Seçimlerde 16 Yaşını Dolduran Gençler Oy Kullanacak

Belçika'da mahkeme kararıyla seçimlerde 16 yaşını dolduran gençlerin oy kullanmasına karar verildi. Oy kullanmayan gençler para cezası ödemek zorunda kalacak.

Seçimlerde 16 Yaşını Dolduran Gençler Oy Kullanacak

Belçika 9 Haziran’da gerçekleşecek seçimler için gün sayıyor. Belçika Anayasa Mahkemesi seçime kayıt tarihinin son gününden on gün önce bir ilke imza atarak seçimlerde oy kullanma yaşını 16’ya indirdi. Belçika’da yapılacak seçimlerde 16 yaşını dolduran gençler oy kullanacak.

Belçika'daki anayasa mahkemesi, 16 yaşını dolduran gençlerin yaklaşan Avrupa seçimlerinde oy kullanmaları gerektiğine karar verdi. Belçika Anayasa Mahkemesi, 9 Haziran'da yapılacak Avrupa seçimlerinde 17 ve 16 yaşındakilerin oy kullanması gerektiğine hükmetti. 

Seçimlerde 16 Yaşını Dolduran Gençler Oy Kullanacak

Belçika'da 18 yaş ve üzeri yetişkinler için seçimlere katılmak zorunlu ve oy kullanmamak para cezasıyla sonuçlanıyor. 15 yıllık süre içinde en az dört kez sandık başına gitmeyen yetişkinler oy kullanma haklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Bugüne kadar 18 yaşın altındaki gençler bu zorunlu oy verme uygulamasından muaf tutuluyordu.

Ancak şimdi ülkenin mahkemesi, oy vermeyi yalnızca yetişkinler için zorunlu kılan hükmü askıya aldı. Karar, gençlerin katılmamaları halinde yaptırım uygulanabileceği anlamına geliyor.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz