Esnaf umutlu

1 ve 2. Sanayi Sitesindeki esnafların çoğu yeni açılacak 4. Sanayi Sitesinde dükkan alamamaktan şikayet ederken, yeni kalfalara öncelik tanınmasını istediler.

Esnaf umutlu

Diyarbakır’da yeni ve modern bir oto sanayi sitesinin kurulması için TOKİ kolları sıvadı. Kent ekonomisine ve istihdamına katkı sunması beklenen yeni sanayi sitesi ile ilgili oto tamirci esnafının beklentilerini Söz haber ekibi araştırdı.  1 ve 2. Sanayi Sitesindeki esnafların çoğu yeni açılacak 4. Sanayi Sitesinde dükkan alamamaktan şikayet ederken, yeni kalfalara öncelik tanınmasını istediler.

Mehmet Sadık Coşacak, “Eski sanayi sitelerindeki dükkanlar küçük ve yolları bozuk olduğundan dolayı yeni açılacak olan sanayi sitesinin inşası bizim açımızdan iyi ama umarım. 2. Sanayide yaşamış olduğumuz dükkan ve yol ve sorunu orda yaşanmaz.”

“DİYARBAKIR’IN BÖYLE BİR ŞEYE İHTİYACI VARDI”

Kenan Baran, “Böyle bir ihtiyaç yıllardan beri var. Bende aynı zamanda oranın bir üyesiyim.Şuan bizim çalıştığımız sanayide problemler çok fazla. Gerek elektrik olsun gerek alt yapı problemleri olsun. İş yerlerinin küçük olması ve araçları iş yerimizde yeterli kapasitede yapamama problemleri olsun onun için çok büyük bir ihtiyaçtı. Diyarbakır’ın böyle bir şeye ihtiyacı vardı ve bunun yapılmasını biz yıllardan beri istiyorduk. Yönetimimiz bunun ile ilgili büyük çalışmalar yaptı kendileri özveriyle uğraştılar. Bu işin olması için defalarca gidip bürokratlarla, devlet büyükleriyle görüştüler en sonunda Allaha şükürler olsun ki başardılar önümüzdeki ayda temelleri atılacak. İş yerleri büyüdü mü esnaf ona göre adımını atacak yatırım yapacak. Mesela bu sanayide kimse yatırım yapmıyor ben kendi iş yerime hiçbir masraf yapmıyorum. Masraf yapmayınca müşteriye yönelikte bir hizmet verilmiyor buda kazanç kaybıdır.”

“GENÇLERİN MADDİ İMKANLARI EL VERMEDİĞİ İÇİN EN ÇOK İŞ YERİ SAHİPLERİNE YARADI”

Osman Tunç, “Bölgemiz için iyi bir şey ama dükkan konusunda gençlere öncelik verilmesi daha iyi olurdu. Gençlerin de maddi imkanları el vermediği için en çok iş yeri sahiplerine yaradı.1989 yılından bu yana sanayide çalışıyorum sigortamız yok ,5 sene çıraklık eğitimi gördüğümüz dönemde sigortamız yapıldı ama şimdi öğrendik ki bu sadece sağlık için geçerli bir sigortaymış emeklilik için geçerli değil yetkililere sesleniyorum bu hakkı bize tanıyın bizde emekli olmak istiyoruz ama sigorta girişimiz yok.”

“İŞ İMKANLARI OLURSA DIŞARIDAKİ İŞSİZ İNSANLAR SOKAKLARDAN KURTULUR”

Oktay Yetiş, “Bence yeni yapılacak olan sanayi sitesinin gereği yok. Burada önemli olan iş imkanlarının olmasıdır, fabrikaların kurulmasıdır. İş imkanları olursa dışarıdaki işsiz insanlar sokaklardan kurtulur. Sadece buradaki esnafı oraya taşıyacaklar diğer dışarıdaki işsiz insanları çalıştıramazlar. Fabrikalar kurulursa halkımız kazanır esnaf kazanır ama iş imkanı olmayınca da sonra kimse esnaf niye kan ağlıyor demesin. Piyasa durgun ekonomik kriz var. Halkında alım gücü yok bu sorunlar çözülmezse iş yapılamaz zaten. Doğu bölgelerine de yatırım yapılmıyor bir ayrımcılık var.

“4.SANAYİ FAALİYETE GİRERSE USTALIK POZİSYONUNDAKİ KALFALARIMIZ İÇİN DAHA RAHAT BİR AÇILIM OLUR”

Kazım Tursun, “Çok geç kalınmış on yıl önce bunun faaliyete girmesi gerekiyordu. Şuan piyasadaki dükkan kiraları 1500 ve 2000 TL den aşağı değil ama 4.sanayi faaliyete girerse ustalık pozisyonundaki kalfalarımız için daha rahat bir açılım olur.”

“MÜRACAAT ETTİK AMA BİZİ KABUL ETMEDİLER”

Kadri Anlı, “Sitemizde yapılması gereken çok işler var ama kimse ilgilenmiyor. Seçimden seçime bize uğruyorlar ama sonla onları kimse görmüyor. Bizde destek olacak kimseyi bulamıyoruz. Yeni açılacak olan 4. Sanayi Sitesine müracaat ettik ama bizi kabul etmediler. Bir imalatçı esnafı olarak bize size bağlı olarak dükkan yok dediler.”

“BİRAZ GECİKMİŞ BİR KARARDIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Abdurrezzak Aslantaş, “Diyarbakır’a 4. Sanayi sitesi için ihtiyaç var diye düşünüyorum. Buradaki dükkanlar çok küçüktür. Bize yeni bir sanayi sitesi lazım. Bura arabaları tamir ederken zorlanıyoruz. Malzemelerimiz dışarıda kalıyor ve bazıları çalınıyor. 4. Sanayi sitesinin kurulması kararı hatta biraz gecikmiş bir karardır diye düşünüyorum.”

“İŞ YAPAMIYORUZ !”

Vedat Balaban, “Yeni kurulacak saniyi sitesinin tamammiyle sanayicilere ait olması gerekir. Maalesef yüzde 40-50’sinin sanayi ile alakası yok. Millete orada torpille dükkan vermişler. Buradaki en büyük esnafız ama bize dükkan vermediler. Orada bin tane dükkan yapacaklar ama kime verdikleri belli değil. Hepimiz mağduruz. Burada zaten iş yapamıyoruz. 2018’e girdikten sonra 3 aydır hiç iş yapamıyoruz. İşle çok durgun. İnsanların cebinde para yok. Sabahtan akşama kadar oturuyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz