Emeklinin Cebi Yandı mı, Sevindi mi? 3 Aylık Enflasyon Farkı ve Zam Oranları Mercek Altında

Emekliler, enflasyon takibini yakından yapabilirler. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) internet sitesinden aylık enflasyon rakamlarını takip ederek, zam oranları hakkında fikir sahibi olabilirler.

Emeklinin Cebi Yandı mı, Sevindi mi? 3 Aylık Enflasyon Farkı ve Zam Oranları Mercek Altında

Emekliler için ne zam, ne enflasyon farkı merak konusu oluyor. Mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, 3 aylık enflasyon farkı da belli oldu. Ancak emeklilerin kafasını kurcalayan asıl soru ise yıl boyunca alacakları zam oranları. Bu yazıda hem enflasyon farkını hem de emekli maaşlarına yapılacak zamları ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.

Mart Ayı Enflasyon Farkı ve Alacaklar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2024 enflasyonunu yüzde 3,16 olarak açıkladı. Bu rakama göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri Mart ayı için yüzde 3,16 oranında enflasyon farkı almaya hak kazandı.

Ancak burada önemli bir noktaya dikkat etmek gerekiyor. Enflasyon farkı, emekli maaşına her ay değil, 6 aylık periyodlar halinde yansıtılıyor. Yani Mart ayı enflasyon farkı, eylül ayında emekli maaşlarına eklenecek.

Emekliler, Ocak ayı için yüzde 6,70, Şubat ayı için de yüzde 4,53 enflasyon farkı alacak. Bu oranlar toplamda yüzde 14,39 ediyor. Fakat bu oranlar henüz emekli maaşlarına yansımadı. Temmuz ayında, Ocak, Şubat ve Mart ayı enflasyon farkları toplanarak hesaplanacak yeni bir oran, emekli maaşlarına zam olarak eklenecek.

Zam Oranları ve Temmuz Ayı Beklenişi

Emekli maaşlarına zam oranları ise toplu sözleşmelerle belirleniyor. 2024 yılı için yapılan toplu sözleşmeye göre, memur maaşlarına ve memur emeklisinin aylıklarına;

  • 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15,
  • ikinci 6 ayında yüzde 10,
  • 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6,
  • ikinci 6 ayında ise yüzde 5 zam yapılacak.

Bu oranlar enflasyonun altında kalırsa uygulanacak. Ancak enflasyon, zam oranlarının üzerinde seyrederse, emekliler ve memur emeklileri, enflasyon farkını da maaşlarına zam olarak alacak.

Örneğin; Temmuz ayında açıklanacak olan 6 aylık enflasyon oranı, yüzde 15'i aşarsa, emekliler zam olarak sadece yüzde 15'i değil, enflasyon farkıyla birlikte daha yüksek bir oranda zam almış olacak.

Emekliler Temmuz Ayını Bekliyor

Ne yazık ki, şu an için kesin bir zam oranı söylemek mümkün değil. Temmuz ayında açıklanacak olan 6 aylık enflasyon verisi, emeklilerin alacakları zam oranını netleştirecek.

Eğer enflasyon, temmuz ayı itibarıyla yukarı doğru seyretmeye devam ederse, emeklilerin zam oranı da artacaktır. Ancak enflasyon düşüş gösterirse, emekli maaşlarına yansıtılacak zam oranı da düşebilir.

Kaynak: AJANSLAR