Çobanın adı verildi

Ergani İlçesi'nde bulunan ve 12 Eylül darbesinin baş mimarı olan Kenan Evren'in adını taşıyan ilk ve ortaokuluna, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nde, askerlerin helikopterle açtığı ateş sonucu şehit olan Diyarbakır Erganili Askeri Çoban'ın adı verildi.

Çobanın adı verildi

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının İstanbul'da darbe girişimini engellemeye çalışırken yaşamını yitiren 7 çocuk babası Askeri Çoban'ın ismi, Kenan Evren'in adını taşıyan Ergani ilçesindeki ilk ve ortaokula verildi.

Ergani Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, İsim değişikliği için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ilçe için önemli bir gün olduğunu söyledi.

"15 Temmuz şehidi Askeri Çoban’ın isminin bir darbecinin ismini taşıyan okula veriliyor" ifadelerine yer veren Gürbüz, 15 Temmuz'un sadece bir darbe girişimi değil, işgal girişimi de olduğunu ifade etti.

Türkiye tarihinde çok darbe yaşandığını belirten Gürbüz, şu değerlendirmede bulundu:

"Çoğu da başarılı oldu. Biz bunu biliyoruz, tarihte de gördük, ama tarihin görmediği bir şey vardı. Buna halkın direnişi, ayağa kalkıp isyan edişiydi. İşte şehidimiz askeri Çoban da o gün isyan eden darbecilere karşı bayrak açan, vatansever kahramanlarımızdan biriydi. Onlar bu gidişe 'Dur' demek durumundaydılar. Canı pahasına, bir ulus pahasına, belki evlatlarını, belki kendilerini feda etme pahasına sokaklara çıktılar, alanları doldurdular. Tank kendi üstünde geçse bile en azından hedefe ulaşabilecek ve ülkenin milli iradesinin üzerinden bir güç tanınmayacak. Çok şükür öyle şehitlerimiz var."

Ergani şehidi Çoban'ın ismini okulda yaşatacaklarını işaret eden Gürbüz, şöyle devam etti:

"Onun ismini en güzel şekilde yaşatacak bir okulu düşündük. O da maalesef 1980’de başarılı olmuş bir darbenin ülkeyi tahakkümü altına almış bir asker müsveddesinin ismi verilen Kenan Evren okulumuzun adını değiştirip 15 Temmuz Şehidi Askeri Çoban İlkokulu ve Ortaokulu yaptık. İnşallah bu okulda okuyan ve yetişen çocuklarımız ilçemize, ilimize, ülkemize hayırlı, vatansever, bayrağını, milletini, devletini seven İslam sancağı altındaki bütün devletlerin ortak payda da olduğu bir düşünce ile yetişirler, milletimize ve bütün dünyaya faydalı olurlar."

- "Kendilerine örnek almaları amaçlanmıştır"

Ergani İlçe Milli Eğitim Müdürü Atabey de 12 Eylül askeri darbesinin izlerini taşıyan Kenan Evren İlkokulu ve Ortaokulu isimlerinin 15 Temmuz şehidi Askeri Çoban İlkokulu ve Ortaokulu olarak değiştirildiğini belirterek, "Bu değişiklikle demokrasi ve milli iradeye sahip çıkma ve korumak konusunda kahraman milletimizin gösterdiği direnişin yeni nesiller tarafından bilinmesi, bu olayı idrak etmeleri ve öğrencilerimizin bu milli kahramanlarımızı, demokrasiyi içselleştirmeleri konusunda kendilerine örnek almaları amaçlanmıştır." dedi.

- "Birlik ve beraberlik için canını verecek kadar cesaretliydi"

Askeri Çoban’ın yeğeni Abdullah Çoban da amcasının darbe girimi akşamında da doğrularından vazgeçmediği için canını verdiğini söyleyerek, "O koca yürekli insan, topun, tankın ve uçakların önünde durdu. Demokrasi için canını seve seve verecek kadar vatanını seven bir vatansever, eşit ve adil yaşamayı seven bir demokrat, birlik ve beraberlik için canını verecek kadar cesaretliydi. Bu okula adını vererek gelecek nesillere umut vaat eden çınar kadar derin ve büyüktür" sözlerine yer verdi.

Konuşmaların ardından yapılan duanın ardından okula 15 Temmuz Şehidi Askeri Çoban İlkokulu ve Ortaokulu yazılı tabela asıldı.

Kaymakam Gürbüz'ün tören sırasında gözyaşlarını tutamayan Çoban'ın babası Mehmet Çoban'ı teselli ettiği görüldü.

Törene Ergani Cumhuriyet Başsavcısı Suphi Abikoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Tolga Çemrek, İlçe Emniyet Müdürü Kerim Karaboğa, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Atabey, İlçe Müftüsü Abdurrakip Arslan, bazı siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler