlu gelişmeler yaşanırken, diğer taraftan uzun yıllar ilgisizlik ve ihmal sonucu harabeye dönüşen tarihi hanların ve evlerin restore edilmesi turizme ciddi bir ivme kazandırdı. Kentte özellikle tarihi Diyarbakır’ın Osmanlılar tarafından alınmasından sonra üçüncü vali olan Sokullu Mehmet Paşa’nın oğlu Vezirzade Hasan Paşa tarafından 1572 ve 1575 yılları arasında yaptırılan Hasanpaşa Hanı’nın restore edilmesinin ardından, hanlarda ve eski evlerde restorasyon atağı başlatıldı. Bunun ardından, gerek kamu kurumları gerek yerel yönetimler gerekse vatandaşlar tarafından tarihi yapılar restore edilerek, turizme açıldı. Yakın tarihte Hasanpaşa Hanı’ndan sonra restore edilen Sülüklü Han, Sultanlar Konağı, İskenderpaşa Konağı, Diyarbakır Evi ve Cemil Paşa Konağı gibi tarihi yapılar, bir taraftan kent turizmin odak noktası olduğu gibi diğer taraftan da kenttin yeni sosyal yaşam alanları oldu. Bu turizm ve kentin imajının yanı sıra istihdama da büyük katkı sağladı.

"TARİHİ YAPILAR KÜLLERİNDEN DOĞUYOR"

Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği (DTTD) Başkan Yardımcısı Edip Paçal, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, 2014 yılında 260 bin yerli ve yabancı turist Diyarbakır’ı ziyaret ettiğini belirterek, hem süreç hem de restorasyon nedeniyle kent turizminin ciddi bir ivme kazandığına dikkat çekti. Kentte, birçok medeniyetin izlerini taşıyan yapıların, küllerinden arındığını ve tekrar turizme açıldığını anlatan Paçal, "Bu hem Diyarbakır hem de Türkiye açısından çok olumlu. Kentsel dönüşümün de tamamlanmasının ardından özellikle Suriçi’nde daha keşfedilmemiş birçok mekan dünya turizmine açılacak" dedi.

"HEDEFİMİZ BİR MİLYON TURİST"           

Bir süre sonra Diyarbakır’da tüm restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile kentin bu konuda hak ettiği noktaya ulaşacağını düşündüklerine işaret eden Paçal, "Yıllarca tarih ve kültürümüz küllerin altında kaldı. Ancak şimdi bunları ortaya çıkarmanın zamanı. Henüz şimdiden bahsedilen hanların, evlerin turizme açılması ile binlerce insan istihdam edildi. Bizim hedefimiz bu kente ilk etapta bir milyon turisti getirebilmek. Bilimsel çalışmalara göre Diyarbakır’a gelecek bir milyon turist 380 bin kişiye istihdam sağlıyor. Turizmle, bu kentteki işsizliğin de önüne geçilebilir. Bunu başaracağız" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz