Savaştan Beter!

3 mahallede 3 Kasım'dan ilan edilen sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla, yaşanan şiddet ve terörün yarattığı tahribat vahim derecede büyük olurken, ilçeden göç devam ediyor.

Savaştan Beter!

İlçede kurşun izleri bulunan, bazıları da harabeye dönen ev ve iş yerleri saldırıların şiddetini gözler önüne sererken, terör saldırılarından kaçan vatandaşların terk ettiği evleri örgüt üyelerinin güvenlik güçlerine yönelik saldırı ve pusu hazırlığında kullandığı görüldü.

Kazılan hendeklerden, örgüt üyelerinin baskılarından ve eylemlerinden rahatsızlık duyan çok sayıda aileden bazılarının valizlerle bazılarının ise eşyalarını dahi alamadan yakınlarının yanına veya ilçe dışına gitmek için ayrıldığı Silvan'da, göç etme imkanı olmadığı için evlerinde çatışma sesleriyle yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan aileler, teröre tepkili.

Bazı vatandaşların ise ilçede sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla geri döndüğü görüldü. Günler sonra evlerinden çıkan vatandaşlar ilk iş olarak çatışmalardan en çok etkilenen cadde ve sokaklarda yaşayan yakınlarını ziyaret etti, yaşadıkları mağduriyeti birbirleriyle paylaştılar

Barikat olarak kullanılan taşların altında bulunan bir bomba, halk arasında paniğe neden oldu. Vatandaşlar taşların üzerine, beyaz bir kağıt parçasına, "Dikkat Bomba var" yazarak yoldan geçen vatandaşlara uyarıda bulundu. Vatandaşlardan Aydın Artagus "Can güvenliğimiz için evimizi terk etmek zorunda kaldık. Bugün döndüğümüzde evimizin harabeye döndüğünü gördük"

Sevim Fidan, "4 aydır çektiğimiz zulmü hiç kimsenin gördüğünü sanmıyorum. Çocuklarımızın psikolojileri de bozulmuş. Bu durumda çocuklar akıllarını kaybetseler bile normaldir. Gördüğümüz şeyler beynimize de zarar vermiş.”

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 3 mahallede 3 Kasım'dan bu yana uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla, örgüt militanlarının verdiği tahribat ortaya çıktı. Çatışmaların izleri silinmeye çalışılırken, yaşanan şiddet ve terörün yarattığı tahribatın, devletin ve toplumsal seferberlikle, ancak giderilebilineceği ifade edildi.

Güvenlik güçlerince ilçenin teröristlerden temizlenmesi, kurulan barikatların kaldırılması, açılan hendeklerin kapatılması, patlayıcı tuzaklarının etkisiz hale getirilmesi için Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde ilan edilen yasak ile 13 günü aşkın süredir operasyonların gerçekleştirildiği ilçede vatandaşlar, normal hayatlarına dönmeye çalışıyor.

Sivillerin zarar görmemesi için güvenlik güçlerince hassasiyetle sürdürülen, çok sayıda barikatın kaldırıldığı, hendeğin kapatıldığı, patlayıcı tuzaklarının temizlendiği operasyonların ardından, ev ve iş yerleri ile okullardaki kurşun izleri ve tahribat, çatışmaların şiddetini ortaya koyuyor.

- Evler pusu hazırlığı için kullanılmış

Saldırılardan ve baskılardan rahatsızlık duyan binlerce kişinin göç ettiği ilçede vatandaşların terk ettiği evleri örgüt militanları, güvenlik güçlerine yönelik saldırı ve pusu hazırlığında kullandığı görüldü.

Kazılan hendeklerden, teröristlerin baskılarından ve eylemlerinden rahatsızlık duyan çok sayıda aileden bazılarının valizlerle bazılarının ise eşyalarını dahi alamadan yakınlarının yanına veya ilçe dışına gitmek için ayrıldığı Silvan'da, göç etme imkanı olmadığı için evlerinde çatışma sesleriyle yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan aileler, teröre tepkili.  Bazı vatandaşların ise ilçede sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla geri döndüğü görüldü.

- İlk olarak yakınlarını ziyaret ettiler

Terör saldırılarından dolayı mağduriyet yaşayan ve yasağın kaldırılmasıyla günler sonra evlerinden çıkan vatandaşlar öncelikle çatışmalardan en çok etkilenen cadde ve sokaklarda yaşayan yakınlarını ziyaret etti. Yakınlarıyla yaşadıkları mağduriyeti paylaşan vatandaşlar ilçedeki zararın boyutlarını gördüğünde büyük şaşkınlık yaşadı.  Tahribatın izlerini silmek için çaba gösteren mahalle sakinleri, zarar gören eşyalarını onarıyor. Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) ekipleri de teröristlerin saldırıları nedeniyle hasar gören enerji nakil hatlarını yeniliyor.

Can güvenliğimiz olmadığı için terk ettik

Vatandaşlardan Aydın Artagus, yaptığı açıklamada, terörist saldırılar nedeniyle Mescit Mahallesi'ndeki evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi. "Can güvenliğimiz için evimizi terk etmek zorunda kaldık. Bugün döndüğümüzde evimizin harabeye döndüğünü gördük. Her şeye rağmen bu memlekette tek isteğim huzur" diyen Artagus, sağlam bir evleri ve eşyaları olmamasına rağmen en büyük arzularının barış ve güvenin yeniden tesis edilmesi olduğunu dile getirdi.

İlçe halkı soruyor ne olacak halimiz?

Vatandaşlardan Ayşe Toy, “Biz kaç gündür komşularımızda kaldık. Yasağın kalktığını duyduktan sonra evimize geldik, kapı yok, pencere yok, duvarlar kurşunlanmış. Tavuklarımızı öldürmüşler. Biz burada olsaydık biz de ölecektik. Biz ne yapacağız, nereye gideceğiz? Bir çukur için bin evi yıktılar. Ne olacak bizim halimiz? Dışarda kalmışız, açız, çocuklarımız açtır ne yapacağız? Daha evimizin borcunu ödememişiz.” şeklinde konuştu.

Vatandaşlardan Sevim Fidan, psikolojilerinin bozulduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: "4 aydır çektiğimiz zulmü hiç kimsenin gördüğünü sanmıyorum. Çocuklarımızın psikolojileri de bozulmuş. Bu durumda çocuklar akıllarını kaybetseler bile normaldir. Gördüğümüz şeyler beynimize de zarar vermiş.”

Evlerimiz kullanılmaz hale gelmiş

Evi kurşunlara hedef olan ve birçok ev eşyası tahrip olan Sadiye Katar, "Evimize girmişler, kapılar kırılmış, kurşun değmiş, ev dağıtılmış. Kapı kırılmış olabilir ama o lavabo bilinçli bir şekilde kırılmış, zoruma giden bilinçli bir şekilde yapılması" dedi.

Çatışmalar devam ederken, evlerinden çıkamadığını belirten Sabahat Güven ise, "Çatışmalar devam ediyordu ve biz çocuklarımızla birlikte evdeydik. Evimize mermiler isabet ettiği sırada biz evin bodrum katındaydık, bizi koruyacak eşyaların arkasına gizlendik. Camlarımız kırıldı, eşyalarımız tahrip oldu" diye konuştu.

Aman dikkat bomba var uyarısı

Barikat olarak kullanılan taşların altında bulunan bir bomba, halk arasında paniğe neden oldu. Vatandaşlar taşların üzerine, beyaz bir kağıt parçasına, "Dikkat Bomba var" yazarak yoldan geçen vatandaşlara uyarıda bulundu.

Alınan güvenlim önlemleri sürüyor

Mahalle girişlerinde ise zırhlı araçlarla güvenlik güçlerinin aldığı yoğun güvenlik önlemi devam ediyor. Güvenlik güçleri teröristlerin olası saldırısına ya da patlamaya karşı her an hazır vaziyette bekliyor. Mescit Mahallesi'nde bulunan Azizoğlu Konağı'na güvenlik güçleri tarafından Türk Bayrağı asıldı. Aynı mahallede bulunan ve çok sayıda kurşunun isabet ettiği Hayırsever Camii ve minaresindeki izler tepkiye neden oldu.

4 Ay içerisinde neler yaşatıldı

Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki çatışmalar yaklaşık 4 ay önce başladı. Bazı sokaklara hendekler kazılması üzerine ilçede ilk sokağa çıkma yasağı 18 Ağustos'ta ilan edildi. Ardından 24 Ağustos, 13 Eylül, 2 Ekim, 18 Ekim ve 3 Kasım’da toplam 6 kez yasak ilan edildi. Yasakların en kısası iki gün oldu. Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde 3 Kasım’da başlayan son sokağa çıkma yasağı ise 12 gün sürdü. Daha önce en uzun sokağa çıkma yasağı Cizre’de yaşanmış ve 8 gün sürmüştü.

Kaynak: Diyarbakır Söz