Olaylı yürüyüşler

HDP'liler dün Silvan ve Diyarbakır'da iki ayrı yürüyüş yaptı. Yürüyüş sonrasında olaylar çıktı. Bazı kişiler gözaltına alındı.

Olaylı yürüyüşler

Muhammed YILDIZ/Mehmet TUNÇ

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde sokağa çıkma yasağını gerekçe gösteren HDP'liler dün önce Silvan merkezde sonra Diyarbakır'da iki farklı yürüyüş yaptı. İki yürüyüşün sonrasında grup içerisindeki bazı kişilerin polise taş ve ses bombası atması üzerine olaylar çıktı.

SİLVAN'DA YÜRÜYÜŞ

Tekel, Konak ve Mescit Mahallelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının 10’uncu gününe girdiği Silvan ilçesine gelen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ve HDP’li milletvekilleri Altan Tan, Çağlar Demirel, İdris Baluken ile Feleknas Uca’nın da aralarında bulunduğu grup, Diyarbakır Caddesi üzerinde toplanarak, yasağın sürdüğü mahallelere yürümek istedi.

MÜDAHALE EDİLDİ

Grubun toplanacağı bilgisini alan polis, yolu trafiğe kapattı. Polis, daha sonra gruba dağılmaları yönünde anons yaptı. Ancak buna rağmen grup yürümek isteyince, polis gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Grup içerisindeki bazı şahısların da polise taş atması sonucu olaylar büyüdü. HDP’li milletvekillerinin belediye binasına sığındığı olaylarda, grup içerisinde bulunan bir kişinin ayağı kırıldı. İlçede gerginlik sürüyor.

BAĞLAR'DA DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

Öte yandan, öğleden sonra da Diyarbakır’da, Silvan’da devam eden sokağa çıkma yasağı nedeniyle yürüyüş düzenlendi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir ilçe binalarında toplanan çok sayıda kişi önce il binasına yürüdü. Burada toplanan kalabalık, daha sonra Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesi HDP’li milletvekilleri ile polis arasında diyalog yaşandı. Güvenlik görevlisi HDP’li yetkililere, "Demokratik hakların kullanılması, lütfen demokratik haklar çerçevesinde olsun. Grup içerisinde taş atan, slogan atan istemiyoruz. İkaz edin, herhangi bir şey olursa müdahale ederiz" dedi.

Konuşmanın ardından DBP il binası önünde toplanan grup, Turgut Özal Bulvarı üzerinden Koşuyolu Parkı’na yürüdü. Yürüyüşe, HDP Diyarbakır Milletvekilleri İmam Taşçıer ile Ziya Pir, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, partililer ve çok sayıda kişi katıldı. Yapılan açıklamanın ardından toplanan kalabalık dağıldı. Kalabalık içinden çıkan bir grup, ara sokaklardan polislere ses bombasıyla saldırdı. Güvenlik güçleri de grupları ara sokaklara biber gazı sıkarak dağıttı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler