(Video) Srebrenitsa katliamı yıl dönümünde anılıyor

II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük katliam. Bir diğer deyişle ise 'İnsanlığın öldüğü gün' Srebrenitsa Katliamı...

(Video) Srebrenitsa katliamı yıl dönümünde anılıyor

Tarihler 11 Temmuz 1995'i gösterdiğinde Bosna Hersek'teki savaş sırasında Birleşmiş Milletler'in (BM) 'güvenli bölge' ilan ettiği Srebrenitsa, Bosna Kasabı olarak nitelendirilen Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birliklerince işgal edildi.

Srebrenitsa'nın Sırp birliklerince işgal edilmesinin hemen ardından Boşnak siviller, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığındı ve Hollandalı askerler de onları Sırplara teslim etti.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye geçmesine izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti.

Katliamda öldürülenlerin bir kısmının cesedine ise hala ulaşılabilmiş değil. Katliamın üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen yüzlerce kurbanın cesedi hala bulunamazken, binlerce soykırım kurbanına ait kemik kalıntıları ise açılan 81 toplu mezardan çıkartıldı.

İnsanlık dramının 11 Temmuz'daki 28'inci yılında düzenlenen anma ve cenaze töreni kapsamında, kimliği belirlenen 30 soykırım kurbanı daha toprağa verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz