Kılıçlar çekildi

Diyarbakır’da, 26-30 Eylül arasında yapılacak olan Eğitim Bir-Sen Diyarbakır 1. Nolu Şube Başkanlığı seçiminde kriz yaşandığı ortayı çıktı. Tarafların birbirini karşılıklı suçlaması, tehdit ve iftiraların havada uçuşması pes dedirti.

Kılıçlar çekildi

Diyarbakır’da, 26-30 Eylül arasında yapılacak olan Eğitim Bir-Sen Diyarbakır 1. Nolu Şube Başkanlığı seçiminde kriz yaşandığı ortayı çıktı. Mevcut başkan Ramazan Tekdemir’in karşısına beyaz liste ile çıkan Mansur Kendal ve listesi seçimden çekildi. Kendal, mevcut yönetimin görevlilerince tehdit edildiklerini gerekçe gösterirken,  Mevcut Başkan Ramazan Tekdemir ise tehdit iddialarını yalanlayarak, Beyaz Listenin yenilgiyi şimdiden kabul ettiğini savundu.

SEÇİM SÜRECİ BAŞLADI, KILIÇLAR ÇEKİLDİ

Mansur Kendal liderliğindeki Beyaz Liste “kamuoyuna” başlığı altında yaptıkları yazılı açıklamada, bazı delege adaylarının sendikada başvuru sırasında odaya çekilerek, tehdit edildiklerini ileri sürüldü. Bu açıklamanın ardından mevcut yönetimden de iddialara ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Her iki taraftan da yapılan açıklamalar, “kılıçlar çekildi” yorumlarına neden oldu.

“ÇEKİLMEZSEN BEDEL ÖDERSİN”

Kendi delege adaylarının tehdit edilmesi gerekçe göstererek seçimden çekildiklerini belirten Beyaz Liste şu iddialarda bulundu.  “Diyarbakır Eğitim-Bir-Sen 1 Nolu Şubesinin 1 Eylül 2022 tarihi itibariyle başlayan seçim sürecine katıldık. Rekabetin kalite doğuracağına, liyakati artıracağına inanarak demokratik zeminde sendika yönetimine aday olduk ve çalışmalarımızı başlattık. Bütün iyi niyetimize rağmen sendikal çalışmaların ruhu sayılan “her bireyin özgür iradesinin kutsallığı ve eşit şartlar altında demokratik yarış” imkânı, maalesef yaşadığımız olaylar neticesinde ortadan kalkmıştır. Delege adaylarımıza başvuru kabul sürecinde birçok zorluk çıkarılmıştır. Başvuru yapıldıktan sonra ise delege adaylarımız daha Sendikanın merdiveninden inerken önce nazikçe sonra biraz sert bir dille, eğer delege adaylarımız vazgeçmezse ise artık odalara alınıp çekilmezsen bedel ödersin diye tehditlere maruz kalarak defaten ve sistematik bir şekilde tehdit edilmişlerdir” .

“TEHDİTLER AİLELERE KADAR DEVAM ETMİŞTİR”

Tehditlerin ailelere kadar vardığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ Artık bu tehditler ailelere kadar devam etmiştir. Kayapınar ilçesinde bir okulunda idareci olan arkadaşımız Kayapınar Şube Müdürü aynı zamanda Şube Başkan Yardımcısı ve Kayapınar İlçe Temsilcisi tarafından odaya alınıp tehdit edilerek delegelikten çektirilmiştir. Dayatılan ağır yıldırma politikası, atılan iftiralar, yapılan haksız ithamlar ve tehditler, sendikamızın ilke ve değerlerine yakışmamış, seçim sürecini bir hesaplaşma zeminine dönüştürmüştür. Mehmet Akif İnan ve arkadaşlarının kuruluş amacına uygun olmayan yereldeki bu hal ve hareketler bizleri derin rahatsız etmiştir. Bütün bu yaşananlar maalesef, “sendikaya üye olabilirsin ancak hiçbir şekilde delegeliğe ve yönetime talip olamazsın” anlayışının hâkim olduğunu ortaya çıkarmıştır. Mevcut başkan ve yönetimin sendikal rakip olarak gördükleri kişileri, her seferde amirlere şikayet edip iftira atması da cabası. Oysaki aynı sendikanın üyeleri demokratik haklarını kullanarak Sendikanın Yönetimine talip olabilirler. Bu çirkin rekabetin hayır getirmeyeceğini ve sendikanın kimliğimize ve nezaketimize zarar vereceğini öngörüyoruz. Birlikte yol yürüdüğümüz ve seçim çalışması yaptığımız meslektaşlarımızın daha fazla bu muameleye maruz kalmaması adına bize yakışmayan bu sürecin bir parçası olmama kararı aldık. Delege adaylarımız olarak seçime varız, savaşa yokuz. Israrla yapılan zulümleri Genel Başkan ve Genel Merkeze iletmek istediğimizde telefon ve mesajlarımıza cevap vermemişler. Yapılan muameleye adeta rıza göstermişler. Bütün bu nedenlerden dolayı muhalif kanat olarak seçim sürecinden çekildiğimizi kamuoyuna bildiririz. Seçim Meydanına Evet, Savaş Meydanına, ötekileştirip bezdirmeye Hayır, diyoruz.”

“BU GÜLÜNÇ İDDİAYI, KAMUOYUNUN VİCDAN VE TAKDİRİNE SUNUYORUZ”

Mevcut yönetim adına açılama yapan Başkan Ramazan Tekdemir ise, tehdit iddialarını yalanladı. İddiları hezeyan ve gülünç bulduklarını kaydeden Tekdemir, “Şeffaf, adil ve temiz bir şekilde yürütülen delege adayları başvuru kabul süreci ile ilgili olarak ileri sürülen iddialar ve iftiralar, tamamen asılsızdır. Kendilerini ötekileştirerek "muhalif kanat" ifadesi ile tanımlayanların, seçim süreci daha başlamadan net bir şekilde ortaya çıkan hazin bir yenilginin ve ibretlik bir hezimetin çaresiz itirafında bulunmuşlardır. İçinde bulunduğumuz süreci en iyi şekilde özetleyen bu veciz ifade kendilerine ne kadar da yakışmaktadır. Zulüm, başına adalet külâhını geçirmiş. Hıyanet, hamiyet libasını giymiş. Hezeyanlarla dolu iftira metninde geçen Sendikaya üye olabilirsin, ancak hiçbir şekilde delege olamazsın" ifadesi onları gülünç ve komik bir duruma düşürmüştür. Bu gülünç iddiayı, kamuoyunun vicdan ve takdirine sunuyoruz. Toplam 17 ilçemizde,150 delegenin seçileceği demokratik seçim şölenimize; 258 delege adayı başvurusu yapılmıştır. Bu başvuru sayısı, delege adaylık sürecinin adil ve şeffaf bir şekilde yürütüldüğünün somut ispatıdır.

Kaynak: Diyarbakır Söz