Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, "Diyarbakır’ın Huzuru Güvenlik Bilgilendirme Basın Toplantısı"nda konuştu

Toplantıya Vali Su’nun yanında İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, İl Jandarma Komutanı Selçuk Yıldırım katıldı. Terörler mücadeleden, uyuşturucu madde trafiğinden, göçmen kaçakçılığına kadar birçok konu hakkında bilgilendirmede bulunan Vali Ali İhsan Su terörle mücadelede ve Diyarbakır’ın huzurunun sağlanabilmesi adına kararlılık mesajı verdi.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su,

Konuşmasının başında Diyarbakır’ın huzuru için yapılan çalışmaların devam ettiğini belirten Vali Ali İhsan Su, “ ilimizin güvenliği için bir tar aftan kolluk güçlerinin diğer taraftan da suçluların yakalanmasına ve olayların aydınlatılmasına yönelikte güvenlik güçlerimizin çalışmaları sürüyor” dedi.

Vali Su, 1 Ocak 2023 tarihinden 29 Şubat 2024 tarihine kadar yapılan operasyonlar ve istihbarı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Vali Ali İhsan Su konuşmasında ilk olarak terör örgütlerine yönelik operasyonlar hakkında bilgiler verdi.

Terörle Mücadele

Kırsalda terör örgütlerine yönelik olarak, “13 bin 349 operasyon şehir merkezlerinde, 518 operasyon kırsalda yani toplamda 13 bin 861 operasyon gerçekleşti. Bu operasyonlarda 44 terörist etkisiz hale getirildi. 1937 şüpheli gözaltına alındı, bunlardan 222’si tutuklandı, 372 kişi hakkında da adli kontrol kararı verildi.

Terör örgütlerinin finans kaynaklarına yönelik ise güvenlik güçlerimiz tarafından gerçekleştirilen 2 operasyonda 34 kişi gözaltına alınmış, gözaltına alınanlardan 9’u tutuklanmıştır.

19 terör eylemi yapılması engellenmiştir.

İlimizde organize suç örgütlerine yönelik çok ciddi çalışmalarımız olmuştur. Onlara yardım edenlere 7.689 operasyon gerçekleştirildi. Ve bu operasyonlarda şüpheli olarak 8451 şahsı yakalandı. Bunlardan 1277 kişi tutuklandı. 253 hakkında da adli kontrol kararı verildi.

Uyuşturucu Madde

Yakalanan maddeler işe şöyle; 58 ton 788 kilo Esrar maddesi yakalandı. 103 milyon 1931 kök kenevir yakalandı. 5 kilo 412 gr eroin maddesi, 3 kilo 865 gr kokain, 90 kilo 299 gr metanfetamin maddesi yakalandı. Bunların imhasını gerçekleştirdik.

OPERASYONLAR SONUÇ VERDİ, SUÇ ORANLARINDA CİDDİ BİR AZALMA VAR

Bir diğer önemli konu asayiş. Vatandaşlarımızın huzuru için asayişte ki arkadaşlarımız çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdi.

Kişilere karşı ciddi işlenen suçlar da ilimizde 2023 1 Ocak-28 Şubat ayı ve 2024 1 Ocak 29 Şubatına kıyasladığımızda; Suça ve suçluya yönelik operasyonlarımız sonucunda suç kat sayısında yüzde 30 civarında bir azalma olduğunu görüyoruz.

Göçmen Kaçakçılığı

Organizatör ve kaçak göçmenlere yönelik 27 operasyonda 78 kişi gözaltına alınırken bu şahıslar hakkında adli kontrol kararı verildi. Bu süre zarfında 1714 düzensiz göçmen ülkelerine geri gönderildi.

Haber: Hamza Özçelik, Filiz YAŞA

Redaktör: Nazime Aslı ÇAVLAN

Kaynak: Diyarbakır Söz