Esnaf, içimiz kan ağlıyor!

Şiddet ve terörün tahrip ettiği Sur'da izler silinmeye çalışılırken, İlçe sakinleri "içimiz kan ağlıyor"dedi. Bakan Arzu'ya "Sayın bakanım bu memlekette dalağını, böbreğini satanlar var" diyerek tepki gösterirken, Arzu'da "Her şeyden haberimiz var" dedi.

Esnaf, içimiz kan ağlıyor!

Abdullah İPEK/Oktay DEMİR/Murat YÜZGÜLÜ

DİYARBAKIR-Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde, PKK mensuplarınca kazılan hendeklerin kapatılması, açılan barikatların kaldırılması, taş ve moloz yığınlarının temizlenmesi için çalışmalar sürüyor. Esnafı ziyaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu ile konuşan bir kişi, "Sayın bakanım bu memlekette dalakı, böbreğini satanlar var. Sizin haberiniz yok herhalde" dedi. Arzu, "Bizim her şeyden haberimiz var" karşılığını verdi.

HAYAT NORMALE DÖNÜYOR

Güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonların sona ermesinin ardından ilçede terör saldırılarının izlerinin silinmesi için başlatılan çalışmalar devam ediyor. İlan edilen sokağa çıkma yasakları süresince gerçekleştirilen operasyonlarda teröristlerden temizlenen ilçede hayat normale döndü.

KAYMAKAMLIK GÖREVLİLERİ

Kaymakamlıkça görevlendirilen ekipler, Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş ve Cemal Yılmaz mahallelerinde terör saldırılarından geriye kalan, tarihi yapıların çevresi ve yol kenarlarında biriken moloz ve taşları iş makineleriyle kaldırıyor. Kaymakamlık görevlilerine çalışmaları sırasında polis ekipleri de eşlik ediyor.

GÜNLERCE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Sur'da hava destekli 4 gün süren operasyonlara, özel harekat timlerinin de bulunduğu 2 bin 816 personel katılmıştı. Çalışmalar kapsamında, polis ekipleri iş makineleriyle teröristlerce kurulan çok sayıda barikatı kaldırmış, hendekleri kapatmış ve patlayıcı tuzakları imha etmişti. Teröristlerin, güvenlik güçlerinin havadan görüntü almasını engellemek ve pusu hazırlığı yapmak için sokakların üzerini kapattığı brandalar da kaldırılmıştı. Onlarca teröristin yakalandığı operasyonlarda çok sayıda silah, el yapımı patlayıcı ve mühimmat da ele geçirilmişti.

BAKAN ARZU İLÇE ESNAFIYLA

Öte yandan, akşam saatlerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kubettin Arzu, Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde beraberinde Vali Hüseyin Aksoy, Sur Kaymakamı Memduh Tura, Emniyet Müdürü Adnan Taşdan ile esnafları ziyaret ederek, burada bulunanlarla bir araya geldi. Gazi Caddesi'ndeki Nebi Camii önünden ziyaretlerine başlayan Bakan Arzu, esnaf ve halkın taleplerini dinledi. Burada bulunanlar Arzu'dan yaşanan olayların durdurulması için çalışma yapılmasını isteyerek, esnaf olarak zor durumda kaldıklarını dile getirdi.

DALAĞINI, BÖBREĞİNİ SATIYOR

Bakan Kutbettin Arzu ile selemlaşan bir kişi "Sayın bakanım bu memlekette dalak, böbreğini satanlar var. Sizin haberiniz yok herhalde" dedi. Bakan Kutbettin Arzu. '"Bizim her şeyden haberimiz var" diye karşılık verdi. Aynı kişi "Bu memlekete fabrikalar yapın, bu memleket dünyada bir tanedir. Biz hangi milletvekilini gönderdiysek karpuzu anlattılar. Fakirliği işsizlik sorununu anlatmadı" dedi. Bunun üzerine Arzu,şunları söyledi:

BİZ YAPIYORUZ, ONLAR YIKIYOR

"Baraj yapıyoruz birileri engel oluyor. Organize bölgesini gezdim oralarda fabrikalar yapılıyor. Ama bu olaylar başlayınca fabrika 3 vardiyadan tek vardiyaya düştü. Adamlar diyor ki, malımı satamıyorum, kamyonum gidiyor yolda yakılıyor. Bunların önüne geçeceğiz önce, sonra da bu yatırımları arttıracağız. Silvan Barajı bitse 200 bin kişiye iş imkanı sağlanacak ama biz 4 yıldır biz yapıyoruz. Onlar bozuyor. El birliğiyle bu memlekette biz huzuru sağlayacağız." Bakan Arzu'yu dinleyen aynı kişi, "Sayın bakanım size ne yakışıyorsa onu yapın" diyerek ayrıldı. Bakan Arzu, daha sonra esnaf ziyaretlerini sürdürdü.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN

Öte yandan, esnaf dernekleri başkanlarını ziyaret eden CHP 1'inci sıra milletvekili adayı Naci Sapan, kent merkezindeki çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle iflasın eşiğine gelen esnaf sorunlarının yetkililer tarafından çözümlenmesini istedi. Sapan, "Diyarbakır Valiliği'nin durumu acilen gözden geçirip, esnaf taleplerine kulak vermesi gerekir. Kentteki çatışmalı bölgeler 'Afet bölgesi' ilan edilmeli ve resmi borçlarının yanı sıra bankalara olan kredi ödemelerinin ötelenmelidir. Aksi takdirde kısa süre içinde çok sayıda esnaf kepenklerini kapatmak zorunda kalacak, iflas bayrağı çekecek" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz