OSB’de sanayi zirvesi

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan,” 85 ülkeye ihracat yapan Diyarbakır OSB’mizin 2023’teki ihracat rakamı 231.5 milyon dolardır. Hedefimiz hem üretimi hem de ihracat rakamlarımızı artırmak, kent ve ülke ekonomimize katkı sunmaktır” dedi.

OSB’de sanayi zirvesi

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) tarafından düzenlenen programda, kentteki sanayiciler bir araya geldi. Programa, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, kentteki oda başkanları ve sanayiciler katıldı.

DTSO BAŞKANI KAYA, “ÖNCELİĞİMİZ SANAYİ TESİSLERİNİN KURULACAĞI ALANLARI İYİ SEÇMEK”

Programda konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya , kentin sanayi potansiyeline dikkati çekerek, “Depremden bir yıl sonra hem kent dinamikleriyle hem de sanayimizle ayakta durmamız kentin gücünü gösteriyor. Evet dışarıda hükümetten ve devletten destekler alınır, ama böyle büyük Türkiye nüfusunun yüzde 15’ni etkileyen bir depremden bahsediyoruz. Şuan Diyarbakır’da 4 etaptan oluşan Organize Sanayi Bölgemiz var. Silvan’da da çok yakın bir zamanda talepleri toplamaya başlayacağız. Orada da tapu alma noktasına geldik. Artık deprem bize şunu gösterdi, önceliğimizin sanayi tesislerinin kurulacağı alanları iyi seçmemiz. Diyarbakır bu konuda nispeten şanslı. Karacadağ’ın eteklerinde zemini sağlam Sanayi Bölgelerimiz var.  Karacadağ’da OSB’miz 3 bin dönümle başladı, ama yaklaşık 36 bin dönümlük bir Organize Sanayi Bölgesi olabilir bir rezerve alanı var. Onun için de artık Diyarbakır, yatırımı çekme ve kendi yatırımcısını geliştirme üzerine olmalı” diye konuştu. 

Daha sonra konuşan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan da, bundan sonra üç ayda bir sanayicilerle bir araya geleceklerini belirterek, "Tarihi geçmişi, barındırdığı kültürel değerleri, bereketli toprakları, turizm potansiyeli ile Diyarbakır, ülkemizin Ortadoğu’ya açılan önemli kapılarından biridir" vurgusunu yaptı.

“85 ÜLKEYE İHRACAT YAPAN OSB’MİZİN 2023’TEKİ İHRACAT RAKAMI 231.5 MİLYON DOLAR”

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi olarak yönetime ilk geldiklerinde, 6 bin 500 olan istihdam sayısını, yeni yatırımlarla 20 bin civarına getirdiklerini kaydeden Fidan, şunları söyledi: "Geçmişteki yatırımcı firma sayısı 200 iken şu an faaliyette, inşaat sürecinde ve tahsisi yapılmış firmalar ile sayımız 400’e ulaşmıştır. 5. Etabımızın faaliyete girmesi halinde ve önümüzdeki seneler içerisinde istihdam sayımızın 30 bin olmasını hedefliyoruz. OSB yönetimi olarak önümüzdeki seneler içerisinde hedeflediğimiz firma sayısı 600 civarındadır. Bunun hem istihdama hem Diyarbakır OSB’ye katkısının büyük olacağını hepimiz biliyoruz. 85 ülkeye ihracat yapan Diyarbakır OSB’mizin 2023’teki ihracat rakamı 231.5 milyon dolardır. Hedefimiz hem üretimi hem de ihracat rakamlarımızı artırmak, kent ve ülke ekonomimize katkı sunmaktır."

"DEPREM BÖLGESİNE 7 MİLYON TL NAKDİ YARDIM, 65 BİN KİŞİLİK YEMEK

6 Şubat Maraş merkezli meydana gelen depremler sonrası oluşan kriz masasıyla depremzedelere verdikleri desteklere de değinen Fidan, şöyle devam etti:

"Diyarbakır OSB olarak, oluşturduğumuz kriz masasında 1 buçuk ay süreyle tüm deprem bölgelerine el uzatmaya çalıştık. Bu çerçevede sanayicilerimizle birlikte 7 milyon TL nakdi yardım, 65 bin kişilik yemek, 112 adet TIR yardım ve iş makinesi ekipmanını deprem bölgesine ulaştırıldık. Depremden olumsuz etkilenen üreticiye de destek olması için Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın bölgesel kalkınma odaklı acil eylem programı projesi kapsamında ‘Diyarbakır OSB işlik’ projemizi hayata geçirdik. proje kapsamında 18 adet 1000 metrekarelik işlik yapılarak bu işlikler şehir merkezinde faaliyet gösterip depremde zarar gören firmalara en yakın zamanda tahsis edilecektir.”

“OSB’LER YAŞAM ALANLARIMIZ”

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Güneydoğu Anadolu toplantısı için bugün Diyarbakır’a geldiklerini belirterek, şunları dile getirdi: “Sabah havaalanına ilk adım atar atmaz inanılmaz bir misafirperverlikle karşılandık. Diyarbakır çok güzel bir ev sahipliği yaptı bize, çok teşekkür ediyoruz. Bugün Bölge Organize Sanayicilerimizin tüm yönetici ve müdürleriyle bir araya geldik. Biz onlara yaptığımız çalışmaları kısaca aktardık. Onların talep ve önerilerini aldık. Bu tür istişare toplantılarında inanılmaz bir şekilde besleniyoruz. Ev ödevlerimizi alıp Ankara’ya döndüğümüz zaman, çalışma takvimimizi oluşturuyoruz.

Bu bölge toplantılarımız devam edecek. Ancak çalışmalarımız sadece bölge toplantılarımızla ilgili değil. Çünkü organize sanayi bölgeleri bizim yaşam alanlarımızdır. OSB’ler mesleki eğitimler, geri dönüşüm tesisleri, yenilenebilir enerji tesisleriyle yaşamın tüm alanlarına dokunarak öne çıkıyor.”

Toplantı, daha sonra sanayiciler ile OSB yönetimi arasında soru cevap ile devam etti. Buluşmada sanayicilere Diyarbakır ciğeri ikram edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz