Kimler oruç tutmalı? Oruç tutma yaşı nedir, şartlar nelerdir?

Akıllı, ergenlik çağına ulaşmış ve oruç tutmasına engel bir mazereti olmayan her Müslüman'ın Ramazan orucunu tutması farzdır.

Kimler oruç tutmalı? Oruç tutma yaşı nedir, şartlar nelerdir?

Oruç, Farsçadaki 'ruze' kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Arapçası 'savm' ve 'siyam'dır. Savm kelimesi Arapça'da "bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek" mahiyetinde kullanılır.

Diyanet, bu soruya net bir yanıt sunuyor. İslam'a göre, oruç ibadetiyle sorumlu olmanın temel şartları Müslüman olmak, akıl sağlığına sahip olmak ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutması için öncelikle Müslüman ve akıl sağlığı yerinde olmalıdır.

Öte yandan, bazı özel durumlarda ise oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. Örneğin, ergenlik çağına ulaşmamış olan çocuklar, ibadetlerle yükümlü olmasalar da alıştırılmak ve teşvik edilmektedir. Hz. Peygamber(S.A.S.) döneminde, yedi yaşından on yaşına kadar olan çocukların namaza alıştırılması ve oruç tutmaları teşvik edilmiştir. Bu şekilde, ibadetlerle ilgili alışkanlıkların erken yaşlarda kazanılması teşvik edilir.

KİMLER ORUÇ TUTMALI?

İslam’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle;

Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir.

İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir.

İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir.

Haber: Hamza ÖZÇELİK

Kaynak: Diyarbakır Söz