Diyarbakır'da Eğil ve Dicle Nehri Çevre Düzenleme Projesi’nin lansmanı yapıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği, Eğil Kaymakamlığı ve Eğil Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü Eğil ve Dicle Nehri Çevre Düzenleme Projesi'nin lansmanı Eğil Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Diyarbakır'da Eğil ve Dicle Nehri Çevre Düzenleme Projesi’nin lansmanı yapıldı

Dicle kıyısında yer alan konumu ve coğrafi koşulları ile tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olan Eğil’de, Eğil ve Dicle Nehri Çevre Düzenleme Projesi'nin lansmanı Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın katılımıyla gerçekleşti.

Eğil’in turizm potansiyelini ve kültürel varlıklarını 3 farklı rotada ziyaretçilere tanıtılması hedeflenen projeyle bölgenin doğal güzelliklerinin ziyaretçilere tanıtılması amaçlanıyor.

Farklı manzara seyir terasları, sosyal alanları ve kıyı gezi güzergahları, gibi birçok güzelliği ön plana çıkaracak şekilde düzenlenen proje ile ilçenin turizme kazandırılması hedefleniyor.

Lansman töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Eğil’in Diyarbakır’ın en önemli kültür ve turizm merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Yazgı, “Bizim buraya gelme amacımız; Diyarbakır’ımızın en önemli kültür ve turizm merkezlerinden biri olan Eğil’imizi hem bir inanç turizmi hem bir kültür turizmi hem de sevginin hakim olduğu bu güzel coğrafyanın tanıtımı için beraber olmak.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz ve ilçe kaymakamımız bu projenin gerçekleşmesi ve şu anda lansmanının yapılması için büyük bir çaba harcadılar.

Eğil dediğimiz zaman Kur’an-ı Kerim’de geçen Zülkifl Peygamber’in Elyesa Peygamberimiz gibi 9 Peygamberimizin kabri var. Türk İslam mimarisiyle örnek teşkil eden yapılarıyla da güzel bir konuma sahip.

Biz, ecdadın mirasına sahip çıktığımız gibi mirasımızın da doğru bir şekilde tanıtılması için çabalayan bir kurumuz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın arkeolojik kazılara, restorasyonlara, kültür varlıklarımızın tekrar ihyasına yönelik talimatlarıyla büyük bir çalışma içerisindeyiz” dedi.

"Biz devlet olarak belediyelerimizle birlikte doğru iş yapmak için yola çıktık"

Kentteki bazı STK’lerin yapılan çalışmaları baltalamak için kendilerini yurt dışına şikayet ettiğini ifade eden Yazgı, “Bizim için Antalya neyse Diyarbakır odur. Bizim için Muğla neyse Diyarbakır odur. Bizim için memleketimizin her karışı, her noktası aynı derecede öneme sahip.

Hiçbir zaman geçmişte yaşanan olumsuzlukların gölgesinde bırakmadık. Diyarbakır surlarımızı en iyi şekilde ihya ediyoruz. Bu süreç yurt dışında da gerçekten övgüyle bahsediliyor. Tabii bazı STK’ler yaptığımız çalışmaları baltalamak için bizi yurt dışına şikayet ediyorlar.

Ama herkes doğrunun ne olduğunu biliyor. Biz devlet olarak belediyelerimizle birlikte doğru iş yapmak için yola çıktık. Biz hiçbir zaman yanlış şeye imza atmadık” ifadelerine yer verdi.

Yazgı, son olarak şunları kaydetti:

“Eğil’de yaptığımız çalışmalar neticesinde turizmde çok güzel patlamalar bekliyoruz. Turizmin burada gelişmesi demek kadınlarımızın, buradaki insanımızın ürettiğini satabilmeleri demek. Burada yapacağımız faaliyetler kazı çalışmalarından restorasyonlara yöre halkımızın çalışması demektir. İşsizliğin en büyük çözümlerinden birisi turizmdir.

Bizim amacımız Eğil’e güzel şeyler yapmak. Çünkü Eğil en güzelini hak ediyor.”
Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su ise tanıtımı yapılan proje ile kentin turizmine de çok önemli katkı sağlanacağını belirtti.

Su, “Bugün Eğil ilçemizde çok önemli bir projenin tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Diyarbakır’a sahabeler şehri de diyoruz. UNESCO Dünya Kültür Mirası'na girmiş iki eserimiz var; Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerimiz.

Bunun gibi tarihi eserlerimizin tanıtımı ve değerlendirilmesi çok önemlidir. Bugün tanıtımını yaptığımız Eğil ve Dicle Nehri Çevre Düzenleme Projesi Lansmanı'nda, inşallah Eğil’imizin dolayısıyla Diyarbakır’ımızın turizmine de çok önemli katkı sağlayacak bir projeyi hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

Tören sonunda Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Vali Ali İhsan Su, Eğil Kaymakamı Volkan Hülür, Proje Mimarı Doç. Dr. Gülçin Kahraman ve beraberindeki heyet Eğil Barajı kenarında incelemelerde bulundu.

Kaynak: İHA