İkinci diploma müjdesi!

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından on binlerce genci tercih telaşı sardı. Adaylar istedikleri fakültelerle ilgili tercihlerini 3 Ağustos'a kadar yapacak.

İkinci diploma müjdesi!

Fen-Edebiyat Fakültesi'nin hazırlayıp Uludağ Üniversitesi'nin de hayata geçirdiği projeyle başarılı öğrencilere 4 yılda iki diploma imkânı sağlayacak. Fen Edebiyat Fakültesi'nin herhangi bir bölümünü tercih eden öğrenciler, 3., 4. ve 5'inci yarıyılda mühendislik, ziraat, ilahiyat, iktisadi idari bilimler fakültesinden birini de alacağı en az 36 krediyle bitirebilecek.

İKİNCİ DİPLOMA İMKANI

İlahiyat, mühendislik, iktisadi idari bilimler, ziraat ve fen edebiyat fakültesinden bir bölüm tercih edecek öğrenciler, 3. yarıyıldan itibaren kontenjan ölçüsünde diğer bölümlerde okuyabilecek.

Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Naci Cangül, hem uygulamalı eğitim hem de diğer alanlarda da uzmanlaşmayı sağlayan yan dal ve çift anadal programları ile ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yan dal ve çift ana dal yönetmeliklerinde kolaylaştırıcı değişiklikler yaptıklarını belirten Cangül, "Başvuru şartlarını düşürdük ve birinci ve ikinci eğitim arasındaki farkı kaldırdık. Artık birinci veya ikinci eğitim öğrencileri eğer varsa diğer eğitimden de yan alan ve çift ana dal kapsamında ders alabiliyor ve bu sayede daha fazla ders alarak her iki programı da daha hızlı bir şekilde tamamlıyorlar." dedi.

Mesleklerin eskiye oranla çok daha hızlı değişime uğradığını belirten Cangül, 20-30 yıl önce var olan bazı bölümlerin ya ortadan kalktığını ya da popülaritesini yitirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Cangül, eskiden orman, ziraat, tekstil ve kimya mühendisliklerinin çok popüler alanlar iken, yakın geçmişte çevre ve endüstri mühendisliklerinin, son birkaç yılda da mekatronik, bilişim, iletişim ve yazılım mühendislikleri, lojistik, moleküler biyoloji ve genetik, endüstriyel tasarım bölümlerinin ilgi çektiğini kaydetti.

"HİÇ İSTEMEDİĞİNİZ ALANI TERCİH ETMEYİN

Modern üniversite eğitiminde zorunlu alan derslerinin giderek azaldığını ve seçmeli derslerin önem kazandığına işaret eden Prof. Dr. İsmail Naci Cangül, YÖK'ün tüm bölümlerde en az yüzde 25 seçmeli ders oranını uygulamaya koyduğunu hatırlattı.

YÖK'ün böylece öğrencilerin tek bir alana bağlı kalmalarının önüne geçilmeye çalışıldığını anlatan Cangül, istatistiklere göre; çalışanların büyük çoğunluğu hayatları boyunca en az iki kez iş değiştirdiğini açıkladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz