Esnaf; İçimiz kan ağlıyor

Sur içinde yaşanan terör olaylarından sonra Ofis yer altı çarşı'da müşteri sayısının minimuma indiğini söyleyen çarsı esnafı cirolarındaki kaybın da geçen seneyle kıyaslandığında yüzde 50 civarında olduğunu bildirdi.

Esnaf; İçimiz kan ağlıyor

Hem ülkemizde hem Ortadoğu’da ve özellikle Güneydoğuda yaşanan süreç, tüm sektörleri olduğu gibi ekonomiyi de ciddi anlamda etkiledi. Piyasanın durgunluğu ve ekonomik kriz nedeniyle iş yapamaz hale gelen esnaf, kendileri için tehlike çanlarının çaldığını söylüyor. Diyarbakır’ın en hareketli ve işlek çarşısı olarak bilinen Ofis yer altı çarşısı esnafı, son günlerde sinek avlamaya başladı.

OFİS YERALTI ÇARŞISI

Söz haber ekibi Ofis yer altı çarşı esnaflarının sıkıntılarını ve dertlerini dinledi. Ofis yer altı çarşısında ayakkabıcılık yapan ve günlerdir iş yapamazlıktan yakınan Süleyman Bağlan mikrofonlarımıza şunları söyledi;

OTOPARK PROBLEMLERİ

“ Özellikle son bir yıldır toplumsal olaylar hava şartlarından dolayı kötü durumda işler. Artı pasajın, giriş çıkışları da çok kötü durumda belediyenin buna bir el atması lazım, yeni bir düzenleme falan yapması lazım. Yani artık o büyük firmalarla baş edemiyoruz, onlarda ki indirimler hat safhada buna da bir düzenleme getirilmesi lazım. Yani devletin bu konuda biraz hassas davranması lazım küçük esnaf için yoksa küçük esnaf bitecek. Seyyar satıcılarla büyük sorunlar yaşıyoruz, belediyenin seyyar satıcılarla ilgili de bir düzenleme getirerek buna da bir el atması gerek çünkü dışarıda caddeler kaldırımlar işgal altında ve halk artık gelmek istemiyor. Ofis semtine geldikleri zaman otopark problemi var aracını park edecek yer yok, o yüzden halk gelmiyor artık eskisi gibi rağbet göstermiyor.”

İŞ KAPASİTESİ YÜKSELTİLMELİ

Ofis yer altı çarşısı başkanı Vedat Çetin ise yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle anlattı; “ Ofisimize özellikle görsel anlamda çok şey bekliyoruz, yer altı çarşısı başkanı olarak bizim burada ki sorunlarımız çoktur. Sorunlarımız özellikle giriş kapılarımız çok kötü bizlere yardımcı olsunlar bunları bizim için yeniden yaptırsınlar. Sokak çocukları ve dilencileri de özellikle bir temizlesinler çok rica ediyoruz. Diyarbakır’ımızın özellikle iş kapasitesi çok düşmüştür, milletimizin buraları daha canlı ve hareketli görmeleri için biraz yardımcı olmalarını diliyoruz. Eskiden dışarıdan Sur içinden de gelirlerdi buralara yerli Turist olsun, yabancı Turist olsun olaylardan dolayı kimse gelmiyor artık bu bölgede ki esnaflarda bu yüzden çok mağdur, yine bu Döviz ve Altın piyasalarının oynamasında dolayı da milletimiz para harcamıyor. Kısacası esnafımız çok zor durumdadır yetkiliklerin buna bir an önce yeni bir düzenleme getirerek bu sorunlarımız çözmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

KİRA ÖDEYEMEZ HALE GELDİK

Binlerce lira kira vermelerine rağmen iş yapamadıklarını belirten Onur Toprak isimli esnaf ise şunları söyledi; “ Yani yeni atanan Kayyumumuzdan umutluyuz inşallah umutlarımızı boşa harcamaz Vali, Kaymakam, belediye başkanı bir arada sürekli iç içeler. Yani yer altı çarşı olarak bir cazibe merkezi oluşturmasını istiyoruz buraya yani giriş kapılarımızı önemsesinler, belediyenin eski otoparkı var onu başkalarına kira ya vermişler Ofis yer altı çarşı esnafı olarak en büyük sorunumuz otopark sorunu millet gelip alışveriş yapmak istiyor ama otopark sorunundan dolayı gelemiyorlar. O yüzden eski belediye döneminde kiraya verilen otoparkın tekrar ofis yer altı çarşısı esnafına kazandırılmasını istiyoruz. Orada müşteriler rahatça araçlarını park edebilirler en büyük sorunlarımızdan birisi de bu zaten. Diğer bir sorunumuz girişlerimi çok kötü onları bir düzenlesinler, diğer bir sorunumuz kaldırım işgalleri, dilenciler, seyyar satıcılardır. Yeni yönetimin bir an önce bu sorunlarımıza bir çare bulmasını umut ediyoruz”

Kaynak: Diyarbakır Söz