Kredi mağduru!

Hukukçu Günce: Türkiye'de 6 milyon kişi kredi kartı mağduru

Kredi mağduru!

Türkiye nüfusunun yarısından fazlasının kredi kartı kullandığını, 6 milyon kişinin ise haciz nedeniyle mağdur olduğunu belirten Avukat Umut Can Günce, kredi kartlarının masum bir ödeme aracı olmadıklarını ifade ederek, kontrolsüz kullanılan bu kartların neden olduğu mağduriyetlere dikkat çekti.

Türkiye'de kredi kartı kullanımının 1988 yılında kullanılmaya başlandığını aktaran Günce,  Yıllara göre çeşitli nedenlerden dolayı kredi kartı kullanımında artış yaşanan bir ödeme aracı olarak ortaya çıktığını belirtti.

2024 yılı Bankalar Birliği verilerine göre ülkenin nüfusu 85 milyon olmasına rağmen, kullanılan kredi kartı sayısının 115 milyonu aştığına dikkat çeken Günce, kredi kartı kullanımının nüfusa oranla yüzde 50'den fazla olduğunu kaydetti.

"KREDİ KARTLAR DEZAVANTAJLAR GETİREBİLİYOR"

Kredi kartı kullanımının pandemiyle birlikte tavan yaptığına işaret eden Günce, "Ülkemizde pandeminin beraberinde getirdiği işsizlik, enflasyonun yükselmesi, insanlarda nakit akışının azalmasından kaynaklı olarak insanlar ihtiyaçlarını karşılayabilme adına kredi kartlarına başvurma zorunda kalmışlardır. Bu kredi kartlarının kullanımındaki artış beraberinde bazı avantajlar getirirken, ödenmemesi durumunda da çeşitli dezavantajlar getirebilmektedir." dedi.

"İCRALIK OLAN BİRÇOK KİŞİ VAR"

Kredi kartı ödemelerin yapılmaması durumunda bankalar tarafından icra işlemlerinin yapılabildiğini dile getiren Günce, şöyle devam etti:

"Şu an mahkemelerde ve icra dairelerinde özellikle kredi kartı borçlarının vaktinde ödenmemesinden dolayı banka avukatları aracılığıyla çeşitli icra işlemleri ve davalar açılabilmektedir. İcra işlemleriyle beraber mağdur olan birçok vatandaşımız bulunmakta ve kişilerin evlerine haciz gelebilmekte, evleri satılabilmekte, bir işte çalışıyorlarsa maaşlarının dörtte biri kesilmektedir. Kesintilerin olmaması adına süreci uzatma yoluna giden bazı vatandaşlarımızın ise dava sonunda yaptığı itirazlar neticesinde daha sonradan kendilerine avukatlık, vekâlet ve faiz ücretleri olarak dönebilmektedir."

Kredi kartlarının kontrollü bir şekilde kullanılmaması ve harcamalara dikkat edilmemesi durumunda vatandaşların çeşitli mağduriyetler yaşayabileceğini unutmaması gerektiğini ifade eden Günce, kredi kartlarının masum bir harcama yöntemi olmadığını söyledi.

"YAKLAŞIK 6 MİLYON KİŞİ HACİZ İŞLEMLERİYLE KARŞI KARŞIYA KALDI"

Günce, "Çünkü Türkiye'deki 115 milyon kredi kartı kullanıcısından 6 milyona yakını bankalar tarafından yasal takip başlatılmış ve gerekli haciz işlemleriyle karşı karşıya kalmıştır. Kişi banka borcunu ödemeyi taahhüt edip, taahhüdü imzalamaması durumunda 3 aya kadar olan bir hapis cezası alması mümkündür. Bundan dolayı bu tarz işlemleri yapmadan önce bir avukat ya da hukuk danışmanına danışıp bu işlemlerin yapılmasını tavsiye ediyoruz." İfadelerini kullandı

Kaynak: Diyarbakır Söz